Beastie Boys a patnáct gramů jakostního hiphopu

KatarínaStraková

Když lékaři oznámili Adamu Yauchovi z Beastie Boys, že prozatím zvítězil nad rakovinou lymfatických uzlin, byla to dobrá zpráva nejen pro něj a jeho blízké, ale i pro fanoušky. Cesta pro osmou desku Hot Sauce Committee Part 2 se uvolnila a Beastie Boys na ní radostně a umně předvádějí, jak se dělá zemitý hiphop.

Od doby, kdy měla původně vyjít nahrávka Hot Sauce Committee Part 1, uplynuly dva roky. Dva měsíce před termínem se tehdy plány zčistajasna otočily. Adam Yauch aka MCA

jeho vydání nakonec pozdrželi. Nyní se na trh dostává rovnou jeho druhý díl. Trojice muzikantů je – teď už i podle lékařů – v plné síle, a zase se vytáhla. Nová deska je zajímavá a různorodá, přitom nikterak přeplácaná.

Pořádný humbuk!
Hned v prvním singlu Make Some Noise dělají Beastie Boys opravdu pořádný rámus, jako kdyby posluchače připravovali na něco velkého. A když pak Ad-Rock rapuje o tom, že „to nejlepší teprve přijde“, má pravdu. V kuželu jasného světla se na scéně předvádějí klubové pecky Nonstop Disco Powerpack a OK. Jsou chytlavé a inteligentně zpracované, znějí zemitě a elektronický kabát jim skvěle sedne.

Beastie Boys – Make Some Noise

Na rozdíl od řady amerických rapperů, které často vábí spíše na přizvané hosty (přičemž výsledek je pak z velké části tristní), zvládli Beastie Boys celou práci téměř bez pomoci a do indexu si můžou zaznamenat poctivě zasloužené velmi dobře.

Velmi dobře se ale povedla i spolupráce se sedmatřicetiletým rapperem Nasem, s nímž si B-Boys vystřihli nepoddajnou skladbu Too Many Rappers, v lednu nominovanou v cenách Grammy 2010. Za zmínku stojí i Don’t Play No Game That I Can’t Win. Schválně, jestli tahle skladba s plným vokálem zaoceánské zpěvačky Santigold ovládne letní hitparády.

Beastie Boys feat. Nas – Too Many Rappers

Hudebně Beastie Boys není nové desce Beastie Boys co vytknout. Kromě toho, co umí nejlépe, totiž divoký a jasně rozpoznatelný rap, zařadili na album i klidné instrumentální pasáže; pravdu, že v jednoduchosti je krása, potvrzuje třeba Multilateral Nuclear Disarmament. Long Burn The Fire zase zní takřka tajemn – další zajímavý odstín zvuku nových Beastie Boys.

Adam Yauch a spol. to zkrátka i tentokrát zvládli dobře. Hot Sauce Comittee Part 2 je příjemně pozitivní, ostrovtipná, spoře zabalená krabička optimismu, na míru ušitá fanouškům jakostního hip hopu. Je to jedna z těch desek, kterou si rádi pustíte cestou do školy, doma při úklidu a pak ještě jednou večer na párty.

Hot Sauce Committee Part 2.Beastie Boys – Hot Sauce Committee Part 2.
Vydavatel: EMI
Celkový čas: 44:09
Seznam skladeb: Make Some Noise, Nonstop Disco Powerpack, OK, Too Many Rappers (New Reactionaries Version) feat. Nas, Say It, The Bill Harper Collection, Don’t Play No Game That I Can’t Win (feat. Santigold), Long Burn the Fire, Funky Donkey, The Larry Routine, Tadlock’s Glasses, Lee Majors Come Again, Multilateral Nuclear Disarmament, Here’s a Little Somethin‘ For Ya, Crazy Ass Shit, The Lisa Lisa/Full Force Routine

Témata:,