10 způsobů jak zvládat hnusné chování šéfa: Neoplácejte zub za zub a nenechte se vyprokovat

Redakce

Je statisticky téměř nevyhnutelné, že v nějakém momentě kariéry budete mít šéfa, který se bude chovat naprosto nevhodně. Zde je pár triků, jak ho zvládat.

  1. Neoplácejte stejnou mincí. Jakkoliv jste v pokušení, zachovejte klid. Šéf řve, kope do židlí a nadává všem včetně vás. Vaše profesionalita zapůsobí na všechny, kdo situaci sledují. Mezi nimi může být i šéf vašeho šéfa. Vhodné je aplikovat metodu porouchané gramofonové desky: „Pane řediteli, problém zcela jistě uspokojivě vyřešíme.“
  2. Zapisujte si své pracovní úspěchy. V případě, že vás hnusný šéf vyhodí, budete je mít zadokumentované. Dobré je uchovávat si poznámky mimo pracovní počítač, od kterého vás v cuku letu odstřihnou. Jednoduše je třeba počítat s tím, že tento job není tím posledním.
  3. Mluvte o své práci měřitelným způsobem. Jestli děláte na call centru, neříkejte: “Odpovídám na telefonáty okamžitě.“, nýbrž „Na 80 procent volání odpovím po druhém zazvonění.“ Šéf nemůže jen tak prohlásit, že děláte svoji práci špatně.
  4. Nenechte se vyprovokovat. Pokud vás něčím boss neprávem neskutečně naštval, neříkejte mu / jí, že je idiot, ale že se chová jako idiot. Dáváte si tak navzájem šanci si ještě dát šanci. A v tom je někdy rozdíl mezi setrváním a vyhazovem.
  5. Trvejte na nastavení kritérií pro hodnocení vaší práce. Pokud jsou stanovena pravidla, bavte se o jejich plnění, nikoliv o pocitech. Příklad z call centra: „Podle nařízení mám zodpovědět x volání za x minut a to jsem provedl / a. Máte k tomu nějaké konkrétní připomínky?“.
  6. Buďte ve firmě sociálně aktivní. Zapojujte se do různých aktivit i mimopracovních. Budete tak mít v případě sporu možná nečekanou tichou podporu. Také vám aktivita pomůže rozšířit okruh známých pro případ hledání nového uplatnění, třeba ve stejné firmě. (známí v ČR jsou super důležití, že)
  7. Přiznejte svou chybu. Co když měl šéf pravdu a vy ne? Nahlas mu to řekněte před ostatními. Budete za superhrdinu. A jestli není šéfík úplný sociopat, ocení vaši pokornou sebereflexi.
  8. Poučte se z krizového vývoje. Proč šéf reagoval tak, jak reagoval? Nestartuje vždy stejně na podobné podněty? Co ho dráždí? Zamyslete se a příště nemačkejte jeho špatný knoflík.
  9. Berte to s humorem (někdy to fakt nejde, ok). Udělejte si s kolegy excelovskou tabulku, která tipuje, kdy bude šéf zase v ráži. Kdo to odhadne nejpřesněji, vyhrává dort z černého fondu.
  10. Buďte opatrní s kritikou. V debatě se šéfem vašeho šéfa si uvědomte, že si ho možná na vrcholové místo vybral. Je lepší si vybrat nějakou šéfovu pozitivní vlastnost a podtrhnout její kladný význam pro celou společnost. Negativismus se nevyplácí, respektive ho uvidíte na výplatní pásce.

Co říká muž po sexu a co tím opravdu myslí aneb jak poznáte, že prstíky mu tam příště strkat nemáte

5 míst, kde došlo k výstředním apokalypsám