10 hvězdiček, které přinesly talentové soutěže

josefmartinek

Letos je to deset let, co nám televizní obrazovky začaly do obýváků servírovat jednoho více čí méně talentového zpěváky za druhým. Při této příležitosti chystají Nova i Prima na jaro nové série Hlasu Česko Slovenska a X Faktoru. Budeme si někoho ze soutěžících pamatovat déle než týden? Prozatím si připomeňme jména těch, kteří se alespoň trochu prosadili. Zajímavostí je, že mezi desítkou je jen jeden vítěz. Tedy vítězka.

Aneta Langerová

(Česko hledá SuperStar 2004, 1. místo)

První SuperStar byla u nás zdaleka nejsledovanější a s velkou převahou tehdy triumfovala sedmnáctiletá Aneta Langerová. Zpěvaččina popularita raketově vystřelila díky debutu Spousta andělů, kterého se prodalo kolem sto padesáti tisíc kopií. Další studiová, částečně autorská alba Dotyk (2007) a Jsem (2009) už takovým trhákem nebyla, přesto Aneta pevně zakořenila na tuzemské scéně. Dnes se prezentuje spíše jako písničkářka s chutí zkoušet alternativnější polohy (spolupracovala například s cellistkou Dorotou Bárovou) a dle výsledků různých anket stále patří k nejoblíbenějším zpěvačkám v Česku. Škoda jen, že už pět let nepředstavila žádný nový materiál.

 

Petr Bende

(Česko hledá SuperStar 2005, 2. místo)

Ve druhé české SuperStar zvítězil Vlasta Horváth, který ve finále porazil Petra Bendeho. Zatímco vítěz díru do světa neudělal, Bende si popularitu fanoušků získal. Dařilo se mu hlavně s prvními dvěma alby pb a Život ve vteřinách.cz, předloňská Trojka už tolik úspěchů neslavila, přesto Bende pravidelně koncertuje a skládá hudbu.  Opravdodovu SuperStar druhé řady je ale dnes Tomáš Klus, kterého porota tehdy vyřadila už v castingu a před diváky se ani nedostal.

 

Miro Šmajda

(Česko Slovenská SuperStar 2009, 2. místo)

Také slovenský rocker Miro Šmajda se přesvědčil o tom, že skončit v SuperStar druhý je někdy větší výhra než zvítězit. V soutěži sice prohrál s tehdy, jak se zdálo, fenomenálním zpěvákem a klarinetistou Martinem Chodúrem, později se však na české a slovenské scéně zabydlel lépe. První deska Čo sa týká lásky byla komerčně úspěšnější než dvojka www.mirosmajda.com, přízeň fanynek, které mimo jiné obdivují jeho vlasové kreace, však zpěvák neztratil.

 

Ben Cristovao

(Česko Slovenská SuperStar 2009, 7. místo)

Ben Cristovao patří mezi ty, kteří v soutěži nevyšplhali až k nejvyšším příčkám, o to více se jim daří dnes. Cristovao vydal dvě desky a chystá se představit třetí album. Svou kariéru postavil hlavně na R´n´B, propracovaných videoklipech, zahraničních spolupracovnících a světovým vystupováním ve stylu MTV. Především u mladé generace si proto vybudoval silnou základnu fanoušků, jen na Facebooku mu jich fandí přes 270 tisíc.

 

Debbi

(Česko Slovenská SuperStar 2009, semifinále)

Vypadla sice v semifinále jako první, ale měla štěstí – u televize totiž tenkrát seděl producent Martin Ledvina, který ji postupně vybrousil jako diamant. Řeč je samozřejmě o rusovlásce Debbi, která se proslavila rozverným hitem Touch The Sun ze stejnojmenné první desky. Loňské druhé, povedenější album Love, Logic & Will ji pak ukázalo v mnohem muzikantštějším světle. Debbi těží hlavně ze svého chraplavého hlasu, zpívá skvěle také naživo a určitě s ní musíme počítat i do budoucna.

 

Markéta Konvičková

(Česko Slovenská SuperStar, 9. místo)

První Česko Slovenská SuperStar patří z hlediska uplatnění k těm nejúspěšnějším – vítěz Martin Chodúr sice z povědomí veřejnosti zmizel a nyní objíždí firemní akce, plesy a věnuje se spíše "bigbandové" hudbě, uchytit se ale podařilo třeba Markétě Konvičkové. Ta si získala popularitu hlavně u dětí a za relativně krátkou dobu stihla nahrát a vydat tři alba. Získala také několik cen, včetna té pro Objev roku 2010 v Českém Slavíku. Konvičková ale prozatím nenarazila na člověka, který by jí byl schopný napsat slušný repertoár a žánrově ji nasměrovat. Škoda, hlas i frázování má výborné.

 

Gabriela Gunčíková

(Česko Slovenská SuperStar 2011, 2. místo)

V rockovém finále druhé česko-slovenské SuperStar porazil Slovák Lukáš Adamec Češku Gabrielu Gunčíkovou. Na Lukáše se sice docela rychle zapomnělo, s blonďatou rockerkou se však setkáváme dál. Gábina vydělala hlavně na spolupráci s manažerem Leškem Wronkou a také na  turné s Karlem Gottem. Její dvě alba Dvojí tvář a Celkem jiná sice nejsou nijak výjimečná, stálou fanouškovskou základnu má ale hlavně mezi rockery. Tak se ostatně prezentovala i v soutěži.

 

Celeste Buckingham

(Česko Slovenská SuperStar 2011, 10. místo)

V průběhu druhé společné SuperStar Čechů a Slováků se sice zdála docela nevýrazná, dnes se jí však z tehdejšího ročníku vede nejlépe. Slovenka Celeste Buckingham zatím vydala dvě alba, přičemž to první Don’t Look Back z roku 2012 ukrývalo i velehit Run Run Run. S ním momentálně Celeste zkouší prorazit v USA, kde tráví kvůli studiu většinu svého času. V následujících měsících ji také čeští a slovenští televizní diváci budou vídat jako porotkyni X Factoru.

 

Martin Harich

(Česko Slovenská SuperStar 2011, 4. místo)

Žádný ročník SuperStar pravděpodobně nezaznamenal takový řev fanynek, jako když soutěžil Martin Harich. Rodák z Liptovského Mikuláše si jejich obdiv uchoval i po soutěži a se dvěma poprockovými deskami Príbeh snov a Nech sklízí úspěchy i dnes. Kromě hudby dostal také moderátorskou příležitost od hudební televize Óčko.

 

Anna Veselovská

(Hlas ČeskoSlovenska 2012, 2. místo)

Syndrom neúspěšných vítězů se projevil i v první řadě Hlasu ČeskoSlovenska. Zatímco o první Ivanně Bangové, která narychlo poslepovala disko desku pod vedením Michala Davida, už snad nikdy neuslyšíme, druhá Anna Veselovská šla vlastní cestou. S debutovou deskou 10 rozdielov, se kterou pomohl Ivan Tásler z IMT Smile, nepospíchala a vystupuje na ní jako písničkářka – tedy v poloze, která jejímu hlasu sedí nejlépe.

 

Témata: