10 filmů, které by byly lepší černobílé

Redakce

Když ve 30. letech začal barevný film vytlačovat ten černobílý, byla to událost a symbol velkého pokroku. Dnes jsou snímky v šedých tónech spíš raritou, zajímavostí nebo slouží umění. I některým akčním blockbusterům by ale taková úprava slušela. Nevěříte?

  1. Šílený Max: Zběsilá cesta
    Nadupadná akční jízda nedává divákovi ani chvíli výdechu, navíc je extrémně barevná, takže na konci jen sedíte a motá se vám hlava. Duchovní otec postapokalyptického kultu George Miller přitom vždy snil o „chromové“, černobílé verzi svého dítka a nyní se mu poštěstilo. Ve speciální edici snímek vychází na DVD a BluRay.
  2. Hrdina
    Čínský historický velkofilm s hereckou legendou Jet Lim v hlavní roli je strhující zejména kvůli dlouhých soubojovým sekvencím, které hrají všemi barvami, zařazení snímku na tento seznam se tak může zdát trochu zcestné. Faktem ale je, že právě potyčka mezi hlavním hrdinou a Donniem Yenem, která je natočená v černobílé, je jedním z vrcholů. Kdyby tak vypadal celý film, byl by to přinejmenším zajímavý experiment.
  3. Batman (1989)
    Burtonův potemnělý Batman s tváří Michaela Keatona a s Jackem Nicholsonem jako dlouho nepřekonaným Jokerem (jeho kvalit dosáhl až Heath Ledger, i když ten dal legendárnímu padouchovi ještě úplně jiný rozměr) k černobílé verzi přímo vybízí.
  4. Američan
    Drama o nájemném vrahovi Georgi Clooneym by bez barev dostalo patinu klasických špionážních filmů. Je to snímek napínavý, ale pomalu plynoucí a černobílá by mu dodala styl.
  5. Hanebný pancharti
    I když tenhle Tarantinův biják vyšel teprve před několika lety, dnes už je z něj kultovka. A teď si ho představte v černobílé, která režisérovi skvěle zafungovala třeba v jedničce Kill Billa. To by byl nářez! Lépe viditelný (a všudypřítomný) cigaretový kouř by zahušťoval atmosféru každého filmového políčka.
  6. Casino Royal
    Úvodní scéna zatím nejlepší bondovky s Danielem Craigem v úloze britského špiona už je v černobílé a vypadá to skvěle. Celému filmu by to jisté také slušelo.
  7. Dokonalý trik
    Nolanovo psychologické drama o dvou iluzionistech, jednoho hraje Christian Bale a druhého Hugh Jackman, vás nechá vycukat až do úplného konce. Odehrává se na konci 19. století, takže černobílá by mu přidala ten správný „vintage feel“.
  8. Až vyjde měsíc
    Režisér Wes Anderson je barevností ve svých filmech posedlý. Co se vizuálu týče, trvá také na symetrii a zajímavě pracuje s kamerou, což v té záplavě barviček z pohledu netrénovaného oka trochu zaniká. V černobílé barvě by ostatní technické aspekty snímku dostaly zasloužený prostor.
  9. John Wick
    Keanu Reeves v úloze pomstychtivého zabijáka na odpočinku Johna Wicka neustále vychází ze stínů a s chladnou tváří vraždí lidi. Film s dobrým potenciálem se moc nepovedl, černobílá by to možná pozvedla.
  10. Logan
    Opěvovaná filmová novinka a podle oficiálního stanoviska poslední film, ve kterém se Hugh Jackman ukazuje jako Wolverine, bude na DVD verzi také k mání v černobílé. Vzhledem k povaze filmu se to zdá víc než příhodné.

    Logan: Wolverine stárne a už jen nadává. Ale stejně je sexy
    La La Land vs. staré, dobré hollywoodské klasiky. Co je lepší?

     

Témata: