5 klipů, které jsou vlastně o někom úplně jiném

Redakce

Někdy jsou narážky na ostatní osobnosti v hudebních klipech hodně okaté a nápadné, ale někdy je to tak zaonačené, že nějaké tajné náznaky ani nepostřehnete. Pojďme se dnes podívat na videa, s jejichž pomocí nezapomeneme na určité jiné inteprety.

Panic! At The Disco – Nine In The Afternoon

Žánrově trochu těžko zařaditelná kapela měla vždycky velice pestré, vysoce teatrální klipy, kde jste ani nevěděli, kam dřív koukat. Ale pokud patříte k mladší nebo takové té méně znalé generaci, pak vás možná ani nenapadlo, že video k singlu Nine In The Afternoon velice nápadně připomíná a celou dobu vzpomíná na Beatles a jejich snímek Help! A velké množství dalších snímků, které jsou spojovány s legendární britskou čtyřkou – zkuste třeba najít odkaz na I Am The Walrus.

Christina Aguilera – Not Myself Tonight

Christina Aguilera si tímhle klipem docela zavařila. Ta kritika, která se na snímek snesla, byla totiž dost drsná. Kromě toho, že se zpěvačka podle mnohých dost přiblížila k plagiarismu, je celé video podle mnohých i dost nevkusné. Nejokatější je inspirace Madonnou a Express Yourself (ostatně sama Aguilera se vůbec netají tím, že je královna popu jejím velkým vzorem), ale můžete také zahlédnout nějaké ty (možná nechtěné) náznaky na Lady Gaga a Bad Romance. Celé se to dá tak nějak ospravedlnit tím, že k určité inklinaci k zobrazení něčeho a někoho jiného nabádá i název a tematika písně. Ale kdyby aspoň ta píseň byla dobrá…

P!nk – Stupid Girls

Svérázná hudebnice neměla ke sprostému slovo nikdy daleko a to samé lze říct o jejím vztahu ke kolegyním celebritám. Vždycky byla dost rozumná na to, aby nikoho neurazila, ale když se jí někdo nezamlouvá, tak to dává nějakým způsobem najevo. Třeba zrovna s pomocí klipu Stupid Girls. V něm kritizuje kromě obecných holčičích trendů (plastické operace, nafrněnost) i nesmyslnost chování některých zpěvaček a obecně celebrit – Jessicu Simpson (svíjení se na kapotě auta), Paris Hilton (a její slavné domácí video) či Lindsay Lohan (narážení do skla zverimexu).

Lily Allen – Hard Out Here

Lily Allen a P!nk celou svou kariéru básní o tom, jak se mají rády a navzájem se respektují, a že by byly šťastné jako blechy, kdyby spolu nahrály duet a tak dále. Ale uběhlo už tolik let, a duet pořád nikde. A to je hrozná škoda, neboť obě zpěvačky mají na pop kulturu podobný pohled – že by v něm spoustu věcí mělo být jinak a že se s tím musí něco dělat. A obě to dělají s pomocí humoru. Lily se lyricky i vizuálně obula s pomocí songu Hard Out Here do tematiky mužských klipů, která obecně až přespříliš propaguje takové ty stereotypní věci jako automobily a prsaté (a takřka nahaté) holky. Nejvtipněji pak určitě působí její narážka na klip Robina Thickea („Robin Thick has a big dick“ (Blurred Lines) versus „Lily Allen has a baggy pussy“ (Hard Out Here)).

Red Hot Chili Peppers – Dani California

Ovšem tenhle klip je možná rekordmanem v zobrazování někoho jiného. Zachycuje ty největší milníky v hudbě od padesátých let až do součanosti (i na ty, na které se už prakticky zapomnělo) a parta kolem Antnonyho Kiedise nezapomněla na převtělení do takových interpretů jako Elvis Presley, The Beatles, Jimi Hendrix, Sex Pistols, David Bowie, Nirvana či samotných RHCP a prošli si přes všechy důležité hudební styly. Přitom to nebylo poprvé, co se takovýto klip natočil – něco podobného můžete vidět i v klipu kapelu Chaif Rock-n-Roll This Night.

5 nejlepších vesmírných videoklipů, znáte je všechny?

5 nejlepších klipů inspirovaných videohrami. Let’s play a game!