5 důvodů, proč dát šanci nové Morcheebě

Jana-Moravcova

Album Head Up High od britské kapely Morcheeba za 20 let patřit do zlatého fondu populární hudby pravděpodobně nebude, na to už tahle parta s typickým hlasem Skye Edwards hraje moc dlouho. Existuje ale několik důvodů, proč si desku poslechnout a zařadit ji minimálně do konce roku na váš osobní playlist.

1. Je to pestrá deska

Jak z vydojené krávy vyždímat ještě víc? Doby, kdy Morcheeba na konci devadesátých let s deskou Big Calm diktovala tempo a spoluutvářela trip hop a další jeho odnože, jsou nenávratně pryč. Žije z nich však dodnes, a proto i na novince mixuje to, čemu se stále říká trip hop (Release Me Now, Make Believer) se širokou paletou motivů od mainstreamového popu (Face of Danger) přes hip hop v To Be po intelektuálno ála Goldfrapp (Under the Ice). Morcheeba na Head Up Highzkrátka dává dohromady jedno s druhým, na druhou stranu – posluchač se v žádném případě nenudí. Bonus: Deska má poměrně "špinavý" (rozuměj dobový) zvuk.

Poslechněte si Morcheebu v Youradiu

2. Beaty

Pop už dávno není nadávka. Ani ten mainstreamový. Potravní řetězec hudebního světa nutně potřebuje k přežití i rytmy, které posluchače rozhýbají. Morcheebě se to daří skladbami Face of Danger nebo Do You Good. Druhá jmenovaná opět silně připomíná již zmiňované Goldfrapp v jejich rozvernější etapě.

 

3. Návrat ke kořenům

Jak nalákat staré fandy a oslovit i novou generaci těch, kteří znají jenom Rome Wasn’t Built In a Day z rozhlasu? Jednoduše, jen musíte tak trochu vykrást sami sebe. Na Head Up High je krásně slyšitelný balanc mezi vlivy starých alb a tlakem moderního hudebního průmyslu. Na jedné straně To the Grave, Release Me Now a Make Believer, na straně druhého tisíciletí To Be a Gimme Your Love. Rýpalové budou znechuceni, fandové si vyberou.

4. Finally Found You

Proč bez pořádné balady nenatočíte dobré album? Výmluvným argumentem je finále Head Up High – skladba Finally Find You. Skye Edwards a hostující zpěvák James Petralli si střihli duet jak z učebnic harmonie. Něco jako borec na konec.

http://www.youtube.com/watch?v=NPnvnx5tyn8

5. Skye Edwards

Hovořit o krásce Skye za mikrofonem jako o jednom z důvodů, proč si vůbec poslechnout novou Morcheebu, je tak trochu klišé. Po jejím odchodu kapela v podstatě jen skomírala, z mrtvých vstala až s albem Blood Like Lemonade, kdy se Skye znovu Head Up Highpostavila do čela kapely. Podobným způsobem ji táhne i nyní. I poměrně plytkým melodiím typu Hypnotized dodává na osobitosti a, co si budeme povídat, fanoušci ji prostě milují. Stejně tak i my.

Morcheeba – Head Up High
Vydavatelství: PIAS
Celkový Čas: 48:12
Seznam skladeb: Gimme Your Love, Face Of Danger, Call It Love, Under The Ice, I’ll Fall Apart, Make Believer, Release Me No, To Be, Hypnotized, To The Grave, Do You Good, Finally Found You

Témata:,