Žádný strach. Sia je nejen skvělá skladatelka, ale i zpěvačka

josefmartinek

Australská zpěvačka a skladatelka Sia sice vydává už šestou desku, nikdy však nebyla v lepší pozici - hitem Chandelier si zajistila pozornost v době, kdy řada jejích pěveckých kolegyň, jimž léta skládala hity, spí na vavřínech. A vypadá to, že příležitost chytá za pačesy.

Ač se to možná nezdá, Sia Furler stojí za celou řadou hitů. Její skladatelský um v posledních letech využívaly slavnější pěvecké kolegyně od Christiny Aguilery přes BeyoncéCeline Dion nebo Britney Spears až po Rihannu. Sama Australanka jako by zůstávala v jejich stínu: a když už se nějaký singl s jejími vokály chytil, byly to hostovačky pro Davida Guettu nebo Flo Ridu. To se ale letos změnilo hitem Chandelier, čímž zpěvačka skvěle upozornila na svou už šestou studiovku.

Poslechněte si Siu v Youradiu

I když dostala neveselý název 1000 Forms Of Fear, nejde o depresivní desku. A bát se se Siou je navíc vlastně docela zábava, koneckonců už videoklip k singlu Chandelier (sama se podílela na režii) ukázal její cit pro silnou atmosféru. Jednoduchý snímek s extaticky křepčící jedenáctiletou hvězdičkou Maddie Ziegler na jedné straně fascinuje, na druhé se z něj dělá husí kůže.

Sia zní v písničce trochu jako Rihanna, se kterou má podobnou barvu hlasu, a i v mnoha jiných skladbách byste si tyhle dvě mohli splést. Sia má ale v hlase daleko víc emocí, přitom ale vůbec netlačí na pilu. Naopak, její zpěv působí lehce a přesto opravdově. Bez problému jí tak věříte i srdceryvná vyznání typu Velké holky pláčou, když se jim lámou srdce v baladě Big Girsl Cry

Trapné nejsou ale ani nejrozvernější popěvky jako Hostage, které by možná z úst jiných zpěvaček působily, jako kdyby přijela pouť. Sia má charisma a nakřáplý hlas ve svižném refrénu, kde zpívá o tom, že ji láska drží jako rukojmí, je jen další moment, který zvedá ze židle. 

1000 Forms Of Fear není deska, jež by v popu znamenala přelomový moment; jako na většině popových desek jsou tu písničky lepší, horší i úplně průměrné, jako třeba nevýrazná Free the Animal. Těžko ale Sie lze upřít osobitost a autorský talent. Bylo by dobré, kdybychom o ní od této doby častěji slýchali nejen jako o šikovné autorce, ale i jako o skvělé interpretce.

Sia – 1000 Forms Of Fear
Vydavatelství: Monkey Puzzle / RCA
Celkový čas: 47:28
Seznam skladeb: Chandelier, Big Girls Cry, Burn The Pages, Eye Of The Needle, Hostage, Straight For The Knife, Fair Game, Elastic Heart, Free the Animal, Fire Meet Gasoline, Cellophane, Dressed In Black

Témata: