3 dramata, která byla natočena podle skutečných událostí

Redakce

Někteří režiséři se inspirovali skutečnými příběhy a natočili o nich filmy. Neskutečné osudy lidí dokáže napsat jediné sám život. Podívejte se na ně.

Výměna (2008)

Snímek Výměna natočil americký režisér Clint Eastwood. Hlavní roli nešťastné matky získala Angelina Jolie. Původně se o ni ucházela i Reese Witherspoon, ale kráska s rudými rty nad ní zvítězila. Děj příběhu se odehrává v první polovině dvacátého století. Christine Collins jednoho dne zmizí její syn Walter, což je pro ni naprostá katastrofa. Po několika měsících losangeleská policie chlapce najde. Jedná se však o jiné dítě. Vyšetřovatelé si ale nechtějí chybu připustit, aby na ně veřejnost nespustila lavinu kritiky. Z tohoto důvodu se snaží z Christine udělat mentálně nemocnou matku a neoprávněně ji zavřou do blázince. Bohužel policie ztraceného chlapce již přestala hledat, což byla velká chyba. Po nějaké době vyšlo najevo, že policie z Los Angeles je zkorumpovaná. Christine pustí z blázince a celá věc je objasněna.

Snímek Výměna byl natočen podle skutečné události. Scénárista Michael Straczynski našel náhodně v archívu na radnici v Los Angeles záznamy o paní Christine Collins. Poté je předal producentům a ti jej doporučili Clintovi. Režisér se toho příběhu okamžitě chopil a pokusil se o jeho filmovou nápodobu. Ve snímku je uvedeno, že jistý Gordon Stewart Northcott byl usvědčen z vražd dvaceti dětí na své farmě, včetně malého Waltra Collinse. Ve skutečnosti mu ale pomáhala s vraždami i jeho matka Sarah Louise Northcott. Ta se dokonce přiznala k zabití syna nešťastné Christine.

Erin Brockovich (2000)

Film Erin Brockovich natočil americký režisér Steven Soderbergh. Hlavní roli dostala Julia Roberts. Obdržela za ni i Oscara. Mladá Erin je svobodná matka tří dětí. Nemá práci, dobré vzdělání ani moc peněz. Podaří se jí urvat místo sekretářky u advokáta Eda Masryho. Začne se velmi aktivně zabývat závažným případem, na který upozorní své nadřízené i širokou veřejnost. Velká plynárenská a elektrárenská společnost The Pacific Gas and Electric Company znečistila podzemní vodu jedovatými látkami ve městečku Hinkley. Naneštěstí obyvatelé městečka kvůli tomu začali trpět zhoubnými nemocemi. Erin Brockovich neústupně začala bojovat v jejich prospěch. Dala do své práce kus sebe.

Skutečná Erin Brockovich bojovala se svým nadřízeným proti firmě The Pacific Gas and Electric Company v roce 1993. Soudní proces se jim podařilo vyhrát. Velkou zásluhu na tom měla samotná Erin. Společnost, která zamořila vodu nebezpečným chromem, musela několika stovkám poškozených lidí vyplatit přes tři sta milionu dolarů. Po této zkušenosti se ze statečné Erin stala mediální osobnost. Filmaři si ji pozvali do několika televizních pořadů. Práva na svůj příběh, aby se podle něj mohl natočit film, prodala za sto tisíc dolarů.

Nedotknutelní (2011)

Snímek Nedotknutelní točili francouzští režiséři Olivier Nakache a Eric Toledo. Do hlavních rolí byli obsazeni Francois Cluzet a Omar Sy. Své hrdiny ztvárnili bravurně. V tomto filmu jde hlavně o silné přátelství mladíka z okraje společnosti a nemocného boháče. Philippe je od prstů na nohou až po krk ochrnutý a navždy odkázán na pomoc druhých. Majetný melancholik k sobě hledá nového opatrovníka, který mu bude dělat společnost ve dne i v noci. Zvolí si černocha Drisse, který byl nedávno propuštěn z vězení. Zdánlivě odlišná dvojice k sobě najde nakonec cestu. Philippe s pomocí svého přítele konečně dokáže v životě najít trochu radosti.

Filmaři se inspirovali skutečnými jedinci. Tím není nikdo jiný než Philippe Pozzo di Borgo. Jedná se o bohatého aristokrata, který má skutečně ochrnuté celé tělo kromě hlavy. Miloval paragliding. V roce 1993 si při něm těžce poranil páteř a od té doby je na vozíčku. Rozdíl mezi filmem a skutečností je ten, že Philippe trpí mnohem většími bolestmi, než je ukázáno ve snímku. Philippe skutečně přijal člověka, který žil na okraji společnosti, aby se o něj staral. Jmenuje se Abdel.

8 legendárních českých filmů, které můžete sledovat pořád dokola. Jaký si pustíte tentokrát?

Grace Kelly. 22 věcí, které jste o ní možná nevěděli