18 otřesných návyků, které všichni máme v koupelně aneb bakterie a fekální materiál od hlavy až k patě

Redakce

Po přečtění tohoto článku se asi někam (ale kam?) poběžíte dezinfikovat. Nepanikařte, není to až tak hrozné, když jste to v životě přežili až doteď. Každopádně některé hrůzné návyky stojí za to odbourat v co lidsky nejpřijatelnějších lhůtách.

  1. Oblečení v pračce praním sice vyčístíte, ale bakterie zůstanou. Podle vědců z Univerzity v Arizoně se při jednom praní ze spodního prádla uvolní na 100 miliónů E.coli bakterie. V jedněch spodkách je průměrně desetina gramu ho*en (znamená to, že na sobě nosíme i hov*nka) Perte na více stupňů, budete mít lepší skóre.
  2. Ne všechno, co splachujete, zůstane v míse. Pokud máte záchod v koupelně, vězte, že kousíčky vaší směsi po spláchnutí zůstanou ve vzduchu a poletují. A doletí třeba na položený zubní kartáček. Čím si pak vlastně čistíte zuby? (taky zavírejte víko)
  3. Vysoušeč rukou. Když už ho mít doma, tak pozor. Ruce při použití zůstanou déle mokré než s papírem a jsou magnetem na bakterie.
  4. Zubní kartáček je třeba po nemoci měnit. Je to nejspolehlivější přenašeč již vyléčené nemoci. Také ho s nikým nesdílejte. Zvlášť v období chřipky.
  5. Říká vám něco několik kartáčků členů domácnosti ve staré skleničce? Nedivte se, že chytnete něco ošklivého.
  6. Skladování mýdla v držáku bez děr. V takovém je mýdlo mokré a rozmnožují se na něm mikroby. Jistější je tekuté mýdlo.
  7. Závěsy ve sprše nebo ve vaně. Když už na nich vidíte jemně černý povrch, je pozdě. Jsou na nich spóry. Vidět nemusí být nic. Astma nebo alergie na houby na sebe nenechají dlouho čekat. Savo nebo výměna vás ochrání.
  8. Ručník používejte jen ten svůj. Není totiž jasné kdo a co (popřípadě koho) si s ním před vámi vytřel.
  9. Nechávat holítko na hraně vany je risk. Po určité době ve vlhku je plné bakterií a zrezne. A tím se holit nikdo nechce.
  10. Doporučuje se měnit holítko po třech až pěti použitích.
  11. U hub na mytí těla platí, že jsou zdrojem různých akné po těle, když je nenecháte pořádně vyschnout. A měnit je vždy po třech měsících.
  12. Vnitřek vašeho WC je nebezpečnější než prkénko. O poletování částic jsme psali výše a tak je nutné jednou týdně vnitřek úporně čistit.
  13. Kdy jste naposledy myli vypínač a kliku od toalety / koupelny? (bylo to alespoň letos?)
  14. Koupele jsou fantastické a blahodárné. Při sdílení koupelny (vany) je pěkné si představit, kdo se asi tak mohl koupat před vámi. Třeba měl / a plíseň na nohou. S mytím vaší vany pak začnete bezprostředně po této představě.
  15. I když jde o pravděpodobně nejčistší místo v domácnosti, podlaha koupelen může obsahovat přes 3 miliardy bakterií na metr čtvereční. Nechávat ji týdny nevytřenou se může líbít vám, ale návštěvám to radši jako fórek nezmiňujte.
  16. A na podlaze v koupelně máte kobereček. Ten si také zaslouží vydrhnout.
  17. Nechávat šminky a jiné propriety na umyvadle nebo blízké poličce je nemoudré. I zde platí pravidlo o přílišné vlhkosti i třeba kašlající nemocné návštěvě. A tenhle mix si pak napatláte na obličej…
  18. Na mobilním telefonu je 20 krát více baktérií než na veřejných záchodcích. Zda patří do vaší koupelny chatování na Facebooku, se umíte rozhodnout sami.

10 důvodů, proč nezačínat jógu: Bolesti a erekce vás neminou

Co o vás prozradí datum narození?