Nahlédněte pod povrch Čech a Moravy. Jeskyně čekají jen na vás

karolinabranikova

Ne na všechny krásy českých zemí svítí slunce. S dnešními cestovatelskými tipy se podíváte pod pokličku naší země a nebudete vycházet z údivu. V chladných jeskynních naleznete úkryt před horkým létem, bizarní krápníkové útvary, zkamenělá zvířata i tajemná podzemní jezera.

Koněpruské jeskyně

Největší jeskynní systém u nás najdete 7 kilometrů jižně od Berouna v Chráněné krajinné oblasti Český kras. Bludiště ukrývá přes 600 metrů přístupné trasy ve třech výškových úrovních. Krápníky a jeskynní dómy se formují do nejrůznějších tvarů, a tak zde můžete vidět například Koněpruské růžice – přes milion let staré krápníky připomínající růžičkovou kapustu. Mimo to zde můžete narazit na zkameněliny zvířat, jejichž kosterní pozůstatky nalezené v jeskyních byly až 1,5 let milionu let staré, nebo na pozůstatky penězokazecké dílny, která v 15. století ukrývala svou činnost v horním patře jeskyní. Koněpruské jeskyně jsou veřejnosti otevřeny od dubna do listopadu a každé poslední pondělí v měsíci si můžete jeskynně pzkoumat za svitu baterky při speciální večerní prohlídce. 

Koněpruské růžice v Proškově dómu. Foto: Koněpruské jeskyně

Punkevní jeskyně

V severní části Moravského krasu u propasti Macocha se nacházejí oblíbené Punkevní jeskyně. Patří do komplexu Amatérských jeskyň, které si svou délkou více než 40 proukoumaných kilometrů vysloužily titul nejdelšího jeskynného systému v České republice. Prohlídková trasa Punkevních jeskynní je dlouhá přes 4 kilometry a zavede vás na samé dno Macochy. Odtu d pak prohlídka pokračuje loďmo po zelených vodách řeky Punkvy. Krápníková výzdoba stopů a stěn je místy nebezpečná hlavně pro osoby vyššího vzrůstu, ale přírodní úkazy stojí i za malou bouli na hlavě. Z lodiček vystoupíte u Masarykova dómu, který patří mezi nejkrásnější podzemní prostory Moravského krasu. Až vylezete z jeskynní, můžete se nechat vyvézt lanovkou k hornímu okraji propasti nebo se svézt silničním vláčkem. Otevřeno je od května do prosince s bezbariérovým přístupem. 

Bozkovské jeskyně

Útroby severních Čech ukrývají největší pozdemní jezero u nás a samotné Bozkovské jeskyně jsou jediným jeskynním komplexem severu, který můžete navštívit. Najdete te v obci Bozkov v Libereckém kraji asi 6 kilometrů od města Semily. Dolomitové jeskyně patří mezi nejnavštěvovanější místa regionu a není divu. Průzračná jezírka, jezerní dómy a komplexy chodeb a síní tvoří jedinečný úkaz. Návštěvníkům je zpřístupměn okruh o délce 350 metrů, na kterém strávíte asi 45 minut. Pořádně se oblečte, protože teplota v jeskynnách nepřesahuje 10 °C, zato vlhost se blíží maximu. Trasa vás provede Labutími jezírky, impozantním Jezerním dómem, Vánoční i Větrnou jeskynní, Bludištěm i jeskyní Překvapení. Jeskyně mají celoroční provoz a doporučujeme rezervaci plánované prohlídky.