Anglii ještě Jana Kirschner nedobyla. Pražský Lucerna Music Bar ale ano

Hana-Slivova

Před devíti lety prorazila s hity Modrá nebo Všetko je nanič z povedené desky V cudzom mestě. Poslední roky žije zpěvačka Jana Kirschner střídavě v Anglii a na Slovensku a s nahrávkou Shine se snaží uchytit právě za kanálem. Shine ale zatím v Anglii u žádné velké firmy nevyšlo a Kirschner to podle svých slov bude dál zkoušet po vlastní ose. Po pěti letech se vydala na koncert do Prahy a včera přichystala sympatický večer vyprodanému Lucerna Music Baru.

Janu Kirschner muzika baví. Je to slyšet v každém tónu a vidět v každém pohybu na pódiu. I naživo zpívá čístě, komunikaci s fanoušky zvládá s přehledem, vtipkuje, vykládá historky o členech kapely a když je potřeba, zjedná si tahle bývalá účastnice slovenské obdoby Miss u rozjíveného publika klid. Do Prahy Kirschner se svým Bandem dorazila po pěti letech. „Jsme v nejlepší formě, v jaké jsme za poslední léta byli,“ řekla v sobotu pro deník MF Dnes. A zjevně si to mysleli i ti, kdo na Kirschner přišli. Všechno, co se ten večer její kapely týkalo, totiž přijali s velkým ohlasem.

Tomáš Klus jako upovídaný talent
Začalo to setem písničkáře a kytaristy Tomáše Kluse, bývalého profi moderního pětibojaře, kterému srdce plápolá pro sport, stejně jako pro lehce táboráckou poetiku. Aby bylo jasno, Tomáš Klus není žádný kotlíkář. Je muzikální a při hraní doslova hoří dychtivostí, má talent pro chytlavou a přitom nevtíravou melodii, sexy zastřený hlas (chvílemi se nabízí srovnání s Richarden Krajčem) a v jeho docela zábavných a vtipných příbězích o lásce a životních cestách (je to jed / mazat si kolem huby med / a neslyšet / když se ti bortí svět / Marie, kdo přežívá / nežije / adijé – písnička Marie) se asi najde kdejaký teenager i o trochu starší posluchač. Ve dvojici s kytaristou Jiřím Kučerovským ze sebe vydal všechno – a ještě za to v přídavku hezky poděkoval. A co na tom, že do svých songů nacpal pravděpodobně úplně všechno, co kdy zažil, slyšel a viděl. Fanynky si z toho to nepotřebné samy vyškrtají.

Poslechněte si Tomáše Kluse a jeho Pocity

Když neposkakuje jako diblík na aerobicu, je Jana Kirschner nejlepší
Hlavní hvězda večera pak naladěnému publiku začala servírovat jeden bonbónek z best of bonboniéry za druhým. Pochodovala po pódiu sem a tam, tančila s rukama v bok a během písničky Na čiernom koni  ilustrovala text točím sa a tancujem bosá tím, že si vyzula baleríny. Skvěle předvedla i předělávku Chucka Berryho Johny B. Good. A jestli lépe zafungovaly písničky z přelomové desky V cudzom mestě, nebo anglické skladby posledních let? Těžko říct, Kirschner všechny svoje songy miluje a pokládá se do nich, jako kdyby měly být ty poslední.

Modrá Jany Kirschner

Jde spíš o to, co jí víc sluší, jaká nálada jí lépe sedne. V Lucerna baru se ukázalo, že za doprovodu citlivé kapely je nepřekonatelná v pomalých a křehkých skladbách typu Simple Song, notorickém hitu posledních měsíců Pokoj v duši nebo starší Líšce. Všechny je zazpívala suverénně, s odzbrojující lehkostí a zvláštní vnitřní energií, která naopak jako by trošku chyběla rychlejším a údernějším skladbám typu Shine nebo v Cudzom městě. Ty navíc kapela předvedla v těžkopádnějších aranžích.
Když Jana Kirschner zrovna neposkakuje jako diblík na aerobicu a nesnaží se za každou cenu dostat do polohy rockerky, z níž občas klouže do polohy provinční zpěvačky, poslouchá se její chraplák i naživo skvěle.

Jana Kirschner a Band + Tomáš Klus
Praha, Lucerna Music Bar,  30. srpna 2009

Témata:,