5 míst, kde v Berlíně doplnit zásoby kofeinu

karolinabranikova

Dnešní rubriku cestování věnujeme městu z nejoblíbenějších, Berlínu, a nápoji z nejlepších, kávě. Až pojedete do Berlína na výlet, stavte se v téhle pětce kaváren. Nebudete litovat.

Double Eye

Adresa: Akazienstrasse 22
První kroky všech kofeinových závisláků a milovníků coffee porna by měly směřovat do Akazienstrasse 22 ve čtvrti Schöneberg do podniku Double Eye. Přímo na místo vás nejspíš dovede fronta vám podobných kávylačných pijanů, netrpělivě čekajících na svůj šálek. Kavárnu má totiž pod palcem Arno Schmeil, dvojnásobný mistr světa v kategorii espresso. Ale i ostatní baristé jsou profíci zvyklí pracovat v presu a tak svou kávu dostanete dřív, než stačíte v němčině napočítat do pěti. A zákusek? Jasně malé košíčky plněné pudingem!

Five Elephant

Adresa: Reichenbergerstrasse 101
V klidné čtvrti Kreuzberg, nedaleko říčky Sprévy na Reichenbergerstrasse 101 narazíte na čistou, ekologickou a z dálky vonící kavárnu Five Elephant. S kávou to tady myslejí dost vážně a edukovaná obsluha vám bude na požádání dlouhé minuty vyprávět o původu každého kávového zrnka, které vám po dlouhé cestě z Brazílie, Keni nebo Etiopie skončilo v hrníčku. Svůj šálek si můžete vypít u několika venkovních stolečků nebo si sednout dovnitř a nechat si dráždit čichové buňky omamnou vůní z pekárničky nacházející se v zadním traktu kavárny. Kdybyste nevěděli, který dortík si dřív vybrat, doporučujeme vsadit na jistoru a dát si místní cheesecake. Tohle čisté milé a útulné místo v Berlíně vám vrátí klid na duši a rozhodně byste ho při toulkách po metropoli neměli minout. 

Westberlin

Adresa: Friedrichstrasse 215
Kreuzberg je čtvrť plodná na příjemné chvilky strávené u dobré kávy. A tak se zde nachází i náš další tip, kavárna Westberlin na Friedrichstrasse 215. Minimalistická a prostorná, moderní, ale s nepopiratelným genim loci, trochu čtenářský koutek a trochu vitrína. V příjemně otevřeném prostoru si můžete dát výbornou kávu, čerstvé sendviče k nakousnutí, netradiční domácí saláty nebo dort. K celkově dobré auře celého místa přispívá i zahrada a malé knihkupectví v rohu. Ve Westberlin jsou prostě friendly od podlahy po strop a mají tady wifinu. Sice nevíme, čím přesně to je, ale než opustíte Berlín, budete se se chtít ještě jednou vrátit. 

Chapter One 

Adresa: Mittenwalder Strasse 30
Jestli si chcete dát výbornou kávu z rukou krajanky, zamiřte na Mittenwalder Strasse 30 do kavárny Chapter One. Spolumajitelkou je Češka Nora Šmahelová, která si v Německu vybojovala titul Barista roku 2002. V kavárně i v kávě Na návštěvě v Cafe Einstein/foto Koule.czsamotné je cítit, že Noru i jejího kolegu káva prostě baví a rádi se s vámi o tu radost podělí. Útulné a stylové vintage prostředí kavárny si kromě místních obyvatel oblíbili i jejich čtyřnozí návštevníci a Facebook Chapter One se tak hemží fotkami psíků čekajících na kávu. Vyhlášené je zde hlavně místní presso, ale ani s výběrem jiného druhu nápoje z kávových zrn nemůžete šlápnout vedle. 

Cafe Einstein

Adresa: Kurfürstenstraße 58
Představte si pražskou kavárnu Slavii, ale s milými a stylově oblečenými čišníky. Máte to? A teď přidejte krásnou prvorepublikovou vilu v tiché zahradě. Tohle je Cafe Einstein, kavárna v domě, který halí několik mýtů a historek. Dům prý za války věnoval nacistický ministr propagandy Joseph Goebbels jedné ze svých milenek, herečce Henny Portenové. Pravdou ovšem je, že stavení původně patřilo židovské rodině a za války se z něj stal zábavní klub pro příslušníky SS. Vila  jako jedna z mála v ulici přežila boje a kavárna v ní funguje od roku 1978. Stavte se tu třeba na skvělou horkou čokáládu a některý z bohatě zdobených zákusků.