3 důvody, proč mít chytrou domácnost, a jak na to

Redakce

Inteligentní domácnost je trendy. Chytrá a vzájemně propojená domácí zařízení, která jsme znali jen ze sci-fi filmů, si dnes může dopřát každý. Podívejte se na tři důvody, proč by váš domov měl mít o trochu větší IQ, a také jak začít.

  1. Víte, co se doma děje. Vždy je dobré mít dokonalý přehled o důležitých věcech. Nejčastěji k tomu používáme mobilní telefony. Třeba tehdy, když se chceme spojit s příbuznými a ověřit si, zda jsou v pořádku. Nebo tehdy, když na mobil chceme dostávat informace o transakcích na svém bankovním účtu. Logicky proto chceme do mobilu zprávu i v situaci, když doma něco není v pořádku. Právě s tím počítají koncepty inteligentní domácnosti. Řešení, která jsou již na trhu, nabízí nejrůznější senzory, které monitorují různé oblasti a informují nás v případě potřeby třeba právě zprávou na mobilní telefon. Váš dům tak s vámi může sám komunikovat a říct vám, co ho trápí. Pokud máte doma kamerový systém, můžete si v reálném čase vizuálně zkontrolovat, zda a jak je třeba reagovat na nějaký problém (např. při nečekaném pohybu v bytě nebo spuštění poplachu senzorem kouře či CO2). Senzory také umí měřit teplotu v místnosti a přizpůsobovat plán vytápění reálnému stavu, nebo měřit elektrickou spotřebu připojených přístrojů.

  1. Ovládáte domov na dálku. Druhým logickým krokem je vzdálená správa. Ovládat na dálku elektrické spotřebiče může být docela výhodné. Můžete například na dálku vypnout zapomenutou žehličku, ovládat vytápění a klimatizaci, polít zahradu (zapnout a vypnout čerpadlo) nebo spustit praní či zapnout elektrickou troubu. Ovládat přístroje pomocí mobilu zvyšuje komfort i v domácnosti, protože např. ráno z postele mobilem spustit kávovar a než si vybavíte základní ranní hygienu, může vás v kuchyni čekat čerstvě uvařená káva. Je nespočet možností, jak na dálku ovládat nejrůznější elektronické přístroje. Samozřejmě je třeba zvážit, co má a co naopak nemá až takový smysl, protože může být např. rychlejší a pohodlnější vypnout světlo vypínačem, než vzít mobil a spouštět mobilní aplikaci. Když však máte např. chalupu na horách, je příjemnější přijít v zimě do vytopené místnosti, než čekat, dokud se topení rozehřeje (senzory samozřejmě umí změřit na dálku i aktuální teplotu). Komfort dálkového ovládání je prostě někdy k nezaplacení.

  1. Dům se rozhoduje sám a vy šetříte náklady. Technika se dnes umí i „sama rozhodovat“. Nebojte se, nejde o to, že by nás mohla ovládat a převzít vládu nad naším světem, ale na základě určitých předdefinovaných scénářů může logicky reagovat na určité situace a podněty. Pokud např. senzor vytopení detekuje v koupelně na podlaze vodu, může upozornit inteligentní zásuvku, ve které je připojena pračka, aby se vypnula. Zároveň pošle majiteli zprávu na mobil a případně spustí poplach pomocí sirény. Praktické mohou být například i dešťové senzory, které se montují na střechu rodinného domu. Při jejich aktivaci mohou vyslat signál pro automatické zavření střešních oken, stažení markýzy (aby se v plachtě nehromadila voda), zatažení žaluzií (aby se nešpinila okna), případně spustit kryt na bazén, do kterého rozhodně nepatří dešťová voda. Stejně inteligentně může reagovat i pohybový senzor, nebo senzor na dveřích či okně, který při detekci neočekávaného pohybu může zprávu předat kameře, ta spustí záznam, odešle fotografii narušitele na váš mobil, vyšle příkaz do inteligentní zásuvky, která rozsvítí světlo, v sousední místnosti spustí rádio nebo vyvolá jiný podnět k zastrašení nezvaného hosta. Pokud použijete obyčejný pohybový senzor na spínání světla, tak rozsvítí vždy, ale pokud si pořídíte inteligentní senzor, může se rozhodovat podle denní doby, podle světla v místnosti, nebo jiné podmínky. Každý ze senzorů může mít několik různých scénářů a kombinovaných podnětů i z jiných čidel (např. detektoru zvuku apod.). Může proto reagovat na různé události různým způsobem a následně spustit jinou reakci. A právě v tom je ta „inteligence“, protože elektronika se dokáže sama „rozhodovat“ a v neposlední řadě vám může pomoci i značně ušetřit.

Jak na to?

Díky technologickému pokroku je to dnes skutečně jednoduché. Dokonce je to i mnohem levnější, než si myslíte. Stačí k tomu bezdrátový internet (Wi-Fi), který je dnes běžnou součástí našich domácností, a dále jednotlivá zařízení připojovaná obvykle do klasické elektrické zásuvky. Celou řadu produktů pro digitální domácnost, které jsou dnes na trhu, nastavíte jen pomocí mobilního telefonu a kartičky s QR kódy. Stáhnete si bezplatnou aplikaci pro ovládání a načtete QR kód, kterým se zařízení automaticky spáruje.

Výhodou takových řešení je jejich modularita. Můžete začít např. jen s jedním zařízením (typicky např. inteligentní zásuvka), se kterým můžete v domácnosti experimentovat. Vyzkoušíte ho na různých místech a podle potřeby si můžete později dokupovat další a další zařízení. Mobilní aplikace je obslouží bez problémů všechny najednou, přičemž si můžete každé jinak pojmenovat, přiřadit jej do určité skupiny (např. obývací pokoj, ložnice, garáž), případně jej barevně a vizuálně odlišit ikonou.

Vybudovat si inteligentní domácnost dnes není náročné. Díky rychlému rozvoji technologií není vyloučeno, že půjde za rok – dva vše ovládat i přirozenější cestou, např. hlasem. Asistenti v mobilních zařízeních jako Apple Siri nebo Microsoft Cortana jsou pro to dobrým předpokladem.

Holoportace jako nová forma komunikace na dálku, co na to říkáte?

„Lítám do práce dronem.“ Zn.: Na MHD zapomeňte