5 hudebních vzpomínek na nezapomenutelnou Christinu Grimmie, která nedávno zemřela

Obrovský talent a především skvělý člověk odešel příliš brzy na to, aby tady po sobě mohl zanechat víc než legendy hudebního světa. Ale i tak nám tady po Christině Grimmie něco zůstalo. Něco, co nám pomůže na tuto výjimečnou osobnost nezapomenout. Christina byla ztělesněním amerického snu, když si poctivou prací a talentem získala velkou popularitu v YouTube komunitě a účast v americkém Hlasu už byla jen takovou třešničkou na dortu, a proto zavzpomínejme především na její youtuberskou kariéru.

Tato soutěž již byla ukončena.

Adele – Rolling In The Deep. Adele? Ta Adele s hlasem mocným jako zvon? Pro hubeňoučkou Christinu Grammie to nebyl absolutně žádný problém. Všechny vokální nástrahy songu (a sama si tam přidala dokonce několik vlastních, ačkoli ji do toho nikdo nenutil) zvládala až nepřirozeně lehce a jako vždy si předělala několik věcí po svém, třeba netradiční klavírní doprovod v refrénu. Je až s podivem, že si zpěvačky všimly labely až relativně pozdě. Alespoň že lid rozpoznal její talent už mnohem dříve.

Bruno Mars – Grenade. Grimmie měla absolutní sluch, takže pro ni nebyl problém si písně upravovat podle sebe, což je slyšet i na coveru písně „Grenade“ od Bruna Marse. Nepotřebovala ani nějaké odhalené oblečky či jiné oblíbené taktiky ostatních Youtuberek / hudebnic. Prostě si jen načechrala vlasy, plácla klávesy ke své oblíbené zdi s plakáty, zapla kameru a otevřela pusu. A bylo. Hudební zážitek, kterému na intenzitě a emocích neubírá ani slabší kvalita videa.

Owl City – Fireflies. Jedno z prvních nahraných videí nám dává vzpomenout na teprve patnáctiletou Grimmie, která už tehdy dokazovala, že má muzikálnosti na rozdávání a že se dost možná díváme na budoucí hvězdu světového formátu. Nechybělo jí k tomu totiž vůbec nic: vynikající hudební cítění, atraktivní vzhled, vstřícnost a pozornost vůči fanouškům a spoustu dalších atributů, které ke správné celebritě patří, to vše měla. A navíc už tehdy bylo silně patrné její největší plus (a že jich měla dost): nekopírovala originály.

In Christ Alone. Grimmie se nikdy netajila tím, že byla silně věřící. Hodně fanoušků si říkalo, že to k její emo vizáži nějak moc nesedí, ale občas zdání klame. Dívka byla už odmalička k víře vedena a když nastala příležitost oslavovat křesťanské svátky, Christina tu vždycky byla a zazpívala tu tradiční vánoční píseň, tu zas „In Christ Alone“ u příležitosti Velikonoc, což jak sama ve videu potvrdila, byla i jedna z jejich nejoblíbenějších písní vůbec. A pochopitelně to bylo naprosto bezchybné provedení.

Sia – Elastic Heart. Střihnout si jednu z nejlepších současných zpěvaček – to je velké sousto. Ne tak pro Grimmie. S až nepřirozeně roztříštěnou vokální linkou tohoto songu si poradila naprosto s přehledem a kdyby nahrávku slyšela samotná Sia, jistě by nadšeně vyskočila do vzduchu. Možná úplně nejlepší na tomto videu ale je jeho závěrečná (a dost nečekaná část), kde Christina ve stylu světových pěveckých div nabádala ke koupi svého singlu „Cliche“, který je mimochodem velmi zajímavý a na začínající interpretku překvapivě dobrý.

Tell My Mama. Christina Grimmie samozřejmě nedělala jen covery. Stihla vydat jedno plnohodnotné album a dvě EP, z toho velkého alba pochází i chytlavý song „Tell My Mama“, kde můžete slyšet skvělé využití trubek v novodobém popu ještě dřív, než to zpopularizovala Taylor Swift. Ze songu je slyšet, že Grimmie skutečně uměla napsat hit se vším všudy a dokázala k tomu přijít i s efektním videoklipem. A samozřejmě s překvápkem na konci, kde za pomoci ukulele a svého hlasu vyjádřila naději nad tím, že se song snad bude líbit, i když to není cover. Velmi milé gesto. Mohl z toho klidně být i singl.

10 female power songů, které vám okamžitě dodají sebevědomí

Prince zabily opiáty