3 osudy slavných kurtizán, které si to rozdávaly s vlivnými lidmi

Redakce

Jak si omotat vlivného muže kolem prstu? Jedině přes postel. Tohle věděly už ženy, které se narodily o několik století dříve, a velkoryse toho využívaly. Jaké máme na mysli?

Madame du Barry. Madame du Barry pocházela z chudé rodiny, která neměla žádný šlechtický titul. V dětském věku strávila několik let v klášteře, což z ní však poctivou ženu rozhodně neudělalo. Po návratu šla do služby k Madame La Garde a spustila se s oběma jejími syny, za což byla vyhozena. Poté se stala prodavačkou v módním salonu, kde si našla několik dalších milenců. Dokonce se s jedním sblížila natolik, že mohla vést jeho nevěstinec. K tomu, aby se mohla společensky vyšplhat výš, se musela dobře vdát. To se také stalo. Vzala si Guillauma du Barryho, bratra svého milence. S pomocí několika vzácných známostí se dostala až ke královskému dvoru a stala i milenkou krále Ludvíka XV. Dámy na královském dvoře včetně Marie Antoinetty proti ní spřádaly různé intriky. Chtěly ji nejspíš ze závisti vyštípat.

Před svojí smrtí ji mocný panovník Madame du Barry ukryl do kláštera, protože se bál, že by byla v nebezpečí. Po nějaké době se z něj vrátila a usídlila se v Anglii na Louveciennes, kde si užívala blahobytu až do Velké francouzské revoluce. Někdo Madame du Barry ukradl drahé šperky a to jí dovedlo až do Francie, kde vypomáhala svým imigrantských přátelům. Měla dobré srdce, každý týden pořádala audience, kde řešila problémy ostatních. Do Francie se ještě několikrát vrátila, a to i v době, kdy byl nově ustanoven zákon zatknout ty, kteří pomáhali nebo se třeba jen stýkali s odpůrci systému. Z toho důvodu byla pak zatčena a odsouzena k smrti pod gilotinou. Bohužel se jí nepodařilo vyvléknout a skutečně takto zemřela.

Mary Boleyn. Mary byla sestrou královny Anny. Dodnes se neví, zda mladší nebo starší. Anna si vzala za muže Jindřicha VIII. Mary si už v útlém věku pořídila několik významně postavených milenců. V mladém věku si vzala Sira Williama Careye, ale i přesto měla pletky s manželem své sestry. Proslýchalo se, že děti, které se jí narodily, nebyly jejího muže, ale právě anglického krále.

Údajně měla v posteli i Františka I., který o ní i přesto, že ho uspokojovala, mluvil docela hrubě. Tvrdil o Mary, že je anglická klisna a velká prostitutka hanebná nade vše. Poté, co Mary ovdověla, to s ní šlo z kopce, protože si vzala obyčejného vojáka Williama Stafforda. Svatba se ale nejspíš konala z lásky. Mary byla po nevyžádaném sňatku zavržena svojí rodinou a dostala se do finanční krize. Nakonec to ale přece jen dopadlo docela dobře. Manželé se rozhodli žít v Essexu, kde Mary zdědila nějaký majetek po rodičích.

Eleanor Nell Gwyn. Nell původně pocházela z chudých poměrů. Finanční situace ji dohnala až k tomu, že se stala prostitutkou. Z celého srdce však chtěla být herečkou, protože milovala divadlo. U jednoho takového prodávala zeleninu. Potkal ji tam sám Karel II, kterého okouzlila a stala se jeho milenkou. Porodila mu dvě děti a dostala se mezi vysoko postavené lidi. S dalšími kurtizánami, které si na dvoře vydržoval král, bojovala. Byla inteligentní a tím si vybudovala u Karla velkou přízeň. Díky jeho vlivu mohly na prkna divadel konečně stanout i ženy. Předtím hráli ženské role muži. Sama se několika rolí v královském divadle ujala. Nell je tedy jednou z prvních žen, která hrála divadlo. Z chudoby se dokázala přes postel vypracovat až ke královskému dvoru a herecké kariéře.

Příběhy sériových vrahů: Vražedkyni Juanu Barrazu nechala vlastní matka znásilnit výměnou za pivo

To vás dostane: Vzácné fotografie z rituálů posledních kazachských šamanů