25 tipů na klubové koncerty v roce 2015

ondrejbambas

Někdo se těší do O2 arény na Katy Perry, další zase nedočkavě projíždí přehledy klubových akcí. Tak to má být, rovnováha je dobrá věc. Po termínech velkých koncertů jsme tu s tipy na zimní a jarní koncerty menší velikosti. Zatímco jedni se k nám vrací po roce (Laibach, Against Me!), další si budou muset pozdravy v češtině oprášit (The Dandy Warhols). A někteří u nás vystoupí vůbec poprvé (TR/ST, Jungle), jsme tedy zvědaví, jak se uvedou. Zaujalo vás nějaké jméno, nebo na svého koně ještě čekáte?

 

Biosphere, Sylvain Chauveau, Brandt Brauer Frick

Festival Spectaculare: 21. 1. – 6. 2. 2015, různá místa v Praze (program v Paláci Akropolis)

I letos si připravil Festival Spectaculare zajímavá jména oscilující většinou mezi klasickou a elektronickou hudbou. Opět se setkáme s berlínským technoprojektem Brandt Brauer Frick, fanoušky Depeche Mode může potěšit svou úpravou jejich skladeb francouzský minimalistický hudebník Sylvain Chauveau a opravdové fajnšmekry osloví norský ambientní hudebník Geir Jenssen alias Biosphere, který odehraje vystoupení 5. února v Planetáriu Praha.  

The Raveonettes

23. 1. 2015, MeetFactory, Praha, vstup: 390 Kč

Dánská indie rockové duo The Raveonettes loni vydalo velmi dobré album Pe’ahi. Hudba čerpající ze shoegazeového odkazu vás rozhodně na boty zírat nenechá. 

TR/ST

28. 1. 2015, MeetFactory, Praha, vstup: 290 Kč

Kanadský producent vystupující pod označením Trust (TR/ST) natočil vydařenou nahrávku Joyland, s níž navázal na debut z roku 2012. Synthpop, který si skrytě hoví v pošmourné náladě a vzývá taneční kroky osmdesátých let.  

Kensington

28. 1. 2015, Rock Café, Praha, vstup: 390 Kč

Nizozemskou kapelu Kensington jsme měli možnost vidět již na posledním ročníku Rock For People. Nyní se chystá odehrát samostatný koncert, který má ambice předčit jejich českou premiéru. Ta patřila podle mnohých svědků mezi nejlepší vystoupení showcaseového stanu. 

DJ Tráva

30. 1. 2015, Roxy, Praha, vstup: 160 Kč

Kultovní osoba české elektronické scény, DJ Tráva, slaví padesát let. Večírek proběhne na místě, které si pozici oblíbeného klubu vybudovalo právě i díky němu. Jako host vystoupí německý producent a DJ Martin Eyerer.

The Afghan Whigs

13. 2. 2015, Lucerna Music Bar, Praha, vstup: od 450 Kč

Od začátku devadesátých let patří The Afgham Whigs k základním kapelám formujících kult vydavatelství Sub Pop. Po loňské návštěvě Rock For People a Pohody se z velkých pódií stahují do klubu pro tisíc lidí.  

Fink

17. 2. 2015, MeetFactory, Praha: vstup od 390 Kč

U nás se naposledy britský písničkář Fink představil na ostravských Colours. Nyní se po více než třech letech předvede opět Praze, tentokrát zejména s novým materiálem desky Hard Believer. 

Architects

18. 2. 2015, Futurum Music Bar, Praha, vstup: 450 Kč

Architects už v České republice několikrát zahráli, naposledy v létě na festivalu Brutal Assault. V hudbě zdatně kombinují metalcore s dalšími tvrdými styly, což nejlépe předvádějí naživo. 

Ryan Hemsworth

18. 2. 2015, MeetFactory, Praha, vstup: 350 Kč

Poprvé zahraje v Česku kanadský producent Ryan Hemsworth, který má na svědomí remixy například pro LordeFranka Oceana i The 1975. Kromě některých z nich předvede Praze i svou poslední desku Alone For The First Time. 

TIPY: VELKÉ KONCERTY V ROCE 2015

Claptone

20. 2. 2015, Roxy, Praha, vstup: od 250 Kč

Berlíňan Claptone se zlatou škraboškou propojující house s funkovými a popovými melodiemi se nejvíce proslavil singlem Cream. Deephousový večírek prokáže, že v Německu se v klubech skvěle tančí i se samply Lou Reeda nebo Laid Backa.

Elliphant

27. 2. 2015, MeetFactory, Praha, vstup: 350 Kč

Ellinor Olovsdotter alias Elliphant aktuální chystá novou desku (následovníka loňského EP One More), i proto musela svůj pražský koncert přesunout z ledna na únor. Koho baví nadrzlý hiphop, který připomíná light verzi hiphopu z produkce rapperky MIA, ten by neměl 27. února v MeetFactory chybět. Kámoše a Skrillexe si s sebou Elliphant sice nepřiveze, nálož kvalitního hip-popu, nějaké ty teplákovky a velké náušnice by ale chybět neměly.

Rustie

4. 3. 2015, MeetFactory, Praha, vstup: 389 Kč

V roce 2010 byl Rustie vyzdvihován za svůj debut Glass Swords, loni navázal opět povedenou nahrávkou Green Language. S  vyváženým mixem hip hopu, dubstepu a elektroniky zavítá v rámci světového turné po třech letech opět i do Prahy.

Team Me

14. 3. 2015, Lucerna Music Bar, Praha, vstup: od 280 Kč

Norská rocková kapela předskakovala na stejném místě The Wombats, nyní se po jednom menším koncertě na strahovské Sedmičce pokusí malou Lucernu zaplnit sama. Zazní songy jak za starší desky To The Treetops, tak aktuálního alba Blind As Night.

Archive

17. 3. 2015, Fléda, Brno a 18. 3. 2015 (vstup: od 550 Kč), Lucerna Music Bar, Praha (vstup: od 690 Kč)

Navzdory nevelké účasti na podzimním koncertu BirdPen (boční projekt kytaristy a zpěváka Davea Pena) přijíždějí Archive do Prahy a Brna představit svou čerstvou desku Restriction. Ambiciózní turné doprovodí skupina projekcí svého loňského snímku Axiom.

Satellite Stories

18. 3. 2015, Futurum Music Bar, Praha, vstup: 298 Kč

Můžete je obvinit z kopírování Two Door Cinema Club, i tak dost snadno jejich chytlavým skladbám propadnete. Finská skupina Satellite Stories předvede na pražském koncertu krom známých skladeb jistě i několik novinek, které nahrála s producentem Kasabian, Bombay Bicycle Club nebo Arctic Monkeys.

Jungle

23. 3. 2015, Lucerna Music Bar, Praha, vstup: 550 Kč

Chytlavá reinterpretace soulu a funku v podání producentského dua Jungle za doprovodu plnohodnotné kapely. Singly jako Busy Earnin‘ nebo The Heat z hlavy nedostanete hodně dlouho.

The Notwist

24. 3. 2015, Palác Akropolis, Praha, vstup: 550 Kč

Německá indie rocková skupina The Notwist vydala první album již na počátku 90. let, nyní se po krátké odmlce vrátila s novou deskou Close To The Glass. Jen málo kapel reprezentuje Německo v zahraničí jako The Notwist.  

Is Tropical

31. 3. 2015, Rock Café, vstup: 350 Kč
Britská elektropopová skupina Is Tropical zní stejně radostně jako její název. Procestovala půl světa a s novým, v pořadím třetím albem Black Anything se vrací do Prahy. Ideální start jara. 

The Dandy Warhols

4. 4. 2015, Lucerna Music Bar, Praha, vstup: 400 Kč

Bohemian Like You – kdo by neznal suverénně nevětší hit této americké indierockové skupiny? Do Prahy přijedou The Dandy Warhols po jedenácti letech a rok po vydání svého prvního živáku.

Against Me!

15. 4. 2015, Lucerna Music Bar, Praha, vstup:

Jak jsme měli možnost přesvědčit se loni, zpěvák kapely Against Me! Thomas James Gabel již dále není muž, ale ženou se jménem Laura Jane Grace. A výroční ankety ukázaly, že album Transgender Dysphoria Blues nic z kvalit zbytku diskografie nepostrádá a patří k tomu nejlepšímu, co punk v roce 2014 nabídnul.  

Beth Hart

23. 4. 2015, Lucerna Music Bar, Praha

Před rokem pražský koncert v předstihu vyprodala, proto se letos vrací na místo činu. Pokud jste jedinečnou americkou zpěvačku Beth Hart, která kombinuje rock a blues, neměli byste si zážitek nejlépe servírovaný živě nechat ujít. 

Nils Frahm

7. 5. 2015, Palác Akropolis, Praha

Po patnácti měsících se vrátí Nils Frahm, excelentní klavírista a skladatel, kterého nevíce vystihuje poslední kolekce Spaces sestavená z koncertních záznamů. Navzdory dobré kvalitě nahrávky si Frahma vychutnáte nejvíce v sále na Žizkově.

Mudhoney

13. 5. 2015, Lucerna Music Bar, Praha, vstup: od 450 Kč

Nevyrostli tak jako jejich grungeoví kolegové Pearl Jam nebo Soundgarden, pozici předních kapel svého žánru ale neztrácejí ani po pětadvaceti letech. A i za ty dva roky, co u nás naposledy hráli, se toho v jejich kariéře leccos událo.

Tops

26. 5. 2015, klub 007, Praha

Kanadská skupina Tops míchá svoje písničky z indierocku, jemné elektroniky a dream popu. V jejím čele stojí zpěvačka Jane Penny s výrazně vysokým hlasem. Loni Tops vydali dobře přijaté druhé album Picture You Staring a na jaře jedou konečně do Prahy.

Body Count

17. 6. 2015, Roxy, Praha, vstup: od 540 Kč

I čeští rappeři vyrůstali na metalu, dnes už však fúzi ostrých kytar a rapu moc interpretů nehraje a ani nu-metalové kapely jako Limp Bizkit nejsou tolik v kurzu. Že má ale toto spojení stále co říct i dnes, dokáže metalová přísnost z Ameriky Body Count v čele s Ice-T.