4v1, večírek pro všechny, kteří se dnes večer rozejdou


Potkali se na jednom pódiu: United Flavour, Sto zvířat, Vypsaná fixa a Horkýže Slíže. Před zaplněnou Tesla arenou a pod geometrickými obrazci světelných paprsků se v rámci turné T-mobile 4 v 1 představily čtyři kapely, které se zmiňovaným portálem absolvovaly někdy turné. Fanynky pištěly, několik lidí se nechalo nadnášet davem a všichni dostali, na co přišli.

Myšlenka projektu 4 v 1 není špatná. Dát dohromady kapely, které se mimo festivaly na jednom pódiu pravděpodobně nesejdou, je sympatický krok směrem k početné fandovské základně.
Jako první ze čtyř kapel, jež mají s jedním z operátorů společné to, že pod jeho hlavičkou vyrazilo na šňůru, nastoupili veselí a razantní United Flavour. Ti v současné době dodělávají druhou desku, na koncert tak Sto zvířat dorazili z plného tréninku. Frontmanka Carmen v červeném triku na pódiu zářila, temperamentní rytmy zase navnadily a roztancovaly publikum.

Kopa podivných nástrojů
Po United Flavour přišla řada na Sto zvířat. „Dámy a pánové, teď zahrajeme píseň pro všechny kluky a holky, kteří se právě dnes s někým rozejdou,“ uvedl písničku Zub frontman a perkusista kapely Jan Kalina. V další skladbě, U nás se dojídá, zase zmínil školní jídelny a smradlavé tácky, což nebylo od věci, neboť většinu publika v prvních řadách tvořili středoškoláci.

V průběhu vystoupení se zdálo, že Sto zvířat vlastní i sto podivných hudebních nástrojů. Tu vytáhli triangl, tu řehtačku, ovšem zlatým hřebem byl zvon na protahování záchodu, který si Jan Kalina umístil na hlavu. Ty nejpůsobivější skladby ale jako vždy zazněly z úst zpěvačky Jany Jelínkové. Její melodický alt dával zapomenout, že jste v narvané hale, a Dáma s čápem nebo Alice se dala na pití působily intimně a sugestivně.

My si to tady užíváme
Kapely na sebe plynule navazovaly, prostoje byly minimální. A tak publikum, už rozehřáté a roztancované předchozími kapelami, uvítalo s nadšením i pardubickou Vypsanou fixu. Márdi několikrát popíchnul publikum, ať ho více vyhecuje, čehož se chopilo bez reptání. Do svých 45 minut napěchovala Faxa logicky hitovky, takže se sborově zpívalo na 1982 nebo Horkýže slížeDrogový večírek. Mezitím se několik fanoušků pokusila dostat na pódium, což se nelíbilo ochrance, která pokusy o pár minut slávy utnula v prvopočátku. A tak se ti odvážní museli spokojit se stagedivingem. Této příležitosti se ve finále chopil i Márdí; právě na Fixe bylo vidět, že je hraní pro tolik lidí ten večer nesmírně těší.

Poslední vystupující, punkeři Horkýže Slíže z Nitry, dsotáli pověsti bavičů a recesistů. Frontman Kuko přišel v černé paruce a s Ozzáckými brýlemi, při písni Lesbian and Gay Song se zas na pódiu objevil velký plyšový králík, napodobující na nebohém kytaristovi kopulační pohyby. Nakonec bratia přidali v kšiltovkách a mikinách parodický R´n´B Soul a upokojili tak nesouhlasný pískot, který doprovázel konec show.

Koncert 4 v 1 proběhnul tak, jak se dalo čekat. Každá z kapel zahrála svoje hitovky a své věrné tak dosyta nakrmila. Za zmínku stojí i vizuální laserové efekty, které protínaly dav a kouzlily geometrické obrazce. Kdo stál vzadu na balkonku, tomu lasery připravily podívanou ještě o kus lepší. Zajímavé vizuální momenty se objevovaly i na obrazovkách za kapelami; zábavně působily hlavně prolnuté motivy muzikantů s obrázky ze starých erotických pohlednic.

T-music 4v1
24. listopadu 2010, Tesla Aréna, Výstaviště

 

Témata: