5 hvězdných dramat ze soudní síně, které se vám navždy vryjí do paměti

Redakce

Nesnášíte nespravedlnost? Pak byste se měli podívat na pět následujících snímků, které se odehrávají v soudních síních a řeší vinu a nevinu.

Philadelphia (1993). Snímek Philadelphia natočil režisér Jonathan Demme. Hlavní role se ujal Tom Hanks. Pochybujeme, že někdo jiný by roli homosexuálního právníka bojujícího za svá práva ztvárnil lépe. Hlavní hrdina Andrew Beckett odvádí v soudních síních skvělou práci, ale onemocní HIV virem. Po provalení této informace je propuštěn. Mladý právník boj proti předsudkům lidí nevzdává a povstává před soudem. Celé drama stojí hlavně na skvělých hereckých vystoupeních Toma Hankse. Snímek také jako jeden z prvních vynesl na povrch téma homosexuality, které bylo do té doby ještě tabuizované.  

Spáči (1996). Film Spáči natočil režisér Barry Levinson. Nejenže snímek zamává s vašimi emocemi, ale překvapí vás i hvězdné obsazení herců. Můžete v něm vidět Roberta De Niro, Dustina Hoffmana, Kevina Bacona nebo dokonce Brada Pitta. Snímek pojednává o skupince kluků, která se poflakuje po ulicích a přemýšlí, jaké vylomeniny by provedla. Poslední kousek se jim trochu zvrtne a chvíli na to budou zavření do nápravného zařízení. Tam jsou všichni šikanováni a týráni. A na to se nedá nikdy zapomenout. O několik let později všichni plánují pomstu. Nevymažou tím sice své rány z minulosti, ale oprávněně touží po spravedlnosti. K tomu jim by jim měl dopomoci právě soudní proces.

… A spravedlnost pro všechny (1979). Snímek natočil režisér Norman Jewison. Hlavní roli ztvárnil herec Al Pacino. Ve filmu hraje čestného právníka ve zkorumpovaném americkém soudnictví. Hlavní hrdina Arthur netouží po ničem více, než po spravedlnosti. Nemůže se už dívat, jak kriminálníci běhají volně po ulicích, všechno jim prochází a obyčejným lidem se často nedostává spravedlnosti. Stojí před případem, ve kterém je obviněn významný soudce ze znásilnění jedné dívky. Hlavní hrdina ví, na které straně stojí pravda. Závěrečnou scénu ze soudní síně nejspíš nikdy nevyženete z hlavy, protože je fascinující a zároveň motivující. Snímek také kritizuje americký soudní systém.

Ďáblův advokát (1997). Snímek natočil režisér Taylor Hackford. Hlavní role se ujal Keanu Reeves. Mladý právník Kevin Lomax dosud neprohrál žádný případ a ani to do budoucna neplánuje. Před ním stojí obhajoba učitele, který sexuálně obtěžoval svoji studentku. Všichni vědí, že je vinen. Kevin také, ale přesto mu pomůže na svobodu. Žíly mu to však rozhodně netrhá. Po tomto případu mu nabídne John Milton práci v jeho firmě. Lidé, kteří mladého právníka upozorňují na nekalé praktiky svého šéfa, vždycky umřou. Kevinova žena onemocní schizofrenií a v léčebně se zabije. Děj eskaluje a Lomax neustále dostává na svobodu viníky. Velká část příběhu se odehrává v soudních síních a mísí se s nadpřirozenem v podobě ďábla, kterým je John Milton. Slovní spojení ďáblův advokát se často používá v justičním prostřední. Označuje advokáta, který obhajuje viníka a sám to dobře ví.

Čas zabíjet (1996). Snímek natočil režisér Joel Schumacher podle stejnojmenné knižní předlohy autora Johna Grishama. Byl to bývalý právník, který psal příběhy ze soudní síně. V tomto případě se inspiroval skutečností a sám spolupracoval na natáčení snímku. Film Čas zabíjet se dotýká rasismu, který v minulosti probíhal vůči černochům v Americe. Ve snímku malou černošskou holčičku znásilnili dva rasisti. Otec dívky neváhá a pomstí tento hrůzný čin, viníky zabije. Tím se dostane před soud. Obhajuje ho mladý právník v podobě Matthewa McConaugheyho. Otázka je, zda se mu povede svého svěřence zprostit viny. Herec Matthew byl až doposud neznámý, stal se doslova přes noc hereckou hvězdou díky tomuto snímku.

Video: Natalie Portman odhalila těhotenské břicho pod vodou

5 herců, kteří na filmových plátnech zabili nejvíce lidí. Vysoké počty mrtvých vás možná překvapí