5 faktů o podprsenkách, které jste fakt nevěděli

Redakce

Muže občas štve, protože jde špatně rozepnout, ženy zase může štvát, že je celý den tlačí. Ale přesto se stala podprsenka nedílnou součástí ženského života. I když – jak pro koho. Chození „nahoře bez“ má taky něco do sebe, o tom vás přesvědčí jedna z položek našeho seznamu. Určitě by nebylo na škodu si o podprdě přečíst pár zajímavostí.

  1. Podprsenky byly vynalezeny už ve starověkém Řecku. Ne že by tedy v nich byly rovnou kostice a košíčky, jak je tomu dnes. Dříve si stačilo kolem poprsí obmotat kus látky a bylo to. Ale je historicky doložené, že se to stalo poprvé právě na Peloponéském poloostrově. Podprdy, které aspoň trochu připomínají ty dnešní, se začaly objevovat až v patnáctém století. Nejednalo se o nic jiného, než o nechvalně proslulé korzety, ve kterých se nedalo dýchat.
  1. To, že podprsenky zlepšují formu poprsí, je mýtus. Své o tom může vyprávět vědec (ano, opravdu to byl seriózní vědec) Jean-Denis Rouillon, jenž zkoumal dvě skupiny žen, z nichž jedna nosila podprsenku dlouhodobě a ta druhá vůbec. Rouillon přišel na to, že pokud tento převratný vynález nenosíte, v průměru se vám zvedne bradavka o skoro tři centimetry za rok. Oproti tomu, košíčky bradavku stlačují a zabraňují jejímu pohybu, tudíž se celý prs za rok neposune vůbec nikam. Tak a máte to, právě jsme vám zničili vaše celoživotní přesvědčení, že nosit podprsu je naprosto zásadní.
  1. Podprsenky můžou zabíjet. Holky to samozřejmě ví, u chlapů to tak jisté není, ale věc se má tak, že podprsenky jsou tvořeny několika kovovými drátky, které kromě toho, že se občas prodřou naskrz látkou a škrábou ženy do kůže („Co to je? To je krev?“), mohou způsobit i neštěstí. Už se totiž stalo – naposledy třeba v roce 1999 v Londýně – že podprsenky zafungovaly jako vodič a během bouřky dokonce usmrtily jisté nositelky tohoto funkčního prádla. Ale podprsenky můžou i zachraňovat život. Viz další bod.
  1. Existuje neprůstřelná podprsenka. Říká vám něco jméno Imelda Marcos? Pokud nejste zběhlí v politické či dějepisné oblasti, pak asi tápete, a proto vás nebudeme trápit. Je to choť filipínského diktátora Ferdinanda Marcose, která se proslavila tím, že milovala oblečení a boty a vůbec jí nevadilo, že Filipíny jsou jako země na pokraji hladomoru. Když byl její manžel sesazen, uprchla Imelda do zahraničí a zanechala za sebou mimo jiné tři tisíce párů bot a obrovské množství luxusního zboží, včetně patrně nejzajímavějšího kousku – neprůstřelné podpresenky. Což je pochopitelně položka naprosto nezbytná, když jste manželka diktátora a máte spoustu nepřátel.
  1. Podprsenky, jak je známe dnes, se objevily až během První světové války. Do té doby se nosily jen korzety. Ale protože nastala válka a bylo potřeba fakt hodně kovu – kterého bylo zase strašně moc potřeba pro výrobu korzetů, musely ženy tento doplněk oželet. Společnost Warner Brothers Corset tak byla nucena přijít s něčím novým, aby firma nezkrachovala a mohla dál vyrábět podpůrné prostředky pro ženské přednosti. A to něco byly právě dnešní podprsenky, které se – na rozdíl od kalhotek – opravdu zase tak moc nemění.

25 faktů o císařovně Sissi, které jste možná ani netušili

Co „módního“ kluci nesnášejí na holkách: Falešné opálení, Kardashian look a tmavé rtěnky