5 aplikací povinné zimní výbavy aneb Na horách v bezpečí

karolinabranikova

Přišel čas, abyste svůj smartphone oblékli na zimu. Výbava aplikací, které jsme pro vás tentokrát přichystali, vám pomůže zvládnout každý horský štít i kopec v České republice a širokém okolí. Obujte lyže, prkna, běžky a sněžnice a hurá na svah!

iSki Czech

Aplikace iSki Czech je ideální pro všechny horaly, kteří chtějí otestovat svá vázání a kolena na místních sjezdovkách. Nabízí seznam velkých i malých horských středisek v ČR, seřazených podle abecedy nebo vzdálenosti od vás. K tomu přihodí aktuální počasí, míru sněhové nadílky, provoz vleků a spoustu dalších informací o kopci, na který se chystáte. A ty z nás, kterým se orientační smysl vyhnul obloučkem, dovede navigace v aplikaci až ke sjezdovce. iSki Czech má dokonce i své zahraniční příbuzné, které stejným využijete v Itálii, Rakousku nebo na Slovensku. Dostupná pro operační systémy Android a iOS.

Zimní-Aply.cz

Jestli jsou vám vrcholky českých hor malé a jste-li fandové aplského terénu, měli byste si pořídit aplikace Zimní-Aply.cz. Nabízí totiž informace o více něž 600 střediscích ve Francii, Rakousku, Itálii, Švýcarsku, Německu a Slovinsku. Její vývojáři se chlubí předpovědí počasí a sněhových podmínek až na 9 dní dopředu a také širokou nabídkou ubytování v Alpách. Data si navíc můžete uložit do mobilu a podívat se na ně, i když se ocitnete na svahu off-line. Sympatickou funkcí appky je pak služba powder alarm, která vám bezprostředně napráší nadílku čerstvého prašanu. K dispozici pro Android i Apple.

Horská služba

Nevytočili jste frontside, ležíte pod skokánkem a prkno vám vesele ujíždí dolů po sjezdovce? Je nejvyšší čas vytáhnout mobil a vytočit horskou službu. Aplikace Horské služby ČR vám pomůže rychle zavolat záchranáře na místo nehody, a to i v případě, že si nejste jisti, poblíž kterého smrku se zrovna válíte. GPS lokátor a služba nouzové SMS zajistí, aby k vám záchranáři na sněžných skútrech dorazili co nejrychleji. Kromě toho poskytuje informace o horských střediscích, sněhové zpravodajství nebo návod na poskytnutí první pomoci. Ke stažení pro systémy iOS, Android i Windows Phone.

Ski Pursuit

Prosvištěli jste černou sjezdovkou jako drak a nikdo z kámošů to neviděl? Nevadí. Rossignol přesně pro vás vytvořil aplikaci Ski Pursuit, která za vás ohlídá všechny parametry jízdy. Zaznamená průměrnou i maximální rychlost, ujetou vzdálenost, čas a stoupnání i klesání. O všech vašich heroických výkonech na sjezdovce si vede podrobné statistiky, které pak můžete zveřejnit třeba na Facebooku nebo Twitteru. A její funkci Autostop oceníte třeba v případě, že se zastavíte u ledového baru na grog nebo budete pomáhat lyžaři v nesnázích. Ke stažení pro androiďáky i jablíčkáře.

iSIS, Snøg Avalanche Buddy

Pravděpodobnost, že vás v Jizerkách zasype lavina, je asi tak vysoká, jako že tam potkáte sněžného muže. Pokud by vás ale přeci jen lavina zastihla, mohly by vám pomoci právě aplikace iSis (Intelligent Mountain Rescue System) nebo Snøg Avalanche Buddy. Obě fungují na podobném principu: pomocí GPS, Bluetooth nebo WiFi by měly umět lokalizovat oběť laviny i několik metrů pod sněhem. Více či méně také umějí horaly před blížící se lavinou varovat nebo vyhledat místa s vysokým lavinovým rizikem.

Ani jedna z aplikací ale bohužel není schopna vyrovnat se klasickým lavinovým sondám a vyhledávačům a před jejich používáním loni dokonce varovalo i Kanadské lavinové centrum. Aplikace tedy stále nejsou všemocné, my vám tak nemůžeme doporučit nic jiného, než abyste se drželi na vyznačených sjezdovkách.