5 aplikací, které si poradí s každým počasím

karolinabranikova

V době, kdy přestávají platit základní definice čtyř ročních období, zima trvá od listopadu do května a léto jezdí na dovolenou do teplejších krajin, se musíme naučit čelit rozmarům počasí téměř z hodiny na hodinu. Větru a dešti sice ještě poručit neumíme, ale máme v kapsách chytré nástroje, díky kterým alespoň nemusíme chodit jako zmoklí psi.

iRadar.cz

Pokud nepatříte mezi fanoušky hromů, blesků a přívalových dešťů, měli byste si pořídit aplikaci iRadar.cz. Na jejím vývoji se podílel Český hydrometeorologický ústav a sleduje data z radarové sítě CZRAD a sítě vyhledávající blesky Blitzortung.org, takže si můžete být jisti, že jste v rukách profesionálů. iRadar je v češtině, má jednoduché ovládání a nabízí širokou nabídku možností nastavení. S pomocí GPS vám řekne, jaké bude ve vašem okolí počasí nebo odkud se na vás žene bouřkový mrak. Informace se obnovují každých patnáct minut, což je dostatečná doba na to, abyste si vytáhli deštník. Aplikace také nabízí údaje z meteostanic, webkamer a meteografů po celé ČR. iRadar bere počasí opravdu vážně, a tak můžete s klidným svědomím propustit rosničky zpět do přírody. Zatím je ke stažení jen pro zařízení s iOS.

 

Meteor (Meteoradar)

Aby se příznivci zařízení s operačním systémem Android nebáli, že je necháme stát v zimě a dešti nevyzbrojené chytrou aplikací, našli jsme pro ně obdobu výše uvedené appky iRadar. Meteor ( nebo Meteoradar) také pracuje s daty ČHMÚ, ale narozdíl od iRadaru se zaměřuje hlavně na srážky. Na základě informací z radarů po celé republice aktualizuje předpověď každou hodinu. K tomu umí zobrazit i akutální sněhové zpravodajství nebo zasílat oznámění push o náhlé změně počasí. Ke stažení zdarma.

 

WeatherBug

WeatherBug je dlouhodobě jedna ze celosvětově nejoblíbenějších a nejstahovanějších aplikací o počasí. Pracuje s daty radarů, meteostanic a webkamer po celém světě a předpověď aktualizuje s hodinovou přesností. Kromě předpovědi má ale i jiné užitečné funkce, například dopravní zpravodajství nebo novou funkci kategorizace počasí podle toho, co se právě chystáte dělat – dámy zde ocení položku Beauty, která jim poradí, jak šetrné dnes bude počasí k jejich účesu. Sportovci, starší osoby a prostě všichni, kteří předpovídají počasí vlastními klouby, zde také najdou svou kolonku. Má též dobře propracovaný systém varování před neočekávanými a extrémními výkyvy počasí, takže se o blížícím se tornádu dozvíte dřív, než vám odnese víkendovou chatu v Dolní Lhotě. Ke stažení zdarma pro iPhone, zařízení Android i Windows Phone.

 

Yahoo Počasí

Nenechte se překvapit počasím – tak zní motto aplikace z dílny webového vyhledávače Yahoo. Yahoo nasadilo laťku poměrně vysoko. Každé ráno a večer vám bude zasílat předpovědi počasí na nejbližších 24 hodin. Samotné uživatelské prostředí je jedna velká designovka a Yahoo dokonce vyhrálo cenu za nejkrásnější aplikaci v roce 2013. Vedle aktuálního počasí ve vaší lokaci totiž přidá i fotografii podobnou tomu, co byste právě měli vidět za oknem. Chlubí se teplotní předpovědí až s desetidenním předstihem, interaktivními mapami meteoradarů, pravděpodobností srážek nebo údaji o východu a západu slunce. Pokud se chystáte na dovolenou nebo se jen chcete podívat, jaké pořasí právě mají na druhé straně zeměkoule, jednoduše si překliknete na jiné světové město.

Žádná aplikace vám nezaručí stoprocentní přesnost předpovědi, ale Yahoo Počasí si rozhodně zaslouží mít své místo na ploše už jen proto, že se na něj dobře divá. A je navíc zdarma pro Android i iPhone.

 

SmogAlarm

Na počasí se velkou mírou podílí i znečistění ovzduší. Aplikace SmogAlarm, která využívá data Českého hydrometeorologického ústavu, dokáže s hodinovou přesností určit, co se ve vzduchu kolem děje. Z nejbližší měřící stanice dodává informace o množství pevných částic PM10, oxidu dusičitého, oxidu uhelnatého, oxidu siřičitého a ozonu, které se právě kolem nachází. Pokud si nejste jisti, která z výše uvedených položek je pro vaše plíce (ne)prospěšná, nabídne SmogAlarm její definici a škálu koncetrace ve vzduchu. Když vaše město postihne smogová kalamita, apliakce vám automaticky zašle oznámení push, abyste měli dostatek času na ústup do čistějšího kraje. A jestli vás zajímá, zda se v sousedním městě dýchá lépe, můžete se podívat i na hodnocení jiných oblastí v ČR. Aplikace je ke stažení zdrama po Android i iOS.