10 prokletých filmových hororů, jejichž vznik provázely podivné události

Redakce

Filmové horory jsou prostě fikce, co nás má vyděsit a pobavit. To si opakujeme pokaždé, když nějaký vidíme. Tyto klasiky ale provází tak podivné historky o nehodách a záhadných úmrtích členů štábu, že z toho vážně mrazí...

  1. Poltergeist (1982)
    Dvě z hereckých hvězd hororové klasiky zemřely. Heather O’Rourke zemřela kvůli špatné lékařské diagnóze, Dominique Dunne zase zavraždil její přítel. Ale to není vše. Postava, kterou hrála Heather, má v pokoji fiktivní plakát ke dvaadvacátému Superbowlu, který se reálně odehrál šest let po natáčení filmu. Herečka zemřela den poté, co se zápas konal, a dokonce i ve stejném městě, kde byl odehrán. Hodně lidí věří, že film je prokletý, protože filmaři použili skutečné lidské kostry místo falešných (plastové byly dražší na výrobu).
  2. Přichází Satan! (1976)
    Natáčet film o Ďáblovi se zkrátka nevyplácí. Hlavní hvězda Gergory Peck a scenárista filmu seděli v letadle, do kterého uhodil blesk, producenta zase blesk málem srazil, přímo když pobýval v Římě. Část štábu měla drsnou autonehodu, včetně režiséra Richarda Donnera.
  3. Rosemary má děťátko (1968)
    Režisér Polanski původně zvažoval obsadit zakladatele satanistické církve Antona LaVeye do role ďábla. To se nestalo, Anton byl ale blízký kamarád Mansonovy žákyně Susan Atkins, která ubodala Polanskiho těhotnou ženu, modelku Sharon Tate. Producent filmu dostával po premiéře výhružné dopisy a nakonec se z toho trochu zbláznil. Autor hudby Krzysztof Komeda zase zemřel na podivnou mozkovou příhodu krátce po skončení filmování.
  4. Psycho (1960)
    Myra Jones hrála tělo Janet Leigh ve slavné sprchové scéně, v titulkách ale byla uvedena jako Myra Davis. Přesto se Kennethu Huntovi, který byl posedlý Hitchcockovými filmy, podařilo ji najít a zavraždit.
  5. Vymítač ďábla (1973)
    Pověsti o omdlévajících divácích jsou slavné, věděli jste ale, že kostel, který byl naproti jednomu z kin, kde film promítali, vyhořel po zásahu bleskem v noc premiéry filmu? Během natáčení navíc shořela půlka kulis, jen pokoj posednuté Regan (Linda Blair) zůstal nepoškozený.
  6. Horor v Amityville (1979)
    Snímek je natočen podle knihy, která vznikla na základě pravdivých událostí. Rodina Lutzových se nastěhovala do domu, jehož přechozí majitel Ronald DeFeo Jr. postřílel celou svou rodinu. Lutzovi se tam prý potýkali s paranormálními jevy. Hlavní hvězda filmu James Brolin tomu ale nevěřil a roli chtěl odmítnout. Když ale novelu četl, v jeho domě z ničeho nic spadla váza a on se lekl tak, že spadl hlavou jen pár centimetrů od ostré hrany stolu. Na základě toho se rozhodl part přijmout.
  7. Kletba z temnot (2012)
    Během natáčení průměrného horůrku na pace praskaly žárovky a jedné noci shořela většina rekvizit, aniž by se vysvětlilo, jak požár vznikl. Snímek vznikl na motivy legendy o Dybbukově krabici, což je židovská bedna na víno, ve které má přebývat neklidný démonický duch.
  8. V zajetí démonů (2013)
    Naopak jeden z nejpovedenějších hororových snímků posledních let vznikl také podle skutečných událostí. Na počítači herečky Very Farmigy se během natáčení objevily škrábance jako od zvířecích drapů a pes režiséra Jamese Wana na place neustále kňučel a štěkal do prázdna. Byl tak zdivočelý, že ho filmař musel nechávat doma. To u žádného jiného filmu dělat nemusel.
  9. V moci ďábla (2005)
    Po natáčení herečka Jennifer Carpenter prozradila, že se jí třikrát stalo, když se chystala ke spánku, že se z ničeho nic pustilo její rádio. Její herecké kolegyni Lauře Linney se totéž stalo s televizí.
  10. Tajemství starého hotelu (2011)
    Snímek se natáčel v údajně prokletém hotelu Yankee Pedlar Inn v Torringtonu v USA. Režisér Ti West se svěřil, že i když je skeptik, tak rozhodně viděl televizi, co se sama zapnula a vypnula, dveře, co se samy zabouchly, a žárovky, které praskaly pořád dokola. Všichni členové štábu navíc během práci na filmu trpěli živými nočními můrami.

Galerie: Jak se dělá horor? Zákulisní fotky ukazují kouzla tvůrců strašidelných filmů

10 japonských městských legend, co vás vyděsí víc než jejich filmové horory