3 písničky, které proslavily Dookie od Green Day

martin-wipplinger

Začátkem února to bylo dvacet let, co vyšlo Dookie; do dnešního dne komerčně nejúspěšnější album kapely Green Day mělo zásadní vliv na budoucnost jeho autorů i celý subžánr punk rocku, který se z kalifornských hardcorových doupat přesunul na MTV a následně do celosvětového povědomí. Jaké písničky za nevídanou popularitou Dookie stály?

Basket Case

Stejně jako o generaci dřív citovali Ramones a The Clash album Never Mind The Bollocks od souputníků Sex Pistols, vzhlíželi Simple Plan, Blink-182, Yellowcard, My Chemical Romance a další členové pozdější melodické vlny punk-rocku k desce Dookie od Green Day. Kdo by tehdy řekl, že diktovat směr kytarové hudby ve druhé polovině devadesátek bude přidrzlý pankáč se třemi akordy a neurotickou poruchou?

Billie Joe Armstrong své panické stavy úzkosti před veřejností neskrýval, naopak je dost odvážně formuloval v písni Basket Case, nejznámějším singlem alba a jedním z oblíbených flashbacků "idiotské" generace. Sing-along hymna tehdejší nespokojené mládeže uhranula z MTV i frontmana Sum 41 Derycka Whibleyho: "Pamatuju si, jak jsem poprvé viděl to video. Do té doby jsem o Green Day neslyšel. Ohromilo mě, bylo parádní. Mělo v sobě tolik energie. Nikdy jsem nic podobného neviděl."

 

Longview

Skladba Longview nese jméno města v americkém státě Washington, kde ji skupina poprvé zahrála naživo. Mladší posluchači se k ní nevrací tolik jako třeba k melodicky návykovější Basket Case, v kariéře Green Day ale hrál pilotní singl Dookie daleko důležitější roli.

Z dnešního pohledu ho můžeme považovat za průlomový, kapela se s ním totiž do té doby vůbec poprvé podívala do americké hitparády. A tu rockovou také záhy vyhrála. Textem o kouření marihuany a masturbaci chytila teenagery nejdřív za přirození a později i za srdce. "Bydlel jsem tenkrát v Rodeu v Kalifornii, asi dvacet minut od Oaklandu. Nebylo tam absolutně co dělat, fakt nudné místo," popisuje Billie Joe Armstrong, kde dostal inspiraci ke skladbě, která je svérázným vyjádřením osamělosti a odloučení. "Myslím si, že každý podobné pocity někdy zažil," nabízí vysvětlení, proč se s písničkou Longview v době největší slávy ztotožnilo tolik lidí.

Poslechněte si Green Day v Youradiu

 

When I Come Around

Jak moc velký vliv měla ve své době píseň When I Come Around (a prostřednictvím MTV hlavně její videoklip), je patrné ze slov kytaristy rockové skupiny Something Corporate Joshe Partingtona.

"V tom videu jsem poprvé viděl trend pruhovaných svetrů. Vzpomínám si, že asi po dvou týdnech měl pruhovaný svetr ve škole každý, včetně mě, samozřejmě." When I Come Around měla i další plusové body, hlavně u nových kapel, které si ve velkém na Green Day začínaly hrát. "Byla to první skladba, kterou jsem se naučil na kytaru," vypráví na diskusním fóru Green Day jeden z muzikantů, jenž v té době držel nástroj sotva půl roku. Jednoduchý a přitom návykový kytarový vzorec působil jako magnet. A co si budeme povídat, text o rozchodu s holkou taky.  

 

Témata:,