5 důvodů, proč vyrazit na Nine Inch Nails

ondrejbambas

Americká čtyřka Nine Inch Nails vystoupí 11. června v pražském prostoru Forum Karlín. Na aktuálním turné propaguje loňskou desku Hesitation Marks, má ale taky důvod k oslavám. Tady je pět důvodů, proč si NIN nenechat ujít.

5. Hesitation Marks

S albem Hesitation Marks (recenze) se Nine Inch Nails (NIN) vrátili úspěšně na scénu. Přestože se v roce 2009 při Wave Goodbye Tour frontman Trent Reznor dušoval, že jsou s NIN hraje poslední koncery, vydržel to jen čtyři roky. V mezičase stihl ve společnosti své ženy nahrát několik nahrávek pod názvem How To Destroy Angels a s dalším členem uskupení Atticusem Rossem složil hudbu pro dva filmy Davida Finchera.

Návratem k domovské kapele si získal nové příznivce, ale potěšil i většinu starých. Není sice možná tak razantní jako kdysi, ale: neschovává se za experimenty typu Ghosts a našel si svou cestu, jak zpívá ve Find My Way. „Znovuzrození“ dokládá i v hitech Came Back Haunted nebo Everything.

http://www.youtube.com/watch?v=JuGNObp5bk0

Poslechněte si Nine Inch Nails v Youradiu
Nine Inch Nails v O2 areně: Brutálně syrová industrial seance

 

4. Album The Downward Spiral

V době, kdy světové hudbě vládl grunge, Billy Corgan prožíval siamský sen a Beastie Boys se snažili všechno sabotovat, tu byl nerd Trent Reznor. Divný chlápek, jehož fanoušci nevěděli, jestli mají poslouchat taneční muziku nebo si nechat narůst dlouhé vlasy a přitom zlověstně hrozit vztyčenými prsty.

Ta doba už je dávno pryč a spousta návštěvníků letošního koncertu možná v té době nebyla ani na světě, ale písně jako Closer, March Of Pigs nebo Hurt z desky The Downward Spiral, která letos slaví dvacet let od vydání, mají své kouzlo a my se těšíme, že je Reznor zařadí do setlistu.

 

3. Kapela

Současná koncertní sestava NIN čítá čtyři členy a tím jediným stálým je od vzniku kapely na konci 80. let právě Reznor. Po loňském ohlášení comebacku se sestava rozšířila na pět členů, ke kterým pro podzimní severoamerické turné přibyly vokalistky. Jak se ale později ukázalo, velká produkce Trenta svazovala natolik, že se pro nadcházející části šňůry rozhodl všechno zjednodušit a na pódiu tak zůstal pouze on, bubeník Ilan Rubin, baskytarista Alessandro Cortini a druhý nejstálejší člen, kytarista Robin Finck, jenž rovněž nějaký čas působil v Guns N‘ Roses jako náhrada Slashe.

Zatímco na koncertu na Slávii v roce 2007 měli fanoušci možnost vidět z doprovodných muzikantů pouze Cortiniho, na následující show o dva roky později právě on chyběl. Nyní tedy všichni pohromadě – intimněji, ale zároveň agresivně a více elektronicky.

 

2. Pódium

Naposledy v O2 areně (přečtěte si recenzi) hrály hlavní roly světla, čtyři stěny plné stroboskopů a bílého světla by položily i nejsilnějšího epileptika. Organizátoři sice kapacitu haly snížili na polovinu, ale ani přes solidní návštěvnost se tehdy nepodařilo vytvořit semknutou atmosféru. Nový prostor Forum Karlín by scéně NIN mohl pomoci, otázkou zůstává, jestli například strop nebude pro techniku a fungování celého světelného parku příliš nízký.

Aktuální šňůra navazuje stylizací a vybavením na Tension turné z loňského roku i na předcházející předrozpadové Lights In The Sky a Wave Goodbye. Nejsilnější momenty, ze kterých se stal pomalu trademark NIN, přicházejí, když se mezi kapelou a diváky objeví polopropustné plátno. Kromě vizualizací jsou tak vidět jen siluety hudebníků.

http://www.youtube.com/watch?v=NVvAJhZVBTc

1. Trent Reznor

Během více než pětadvaceti let si Trent Reznor vybudoval jméno, které obdivují milióny fanoušků stejně jako nespočet kolegů. I když se schovává za značku NIN, jejich hudba byla vždy o něm. Byl a zůstává jednou z předních tváří industriální temné elektroniky. Už ho asi neuvidíme s dlouhými vlasy a obaleného v bahně, pro někoho možná až příliš vyměknul, na druhou stranu v současné době vypadá spokojeně a vyrovnaně. V aktuálních singlech je slyšet lehký příklon k mainstreamu, pořád je to ale starý dobrý Trent. A jak zní?

To vystihl na začátku roku Freddy Scott. Ten na motivy písně Copy Of A vytvořil přesný návod, jak natočit nefalšovaný Reznorovský song včetně všech skřeků a postupů typických právě pro zvuk NIN. A protože nikdy nevíte, jaké plány má Trent na příští měsíc (natož jestli se nerozhodne okamžitě skončit), tentokrát byste na koncert měli rozhodně dorazit. Vstupenky za 1290 Kč jsou stále k dispozici zde.