5 aplikací, které vám pomůžou v obýváku složit písničku

karolinabranikova

Žijete v zajetí houslových klíčů, rychlých beatů nebo rázných úderů kopáku? Ať už s hudbou začínáte nebo jste profesionální muzikant, můžete rozšířit své obzory s mobilními pomocníky. Máme pro vás balíček aplikací, se kterými udržíte tempo, složíte rap, a budete zpívat jako božský Kája na turné v Německu.

Music Maker Jam

Už jste se někdy probudili s neodbytnou touhou po složení pořádného rockového fláku, pohodového housíku nebo rapového tracku, který bude drsnější než ten nejzapadlejší podchod v Brooklynu? Pokud máte srdce skladatele, ale nic moc o tvoření hudby nevíte, budete potřebovat Music Maker Jam. Vyberete si zde z několika tisíc základních beatů a smyček, které můžete libovolně upravovat a mixovat do více než 70 různých hudebnách stylů. Svůj song si zde složíte bez studia, instumentů, kapely nebo znalosti základních principů hudby. Bude vám stačit jen prst a vlastní uši. Fandové remixů mohou libovolně ničit a upravovat své oblíbené písničky z hudební knihovny a svá dílka sdílet všude, kde se dá. Základní verze ke stažení v App Sore, Google Play i Windows zdarma!

 

Erol Singer’s Studio – Voice Lessons

Jestli to se zpíváním myslíte vážně, můžete hlasového trenéra navštěvovat jednou týdně na lekcích nebo ho mít stále při ruce. Nejdřív se ale musíte trochu plácnout přes kreditku a vypláznout v App Store 14. 99$. Erol Singer’s Studio je bezkonkurečně nejdražší aplikace, o které jsme kdy na Kouli psali nebo o které psát budeme. Ale stojí za to, protože by nejspíš naučila zpívat i zlatou rybičku. 

Najdete tu 72 lekcí pro začátečníky, pokročilé zpěváky, profíky i samotné učitele zpěvu. Narozdíl od aplikací stejného druhu totiž pouze neposlouchá vaše krákorání, ale hlídá správné dýchání, radí, jak správně držet tělo, otevírat pusu, co dělat s jazykem a varuje před častými chybami. U notových cvičení v procentech ukazuje, nakolik jste se do daného tónu trefili, a zobrazuje tempo vašeho zpěvu v decibelech. Také vám pomůže zjistit, jaký rozsah vaše hlasivky vlastně mají. Nečekejte, že za babek se z vás stane Aretha Franklin, ale za pár dnů byste to mohli dotáhnout aspoň do lidušky.

Tempo Advance (Metronome with Polyrhythms and Setlists)

Každý bubeník potřebuje rychlé ruce a držet rytmus. Ale i když máte talent, bubnování je dřina a každý pomocník přijde vhod. Aplikace Tempo Advance nabízí kromě klasického metronomu i funkce rozeznávání hlasitosti zvuku podle úderů, měří taky BPM, a to až do 800. Takové tempo by sice nezabubnoval ani legendární zeppeliňák John Bonham, ale proč nemít laťku vysoko. Mimo to nabízí aranžmá několika hudebních žánrů nebo udržuje přehled zahraných songů i se statistikami. Ke stažení je pouze pro iOS za 3.99$.
Protože aplikace pro Android bohužel za Applem na hudebním poli často pokulhávají, nejsou ani metronomy (nejen) pro bubeníky výjimkou. Okleštěnou obdobou Tempo Advance je aplikace Metronome: Tempo pro Android. Nabízí 30 různých taktů, 6 žánrů a 12 zvukových sad pro bubeníky a měla by stačit na středně pokročilé požadavky k paličkování. Stáhnout si ji můžete za necelých 20 Kč.

A mimochodem, jestli si myslíte, že jsou vaším problémem pomalé prsty, podívejte se na loňský snímek z bubenického pekla Whiplash (recenze) a děsivá tvář J. K. Simonse, který by si klidně mohl střihnout dalšího Hannibala Lectera, vám rozpohybuje paličky na nejvyšší otáčky.

MobileSheets Music Reader

Každý hudebník ví, že když jsou ruce zaneprázdněny hraním, na otáčení notových listů prostě nezbývá čas. Pokud na tuto činnost nemáte otroky, zkuste si stáhnout jednoho z otáčečů. Aplikace MobileSheets Music Reader byla jednou z prvních appek svého druhu pro Android a splňuje vše, co od ní v danou chvíli potřebujete. A je to vynález tak skvělý, že podezíráme Beethovena z používání aplikace poté, co ohluchl. Mimo to, že v ní můžete skladovat své partitury, poslouchá vaši hru a otočí stránku bez toho, abyste museli odlepit prsty od kláves, strun nebo paliček. Zároveň obsahuje metronom, funkci playback nebo možnost editace notových záznamů. Pořídit si ji můžete v Google Play za necelých 170 Kč.

Ani jablíčkáři si nemusejí své party otáčet sami. Aplikace Tonara Interactive Piano Sheet Music umí vše, co výše zmíněná MobileSheets Music Reader a k tomu nabízí ještě velký výběr notových zápisů dostupných přímo z aplikace nebo možnost přehrávání skladeb zpětně. Ke stažení je zdarma v App Store.

Edjing

Hej, pane diskžokej, už máš Edjing? Bude se hodit kdykoli, kdy budete chtít složit, zremixovat nebo přehrát track a nemáte u sebe zrovna mixák, studio nebo počítač. Obrazovku smartphonu jednoduše proměníte na dvě točny a crossfader se všemi funkcemi, které správný DJ potřebuje. Můžete scratchovat, synchronizovat BPM, nahrávat v HD kvalitě a nebo remixovat až hodinu dlouhé mp3. Navíc dostanete přístup k více než 50 milionům tracků ze SoundCloudu a Deezeru nebo z vlastní knihovny. Pecky pak můžete sdílet na sociálních sítích nebo si je štosovat do tracklistu. Ke stažení zdarma pro Android i iOS nebo v rozšířené verzi s neomezeným cloudem za 5.99$.