Norah Jones ukazuje, s kým vším se kamarádí. Trochu to ale nudí

Jiri-Vanek

Pouhý rok po posledním albu The Fall přichází Norah Jones s další deskou. Album …Featuring shrnuje duety, které Norah Jones v letech 2001-2010 nazpívala. Deska nabídne několik skvělých kousků, je ale příliš dlouhá a nevyrovnaná. Pokud ovšem ještě nemáte vánoční dárek pro matku, neváhejte; tak je totiž asi myšlena.

Norah Jones okouzlila v roce 2002 svět sametovou kombinací jazzu, popu a country na desce Come Away With Me; od té doby se jejích desek prodalo čtyřicet miliónů. Letos přichází s pátým albem nazvaným …Featuring, které nabízí osmnáct skladeb, jež Norah nazpívala s pestrým mixem interpretů všech žánrů. Taková alba, přiznejme si, jsou určená především pro skalní příznivce a nejinak je tomu i v tomto případě. I vydání před Vánocemi naznačuje, že o peníze jde vždy až v první řadě.

Skvělí Belle and Sebastian…
Norah Jones byla vždycky interpretkou pro starší a pokročilé, takový hladivý soundtrack do kaváren. To samozřejmě umí výborně a nikoho nepřekvapí, jak skvěle zní, když si hraje na písečku, který dobře zná. Skvěle tak dopadla třeba spolupráce s Herbie Hancockem v písni Court and Spark (původně od Joni Mitchell –

) nebo The Best Bart od El Madmo, zaujme ale i reggae Turn Them se Seanem Bonesem. Jednoznačně nejkrásnější písničkou desky je pak Little Lou, Ugly Jack, Prophet John, duet se skotskými indie-popaři Belle & Sebastian.

…a problémy s pomalým tempem
Na desce je ale i spousta vaty; Virginia MoonFoo Fighters (proč si, proboha, Dave Grohl pro duet s Norah Jones vybral takhle bolestně nudnou baladu –

), Dear JohnRyanem Adamsem nebo závěrečné Blue BayouM. Wardem. Hlavním problémem přitom je, že Norah Jones se jen málokdy pouští do rychlejších temp, takže ke konci už více než sedmdesátiminutová utahaná deska nudí. Díky bohu alespoň za trojici skladeb s hiphopovými interprety (OutKast, Q-Tip a Talib Kweli). Písničky s jejich hlasy uprostřed desky možná nejsou skvělé, ale aspoň trochu překvapivé.

http://www.youtube.com/watch?v=xolKPqExlYI

Je škoda, že tohle byl největší experiment, do kterého se Norah Jones na …Featuring pustila. Kdyby se vydala na odvážnější výlet za hranice svých obvyklých poloh, mohla mít deska větší ambice než stát se povinným předvánočním nákupem pro fanoušky. Vám ostatním se ale z téhle desky do playlistu iPodu sotva dostane víc než pár kousků.

Norah Jones – …Featuring
Stopáž: 71:16
Vydavatelství: EMI

Featuring... Norah JonesSeznam skladeb: Love Me (The Little Willies), Virginia Moon (Foo Fighters feat. Norah Jones), Turn Them (Sean Bones feat. Norah Jones), Baby It’s Cold Outside (Willie Nelson feat. Norah Jones), Bull Rider (Norah Jones a Sasha Dobson), Ruler Of My Heart (Dirty Dozen Brass Band feat. Norah Jones), The Best Part (El Madmo), Take Off Your Cool (OutKast feat. Norah Jones), Life Is Better (Q-Tip feat. Norah Jones), Soon The New Day (Talib Kweli feat. Norah Jones), Little Lou, Prophet Jack, Ugly John (Belle & Sebastian feat. Norah Jones), Here We Go Again (Ray Charles feat. Norah Jones), Loretta (Norah Jones feat. Gillian Welch a David Rawlings), Dear John (Ryan Adams feat. Norah Jones), Creepin‘ In (Norah Jones feat. Dolly Parton), Court & Spark (Herbie Hancock feat. Norah Jones), More Than This (Charlie Hunter feat. Norah Jones), Blue Bayou (Norah Jones feat. M. Ward)