10 báječných způsobů, jak si zpříjemnit ráno

Redakce

Patříte mezi ty šťastlivce, co vyskočí ráno z postele, celí září a těší se na nový den? A nebo jste spíš z těch, co budík nesnáší, a nejradši by se zabalili do peřin a spali dál? Troufáme si tipnout, že b) je správně.

Způsob, kterým začínáte svůj den, má obrovský vliv na to, jak bude zbytek dne vypadat. Ráno, kdy se mozek teprve probírá ze spánku, je jeho aktivita ve vlnách alfa, ve kterých se programuje nálada a vnímání reality.  Znáte to sami, den, kdy desetkrát zamáčknete budík, pravděpodobně nebude vrcholně produktivní. A naopak, když jste nuceni vstát hned a rychle se vypravit, celý den má aktivní a výkonné tempo. Máme pro vás pár tipů, jak začít ráno příjemně a efektivně.

  1. Dejte si načas

Vstaňte o chvilku dřív a nezůstávejte v posteli do poslední minuty. Deset minut spánku navíc vám v ničem nepomůže, ale vaše ráno bude hektické a uspěchané. Tak si raději o malinko přivstaňte a nalaďte se do klidu a pohody. Třeba díky tomu i přijdete konečně včas!

  1. Prosnídejte se k úsměvu

Díky tomu, že jste si přivstali, můžete obvyklé rychlé kafe mezi dveřmi nahradit opravdovou snídaní. Zkuste třeba ovesnou nebo jinou kaši s ovocem a oříšky, dodá vám energii na celé dopoledne, nastartuje váš metabolismus a potěší i vaše smysly.

  1. Samba mezi kapkami deště

Ne, takoví hippíci, abychom vás po ránu nutili tančit v dešti, fakt nejsme. Řeč je o ranní sprše. Uberte pár stupňů teploty, horká voda vás moc neprobere. Pořiďte si dva sprchové gely – jeden s uklidňující vůní na večer a nějaký citrusový nebo svěží, který vás po ránu nakopne a naladí. Nebojte se si ve sprše zazpívat a napodobit pár tanečních pohybů, zvednete si náladu a to se počítá!

  1. Usmějte se na sebe

Zkuste to po ránu místo otráveného výrazu s úsměvem do zrcadla. Úsměv je totiž, podobně jako chřipka, nakažlivý. Když s úsměvem vyrazíte i z domovních dveří, je velká šance, že vám ho někdo oplatí. A to je rozhodně příjemnější než tramvaj plná kakabusů.

  1. Protáhněte se

Možná jste večer byli běhat nebo ve fitku, ale stejně po ránu zařaďte pár protahovacích cviků, třeba během čekání, až cvakne rychlovarná konvice. Probudíte tak své svaly a rozproudíte krev. Až si zvyknete na pár protahovaček, třeba vás zlákají časem i jógové pozice a možná se propracujete i k Pěti Tibeťanům.

  1. Proberte se hudbou

Pusťte si po ránu oblíbenou rádio stanici, nebo mix písniček, které vám dodávají energii. Tenhle bod snad ani není třeba vysvětlovat. Beztak už ho možná dávno provádíte.

  1. Myslete pozitivně a vděčně

Zkuste nepodlehnout negativnímu vnitřnímu hlasu a uvědomte si, že se během dne máte i na co těšit, i kdyby to měl být jen pocit pohody, až se večer zas vrátíte domů. Uvědomte si své štěstí, že jste se probudili do nového rána, máte střechu nad hlavou, co jíst a pít a celý nový den před sebou. A to není málo!

4 věci, které by měl o sobě každý pár vědět

9 věcí, které byste měli zvážit předtím, než se pustíte do otevřeného vztahu