10 velkých desek, které přinese podzim

josefmartinek

Školáci se vrátili zpět do lavic, což signalizuje nejen to, že v hypermarketech na nás co nevidět vybafne vánoční výzdoba, ale také tradiční podzimní nával alb. Ten letošní je žánrově pestrý: rockeři se mohou těšit na Foo Fighters, Taylor Swift se poprvé vzdá country a bude už jen popová, Lady Gaga vyzkouší jazz a mluvit se bude i o hiphopové Nicki Minaj. Už tak bohatý výčet očekávaných titulů by mohly ještě rozšířit novinky U2, Adele nebo Madonny, o kterých se už dlouho spekuluje.

Banks – Goddes

5. září

Jednou z nejvíce diskutovaných debutantek letoška je šestadvacetiletá Američanka Jillian Banks, vystupující jako Banks. Ta na sebe kromě hudby upozornila třeba i tím, že na sebe na Facebooku zanechala telefonní číslo. Její písničky jsou pestrou směsicí elektroniky, R&B a trip-hopu s aurou tajemné famme fatale jako bonus navrch. Deska se sebevědomým názvem Goddes vyšla 5. září a my na ni chystáme recenzi.

Robert Plant – Lullaby and… The Ceaselles Roar

8. září

V červenci zazářil na Colours of Ostrava, nyní už Robert Plant představuje svou novou studiovou desku. Tu uvedl singl Rainbow a muzikant známý z Led Zeppelin o ní mluví jako o směsici africké hudby s rockem. Jedná se o zpěvákovu první nahrávku od minulé řadovky Band Of Joy z roku 2010, která se dostala na třetí místo britského prodejního žebříčku.

Všechny interprety si poslechněte v Youradiu!

Tony Bennett a Lady Gaga – Cheek To Cheek

23.září

V říjnu sice Lady Gaga na koncert do Prahy dorazí propagovat svou loňskou desku ARTPOP, v té době už ale bude mít venku dlouho dopředu avizované jazzové album s legendárním Tony Bennettem, s nímž je od sebe dělí celých šedesát let. Deska nabídne předělávky jazzových klasik, zveřejněny už byly dva studiové klipy. Bennett o své mladší kolegyni dokonce prohlašuje, že z mladých interpretů už dlouho nepotkal nikoho tak talentovaného, a oslavuje krásu jejího hlasu.

Lenny Kravitz – Strut

23. září

Rockeři se mohou těšit na desátou studiovku Lennyho Kravitze, který slibuje, že novinka Strut bude tvrdá, syrová a nabídne nefalšovaný rokenrol. Americký zpěvák a muzikant, který si opět při nahrávání zahrál i na několik hudebních nástrojů, navíc záhy přijede desku představit i k nám – v Praze bude jeho show k vidění 13. listopadu.

Prince – Art Official Age a Plectrum Electrum

29. září

Fanoušci Prince budou mít na konci září doslova žně: zpěvák totiž vydá rovnou dvě alba najednou. Ve stejný den pustí do oběhu nahrávky Art Official Age a Plectrum Electrum, přičemž druhá jmenovaná vyjde pod jménem kapely 3rd Eye Girl. Novým materiálem se Prince po osmnácti letech vrací pod křídla vydavatelství Warner Bros.

Jessie Ware – Tough Love

6. října

Britka Jessie Ware zazářila před dvěma lety chváleným debutem Devotion, a není proto divu, že i na nástupce, jenž vyjde pod názvem Tought Love v říjnu, se netrpělivě čeká. Milovnice táhlých melodií, která mimochodem v Praze psala studentskou práci o Franzi Kafkovi a loni odehrála koncert v Paláci Akropolis, tentokrát nejspíš nabídne o něco popovější zvuk. Alespoň to naznačuje nedávno představená srdceryvná balada Say You Love Me.


Taylor Swift – 1989

27. října

Fúze chytlavého popu s křehkým dívčím country dosud Taylor Swift vycházela: každé z jejích čtyřech studiových desek se prodalo alespoň pět milionů kusů a zpěvačka se stala miláčkem snad celé Ameriky. Říjnová novinka 1989 je ale inspirována především osmdesátými léta a dle slov Swift už bude čistě popová, což dokazuje i rozjuchaný singl Shake It Off. Výsledek uslyšíme na konci října.

Foo Fighters – Sonic Highways

10. listopadu

Možná nejočekávanější rockovou deskou roku je ta od americké partičky Foo Fighters. Dave Grohl a spol. fanoušky dlouho napínali, nakonec ale minulý měsíc konečně prozradili, že Sonic Higways vyjde v listopadu. Bude obsahovat osm písniček a podle vyjádření frontmana nabídne typický zvuk kapely rozšířený o nové obzory.

Nicki Minaj – The Pink Print

listopad

O třetí studiovce sice provokativní rapperka Nicki Minaj dlouho prohlašovala, že bude nehitová, a v poklidném singlu Pills N Potion si dokonce prozpěvovala. Když ale viděla, že se její nová „nešokující“ verze tolik nechytá, odhodila zábrany a natočila pikantní klip Anaconda, ve kterém potěšila všechny, kteří ještě neviděli její pozadí. Odměnou jí byl nový rekord kanálu VEVO: za jediný den video vidělo 19,6 milionu diváků, což bylo o tři sta tisíc víc, než jich získala dosavadní rekordmanka Miley Cyrus houpající se na destrukční kouli. Celá deska The Pink Print má vyjít v listopadu.

Ella Eyre 

konec roku

Sam SmithElla Eyre a Banks, to byli tři interpreti, jejichž debuty začátkem roku tradiční britská anketa Sound Of 2014 vyhlásila jako nejočekávanější. Zatímco Smith už hitparády úspěšně boří od jara, děvčata se nám předvedou na podzim. Dvacetiletá Ella Eyre vyniká hlavně energickým hlasem na rozhraní popu, soulu a R&B a jejím vzorem je Amy Winehouse. Aktuální singl Comeback je tak dravý, že se o úspěch bát nejspíš nemusí. Celá deska, která naváže na loňské EP Deeper, by měla být hotová ještě před koncem roku.

Témata:,