3 filmy, které upozorňují na šikanu ve školách

Redakce

Školní šikana je stále aktuální, ale mnozí před ní raději zavírají oči a jen tiše přihlížejí. Stalo se několik případů, kdy oběti šikany už neunesly svoji tíhu a spáchaly několik hrůzných činů ve školách. Filmaři se inspirovali právě tímto tématem a natočili o něm několik filmů. Některé z nich jsou tak brutální, že vám z nich bude běhat mráz po zádech.

Zkažená mládež (2007). Dramatický snímek natočil režisér Ilmar Raag. Inspiroval se skutečnou událostí, která se stala na jedné nejmenované škole v Estonsku. Celý příběh pojednává o šikaně. Tichý chlapec Joosep se stal terčem fyzického týrání, ponižování a posměchu. Na jeho šikaně se podílí několik členů třídy a zbytek jen tiše přihlíží. Mladý student nenachází podporu u učitelů, ačkoli ti tuší, že je šikanován ostatními. Bohužel jen nečinně přihlížejí. Rodiče v tomto také bohužel selhali. V jednu chvíli se ho zastane spolužák Kaspar, který se dostane do podobné situace jako Joosep. Snímek je velmi naturalistický, všechny diváky šokoval drastickými činy, které jsou páchány na dvou chlapcích. Hlavně na introvertním Joosepovi. Ten je na tom velmi psychicky špatně. Po tom všem, co mu agresoři napáchali, se nemůžeme divit, že si se svým kamarádek Kasparem obstarají zbraně a začnou ve škole střílet do studentů. Nakonec zabijí i sebe. Snímek Zkažená mládež málokoho nerozhodí. Rozhodně vás z něj pořádně zamrazí. Navíc o to hůř vám z tohoto filmu bude, když si uvědomíte, že šikana ve školách se fakt děje…

Zlo mezi námi (2003). Drama ze školního prostředí natočil režisér Mikael Håfström. Hlavní hrdina se jmenuje Erik. Jedná se o problémového chlapce, který byl vyhozen ze střední. Má poslední šanci se znovu začít učit a napravit se na jedné internátní škole. V tomto místě na pořádek dohlížejí nejstarší studenti. Sjednávají si ho tak, že se dopouští násilí na mladších lidech. Erik se nehodlá vzdát, zároveň si ale nemůže dovolit žádný přestupek, aby nebyl vyhozen. Snímek Zlo mezi námi ukazuje, jak je těžké a mnohdy i nemožné se zlu bránit. Během zhlédnutí tohoto filmu budete toužit po pomstě stejně jako Erik. Mladý herec Andreas Wilson hraje svoji roli vážně skvěle. Budete mu věřit každé jeho slovo. Některé scény, kde jsou studenti napadáni fyzicky i psychicky, rozhodně nejsou pro slabší povahy. Snímek obdržel několik cen a dokonce byl i nominován na Oscara. Není pochyb o tom, že si to zasloužil.

Bang, Bang, seš mrtvej! (2002). Snímek natočil režisér Guy Ferland. Hlavním hrdinou je mladý Trevor. Byl šikanován a to ho dohnalo až k útoku na své spolužáky. Ten ale nebyl úspěšný. Nikdo ho nemá rád, všichni od něj dávají ruce pryč. Podporu nachází pouze u jednoho učitele, který vyučuje dramatickou výchovu. Umožní mu zahrát si hlavní roli ve školní hře Bang, Bang, seš mrtvej. Ta je o chlapci, který provede útok na školu. Bohužel divadelní hra se setkává s kritikou, nelíbí se hlavně rodičům, protože má přímou spojitost s Trevorovou minulostí. Studenti, kteří tam hrají, svými rolemi ukazují syrovou pravdu, která se zametá pod koberec. Tento snímek vás chytí za srdce. Nachází se v něm silně emotivní scény, které dokáží citlivější jedince rozplakat. Rozhodně tento film opět není pro slabší povahy, ale i tak stojí za zhlédnutí. Herecký výkon Bena Fostera by se také neměl přehlížet, protože se do své postavy doslova vžil.

10 zajímavostí, které pravděpodobně nevíte o filmu Pulp Fiction

Trable s natáčením Sex ve městě. Která herečka dělá problémy?

Témata: