5 aplikací, které vám zdrama pročistí karmu

karolinabranikova

Nový rok v člověku v rámci předsevzetí budí i sociální cítění. Celý leden pak darujeme oblečení, vozíme granule do útulků a posíláme charitativní smsky. Karmu si ale můžete čistit každý den, zdarma a navíc on-line. Připravili jsme pro vás totiž seznam mobilních aplikací, které vám pomohou alespoň k jednomu dobrému skutku denně. Všechny aplikace jsou k dispozici jak pro přístroje s Androidem, tak iOs.

Celá věc nebud stát vaši kapsu ani korunu. Všechny dopročinné ikonky na displejích vašich smartophonů totiž výtěžky nečerpají od majitele aparátu, ale od donátorských organizací či firem. Přispívání na charitu se ve světě mobilních apliakcí zkrátka obejde bez cinkání kasičkami, předvyplněněných složenek v poštovní schránce a bez „zaručeně bezpečného“ vyplňování čísla vaší kreditní karty.

1. Donate a Photo

Kolik fotek nasdílíte za den, měsíc nebo rok? V aplikaci Donate a Photo můžete za každou z nich vydělat dolar pro charitu. Jednou fotografií denně tak můžete podpořit dobročinné projekty na pomoc lidem v nouzi kdekoli na světě. Díky crowdfundovém charakteru aplikace sledujte, kolik uživatelů se na podpoře konkrétního projektu podílí nebo kolik fotografií je třeba, aby děti v Guatemale dostaly školní pomůcky.

 

2. Check-in for Good

Aplikace Check-in for Good je vlastně Foursquare se špetkou dobré vůle. Organizace, spolky nebo jednotlivci, kteří potřebují vybrat peníze na konkrétní dobročinnou akci, osloví obchodníky z okolí. Ti ve svém podniku vytvoří dárcovský hotspot. Pak už je to jednoduché. Zákazníci se na takovém místě pomocí aplikace přihlásí a od obchodníka dostanou kupon, slevu na další návštěvu nebo jinou výhodu, kterou si byznysman zvolí. Jednotlivé projekty pak za každého uživatele dostávají menší finanční obnos do doby, než se jim podaří vybrat potřebnou částku. Check-in for Good je Matka Tereza mezi aplikacemi a všichni z ní vyjdou jako vítězové.

3. Feedie


Pokud jste milovníci foodporna a rádi své snídaně, obědy a svačiny sdílíte na sociálních sítích, pak si zamilujete i aplikace Feedie. Ve vybraných restauracích vyfotíte třeba svůj oblíbený dort a přes Feedie ho pošlete do světa. Restaurace pak za každou fotku pošle peníze neziskové organizaci The Lunchbox Fund, která z vybraných prostředků financuje jídlo pro školní děti v zemích Jižní Afriky. Díky Feedie má jedenáct tisíc dětí pravidelnou denní stravu.

4. Tree Planet

Aplikace je zdarma, les stojí peníze. Tree Planet je ekologická appka z dílny korejských vývojářů, která se snaží zabránit odlesňování planety. Jak? Cílí na uživatele smartphonů, kteří si rádi hrají. Za každý strom, který hráč v jednoduché úkolovce virtuálně zasadí, začne díky sponzorům růst jeden skutečný strom. Za tři roky a tři verze Tree Planet už tak na planetě přibylo téměř půl milionu stromů v deseti zemích světa. Milovníci on-line farmaření, ruku na srdce – neopustíte FarmVille?

5. Charity Miles

Chcete sportem vydělávat peníze? Jestli vám nevyšla kariéra vrcholového atleta, můžete alespoň díky aplikaci Charity Miles získávat finance pro charitu výměnou za vlastní kalorie a spálené tuky. Stáhnete aplikaci, vyberete si dobročinný projekt, který chcete podpořit, a vyrazíte na start. Za každou uběhnutou míli vyděláte 10 centů. Chodci a cyklisté pak s každou mílí vydělají 25 centů. Sportovní aktivity ale nejsou omezené, a tak si Charity Miles můžete zapnout třeba na sjezdovce. Segwaye a rotopedy se nepočítají.