5 evropských letních hudebních festivalů, které stojí nejvíc za to

Redakce

Minulý týden jsme vám doporučovali festivaly, které se během letních měsíců konají v naší malé, ale krásné zemičce. Ale co takhle si vyrazit někam za humna? A třeba i spojit koupání či lyžování s hudbou? A slyšet interprety, kteří se jinak České republice z nějakého záhadného důvodu vyhýbají? Tak abyste si už začali balit, první zážitky na vás totiž čekají už v nejbližších dnech.

Sziget Festival 2016

kde: Budapešť, Maďarsko

kdy: 10. – 17. srpna

za kolik: 6600 Kč

Sziget. To je velké jméno mezi evropskými festivaly, ne-li největší. Možná úplně přesně nevíte, jak se tento maďarský název správně čte (je to zcela jednoduché – „siget“), ale co potřebujete vědět – alespoň pro letošní ročník – je to, že tak nabitý lineup na žádném jiném fesťáku nenajdete, možná ani v Americe ne. Budou tu všichni. Ultrapopaři jako Rihanna, Sia, David Guetta, Years & Years, Róisín Murphy. Těžko identifikovatelní žánroví zástupci v čele s Die Antwoord, Crystal Castles, . Elektroničtí králové Zedd či Parov Stelar. Rockeři Kaiser Chiefs a Sum 41. A taky naživo vynikající Muse. A mnoho, mnoho dalších. A vůbec nejlepší na tom je, že festival trvá týden, koná se na krásném místě, respektivě na ostrově, který se nachází přímo v maďarské metropoli a teď si neřekneme žádné velké tajemství – Budapešť je prostě krásná a to Szigetu v popularitě velice pomáhá. Festival se navíc proslavil svou výbornou organizací. Prý je to jedna z mála takto velkých akcí, kde nebudete stát frontu na záchody tři hodiny.

 

Pinkpop 2016

kde: Landgraaf, Nizozemsko

kdy: 10. – 12. června

za kolik: 2500 Kč

Pinkpop by si zasloužil možná mnohem větší věhlas, než jaký aktuálně má. Ne každý totiž ví, že se jedná o vůbec nejstarší festival na světě a navíc se ještě nikdy nestalo, aby se tato gigantická kulturní akce zrušila. Landgraaf se nachází zhruba 215 kilometrů od Amsterdamu, a protože to není nějaké velkoměsto (kolem 35 000 obyvatel), organizátoři každoročně nabízí přes 50 000 míst v kempovací oblasti. Ale dost už povídání, však my víme, že vás stejně nejvíc zajímá seznam interpretů. A ten je opět žánrově rozdrobený a neuvěřitelně pestrý. Navzdory hudebnímu směru obsaženému přímo v názvu akce se letos na jedné ze tři stageí objeví američtní hard rockeři Halestorm, němečtí industrial-metalisté Rammstein a také funk-rockoví Red Hot Chili Peppers, kteří s největší pravděpodobností představí nějaké ty novinky z nadcházející desky. Zatančíte si na populárního norského producenta, který si říká Kygo, a u tance můžete rovnou zůstat s Major Lazer či hitmakerem Robinem Schulzem. A budou tu i písničkáři Tom Odell a James Bay.

 

Openair St. Gallen 2016

kde: St. Gallen, Švýcarsko

kdy: 30. června  – 3.července

za kolik: 2500 – 5500 Kč

Tento relativně menší švýcarský festival láká návštěvníky především na jedinečné postavení kempu a festivalového areálu samotného. Pokud prý budete mít štěstí, dost možná vyjdete ze stanu a otevře se vám krásný výhled přímo na vašeho oblíbeného umělce. Kemp se totiž nachází v bezprostřední blízkosti hlavního jeviště. A když štěstí mít nebudete, tak to nevadí. Lineup pro rok 2016 se totiž leskne jako pozlátko a nemusíte být zrovna straka, aby vás zaujal. Radiohead. No nezní to snad zajímavě? Jsme si naprosto jistí, že ano. Vidět a slyšet tuhle legendární kapelu naživo se podle mnohých rovná zážitku, kdy vidíte prolétat Halleyovu kometu. Pokud na tento fesťák vyrazíte, určitě se naučte i texty folkařů Mumford & Sons, ex-folkařů a nyní originálních rockerů Wolf Alice nebo irských indýčkářů Two Door Cinema Club. Za pozornost také stojí duo BOY, neboť čistě holčičí hudby, té není nikdy dost.

 

Primavera Sounds 2016

kde: Barcelona, Španělsko

kdy: 2. – 4. června

za kolik: 3800 – 5100 Kč

Pakliže pro vás léto znamená hlavně čvachtání se v moři a vystavování vaší skvostné postavy, a rádi to kombinujete s nějakým pořádným kulturním zážitkem, Primavera je pro vás jako vyšitá. Hlavní stage se skutečně nachází jen několik metrů od moře a častokrát je prý západ slunce tak nádherný, že zastiňuje i umělce, kteří právě vystupují. Aktuální lineup je ale oslnivý už docela dost. Co takhle Air, PJ Harvey (mimochodem, její novinkové album je vynikající), Sigur Rós, Tame Impala, Daughter, Empress Of, Savages či znovu Radiohead?

 

Rock Am Ring & Rock Im Park 2016

kde: Mendig & Nurnberg, Německo

kdy: 3. – 5. června

za kolik: 5200 Kč

Slavná festivalová dvojčata Rock Am Ring a Rock Im Park letos dost připomínají letošní české festivaly, samozřejmě co se interpretů týče. Bring Me The Horizon, Skillet, Bullet For My Valentine, Korn, Foals, The 1975, Billy Talent – ti všichni navštíví jak nás, tak naše západní sousedy. Ale možná patříte k těm zajímavým lidem, kteří si koncerty víc užívají v zahraničí; jednoduše řečeno to pro vás má takovou jinou atmosféru. Ovšem budou tu i tací, na které v našich končinách jen tak nenarazíte. Na „ringu“ a v „parku“ letos vystoupí ikoničtí Black Sabbath, Breaking Benjamin, Disturbed, Rudimental, Biffy Clyro či autoři jednoho z největších letních hitů „Shut Up And Dance With Me“, kluci z Walk The Moon.

Nudíte se? Zatančete si na slavné hity z hudebních filmů

5 českých hudebních festivalů, které stojí za to letos navštívit