4 tipy na cyklovýlety v České republice

karolinabranikova

Říká se, že nejkrásnější pohled na svět je ze sedla koně. Vášniví cyklisté ale budou oponovat. Sedlo mají sice níž, ale svět může být stejně interesantní, zvlášť když projíždějí dobře značenými stezkami. Vybrali jsme proto pro vás pár zajímavých cyklotras, které nevyžadují ani dvoufázový trénink, ani kompas.

Cyklotrasy jsme pro vás seřadili sestupně podle jejich náročnosti. Mužům doporučujeme nejdříve vyvézt manželku i s dětmi. Měly by se vrátit spokojeně unavené, muží pak s povolenkou vyrazí na více než jedno pivo.

Rodinný výlet:

Frymburk –  Lipno – Čertovo proudy – Čertovo stěna
délka cyklotrasy: 17 km (převýšení – nastoupané metry 180 m).

Pohádky a legendy o čertech měl rád snad každý. Cyklotrasa k Čertovo stěně a Čertovo proudům je ideální výlet pro rodiny s dětmi, protože vede téměř celá z kopce. Místo inspirovalao i Bedřicha Smetanu k napsání opery Čertova stěna. Než však k Čertovo stěně dorazíte, projedete si pohodovou asfaltovou Jezerní cyklo-inline stezku z Frymburku k lipenské přehradní hrázi. Po cestě se můžete poměrně často občerstvovat. Odtud klesnete ke korytu Vltavy a pojedete až do Loučovic. Za Loučovicemi začíná nejkrásnější část tvořená kamenitou a lesní cestou. Zhruba po dvou kilometrech přijedete k Čertovo proudům s obrovskými balvany a hučící vodou. Otočte se zády k Vltavě a před sebou uvidíte masivní kamenné moře – Čertovu stěnu. Fotka s pozadím Čertovy stěny bude jistě unikátem ve vaší sbírce. Až se pokocháte, můžete začít přemýšlet na dalším tripem.

Pro otrlejší

Cyklotrasa č. 24 „Labská“ – Vysoká nad Labem – Mělník
Délka cyklotrasy: až 144 km, převýšení cca 250 metrů. Jen pozor, některé úseky po účelových komunikacích nejsou ideální pro silničí bicykly.

Ještě před výjezdem můžete drahé polovičky překvapit svými znalostmi. Trasa totiž začíná v obci Bukovina nad Labem. Její vznik se datuje rokem, kdy jako osada patřila do panství opatovického kláštera benediktinů. Od roku 1838 až do smrti, 10. února 1849 žil v obci spoluvynálezce ruchadla, kovář a rolník Václav Veverka.

Ale teď už naskaujeme na velocipédy a jedeme se kochat okolím.

Trasa začíná v Bukovině a pokračuje dál na Dříteč, Němčice k restauraci pod Kunětickou horou. Právě jste ujeli 8 km a za dalších 500 metrů dorazíte k Perníkové chaloupce. Stačí zavolat na střechu a Jenda s Mařkou vám nějaké dobrůtky shodí. Je tu také perníkové muzeum. To prosím neolupujte. Dál šlapeme směr Ráby, Brozany, Cihelnu, přes Pardubice na Srnojedy. Váš cyklo-comp by měl ukazovat asi 20 ujetých km. Pokračovat budete na Opočínek a Valy. Tady se můžete občerstvit, protože obec Valy zajišťuje provoz pravidelných trhů, které patří k nejznámějším v České republice.

Až strávíte místní dobroty, vydejte se směrem na Mělice, Lohenice, Břehy, Semín až do Kladrub nad Labem. Teď máte v nohách kolem 40 km. Můžete sednout na vlak nebo… přijmout další výzvu. Tou je cesta do Selmic, Labských Chrčic, Týnce nad Labem, Veletova, Zálabí do Velkého Oseku. Jste na 70 km a opět u vlakového nádraží. Zde ale končit nemusíte. Dá se totiž dojet přes Nymburk, Starou Boleslav až do Mělníku. Cestou bych si být vámi vyvolal číslo na záchrannou službu, protože v cíli uvidíte na tachometru nejspíš rozmazanou číslovku 144.

Mikulovská vinařská stezka

Délka cyklotrasy: 82 km, převýšení 100 m

Pod řetěz sice alkohol nepatří,  přesto si nemůžeme odpustit pozvánku na Mikulovskou vinařskou stezku. Dlouhá je 82 km (převýšení 100 m), ujet se dá vzhledem k dobrému povrchu za necelé 4 hodiny. Jen pozor, po návštěvě tamních sklípků se čas výrazně prodlužuje. Výhodou však je její tvar kostrbatého kruhu. Prostě dojedete do místa z kterého jste vyjeli. Tím bude Mikulov. Dál jedete směrem na Drholec, Pasehlávky,Lednici, Hlovovec, Valtice, Sedlec a do Mikulova. Nenáročný okruh je celoročně sjízdný, travnaté a nezpevněné cesty jsou za mokra přístupné pouze horském kole. V některých úsecích je mírně náročný profil, jinak je trasa vhodná pro všechny kategorie cyklistů.

Černodolský sjezd – něco pro frajery

Délka cyklotrasy: 12 km, sjezd z Černé hory (1299 m. n. m.)

Ještě tu máme tip pro cyklorytíře v helmách, kteří si neberou servítky ani sváču do batůžků. Pořádnej Černodolskej sjezd.

Na Černou horu (1299 m. n. m.) vyjeďte lanovku z Janských Lázní. Po cyklotrase Krnap č. 19A přejedete Černou horu, pojedete ještě kousek po cyklotrase Krnap č. 1B směr Lučiny, ale u rozcestníku, kde končí žlutá pěší trasa odbočíte vlevo na Luční svážnici. Stále po žluté pěší, ke které se záhy připojí cyklotrasa č. 19B, sjedete do údolí Čisté. Dáte se vlevo a po cyklotrase Krnap č. 1E po proudu Čisté sjedete do Černého Dolu. Trasa je poměrně náročná a dlouhá 12 tisíc adrenalinových metrů. Kochat se okolím určitě nestihnete, ale dole na prvního z rytířů může čekat i pěkná ošetřovatelka.

Témata: