10 režisérů, kteří jsou momentálně v kurzu

Redakce

Máme pro vás seznam režisérů, kteří jsou podle nás teď in. Na jejich filmy se jednoznačně vyplatí podívat.

Sam Mendes. Jedná se o jednapadesátiletého britského divadelního a filmového režiséra. Taky je to držitel Oscara za nejlepší režii, kterého získal v rámci filmového debutu Americká krása v roce 1999. Režíroval třeba i bondovky Skyfall a Spectre, což je jeho momentálně naposledy natočený film – do kin se dostal v roce 2015.

Steven Spielberg. Již sedmdesátiletý umělec je jedním z nejpopulárnějších amerických režisérů, producentů a scenáristů. Je to taky jeden ze zakladatelů firmy DreamWorks. Jeho prvním filmem byl v roce 1959 snímek The Last Gun, jeho posledním dílem je Indiana Jones 5 z roku 2016. Spielberg získal Oscara za nejlepší režii za filmy Schindlerův seznam a Zachraňte vojína Ryana. Jeho Čelisti (1975), E.T. – Mimozemšťan (1982) a Jurský park (1993) byly kasovní rekordy. Hrubý výdělek všech jeho filmů činí asi 9 miliard dolarů, díky čemuž se stal vlastně komerčně nejúspěšnějším režisérem vůbec

Tim Burton. Tim (58) je americký filmový režisér, scenárista, básník, spisovatel a filmový výtvarník známý svým nekonvenčním stylem. Do širokého povědomí se dostal zejména po natočení kasovního trháku Batman v roce 1989, jeho prvním filmem ale už v roce 1971 snímek The Island od Doctor Agor. Jeho oblíbeným hercem, kterého často obsazuje, je Johnny Depp. Burtonovým posledním filmem zatím je Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti z roku 2016.

David Fincher. Je to čtyřiapadesátiletý americký režisér. Jeho filmy, převážně thrillery jako Klub rváčů, Sedm a Úkryt, jsou typické svou temnou a depresivní atmosférou. Za filmy Podivuhodný případ Benjamina Buttona (2008) a The Social Network (2010) byl nominován na Oscara za nejlepší režii. Jeho posledním filmem je Zmizelá z roku 2014. Prvním filmem je Vetřelec 3 z roku 1992.

Alejandro Gonzalez Inarritu. Alejandro (53) je je mexický filmový režisér, producent, scenárista a hudební skladatel. Má Oscary za Birdmana (2014) a Revenanta: Zmrtvýchvstání (2016). Revenant je zatím jeho poslední film, prvním byl v roce 1995 Detrás del dinero.

Alfonso Cuarón. Je to pětapadesátiletý mexický scenárista, producent a režisér. Největší úspěch zaznamenal natočením třetího dílu Harryho Pottera. Pro rok 2013 natočil film Gravitace, který dosáhl obrovských úspěchů. Nejenže film měl na Oscarech v roce 2014 největší počet výher (7 výher), ale Alfonso sám získal za tento film dva Oscary. Za střih a režii. Jeho posledním filmem je právě Gravitace, prvním Cuarteto para el fin del tiempo z roku 1983.

Christopher Nolan. Christopher (46) je americko-britský režisér a scenárista. Debutoval v roce 1997 krátkometrážním filmem Doodlebug. Jeho posledním filmem je Dunkerk z letošního roku.

Quentin Tarantino. Klasikovi je 54 let. Kromě režii se věnuje i psaní scénářů a herectví. Jeho prvním filmem je My Best Friend’s Birthday (1987), posledním Osm hrozných (The Hateful Eight, 2015).

Wes Anderson. Wes (48) je americký filmový režisér, scenárista, herec a producent. Jeho prvním filmem byl Grázlové (Bottle Rocket, 1996), posledním Grandhotel Budapešť (Grand Budapest Hotel, 2014).

Martin Scorsese. Martin je čtyřiasedmdesátiletý významný americký režisér, herec, scenárista a pedagog. Jeho prvním filmem je What’s a Nice Girl Like You Doing in a Place Like This? (1963), posledním Mlčení (2016). Za film Skrytá identita dostal v roce 2007 dostal Oscara.

Galerie: Scény z ikonických filmů zasazené do reálných lokací

Video: Demi Moore se v novém snímku zase svléká!