5 nejkrásnějších míst na ostrově Rhodos. Podívejte se na fotky

Redakce

V Česku začal chladný podzim. To znamená, že nastal čas odjet do teplých krajin. Sezóna dovolených sice již skončila, ale stále existují destinace, kde se můžete opálit. Třeba Řecko! Nechte se unést ostrovem Rhodos.

1. Rhodos

Hlavní město Rhodos je pokladem nejen stejnojmenného ostrova, ale i celého Řecka. Jeho obyvatelé se mají rozhodně čím chlubit. Na každém rohu číhají starověké památky. Tady se ani omylem historii nevyhnete.

Při příjezdu do města rozhodně nesmíte minout přístav Mandraki. (Ne)stojí tam obrovská socha Rhodského kolose. Obyvatelé ostrova nejspíš měli velký smysl pro humor, když ji stavěli. Obrovská socha měla rozkročené nohy. Plnila funkci brány, pro přijíždějící lodě. Kdo se chtěl dostat do krásného přístavu na Rhodosu, musel projet pod přirozením boha Helia. To musel být jistě nezapomenutelný zážitek. Dnes ta socha v přístavu již samozřejmě není. Při zemětřesení dávno před naším letopočtem Heliovi rupla kolena a skácel se do vody. Tamní obyvatelé se ale chovají, jako by tam stále byl. Neustále se jím chlubí a na každém stánku vás nutí, abyste si koupili onu neexistující zmenšenou sošku.

Až se propletete mezi hlučnými řeky a záplavou aut, přivítají vás obrovské hradby. Oddělují přístav od historického centra města. Při projití branou do středu města budete ohromeni skvělou atmosférou. Kamenné uličky, vůně gyrosu, olivové oleje a řecké písně vás dostanou.

Stačí jít jen pár kroků do kopce a zpozorujete Velmistrovský palác. Pochází ze středověku, ale poté byl hned několikrát přebudován. Přesto neztratil svou historickou krásu. Návštěvníci si mohou prohlédnout hned několik místností. Podlahu tvoří ve všech pokojích vzácné mozaiky. Hrad slouží i jako muzeum, kde naleznete nejvzácnější sochy, amfory a šperky z paláce.

Ve městě se také nachází spousta mešit. Většina z nich chátrá, lidé se o ně příliš nestarají. Rhodos v minulosti obsadili Turci a snažili se město přebudovat podle svých představ. Nejspíš proto se řecké obyvatelstvo odmítá starat o mešity. Stále cítí k Turkům zášť za to, že hlavní město dobyli.

2. Klášter Moni Tsambika

Výlet do klášteru Moni Tsambika doporučujeme jen fyzicky zdatným jedincům. Jedná se o náročnou túru. Každý jedinec musí pěšky zdolat 305 schodů v obrovském vedru. Odměnou všem bude překrásný výhled hned na několik pláží a řeckých staveb. Nahoře najdete malý klášter. Když vejdete dovnitř, budete si připadat, že jste se vrátili o několik století zpět. Moni Tsambika je totiž zevnitř několik století lidmi netknutá stavba.

Dovnitř se chodí modlit ženy, které si přejí děťátko. Vidět na tomto místě zahalenou plačící ženu klečící pod obrazem Panny Marie je opravdu silný duševní zážitek. Klášter je volně otevřený pro každého. Všichni ho považují za natolik posvátný, že ani jeden turista si nedovolí vevnitř nic vyfotit.

3. Pláž Tsambika

Na ostrově Rhodos nenajdete hezčí pláž než je Tsambika. Tento název získala po výše zmíněném posvátném místě, protože leží přímo pod ním. Moře je průzračně modré. Když se v něm koupete, vidíte na písčité dno. Někdy si všimnete i živočichů, které opravdu vidět nechcete. Nejen lidi, ale i velké ryby, kraby a chobotnice si tam chtějí občas zaplavat. Při koupání má člověk krásný výhled na obrovské úbočí, na jednom z nich stojí právě již zmíněný klášter Moni Tsambika.

4. Polibek dvou moří

V Rhodosu najdete i ojedinělý přírodní úkaz – Polibek dvou moří. Nachází se na nejjižnějším cípu ostrova Rhodu. Jedná se o písčitý pás, který spojuje nejjižnější poloostrov s pevninou Rhodu. Nazývá se Prasonisi. Je to jedna z nejkrásnějších pláží na tomto ostrově. Omývají ji dvě moře – Středozemní, studené s malými vlnami, a Egejské, teplé s velkými vlnami.

Při přílivu pláž zmizí. V tuto chvíli se obě moře spojí. Navzájem se políbí, odtud pochází název „Polibek dvou moří“. Při odlivu se pláž zaplaví jen částečně, můžete se tak přebrodit na poloostrov Prasonisi. Na jihu Rhodu neustále fouká vítr, proto tuto pláž kitesurfaři a windsurfaři považují za ráj. Po páté hodině odpolední se na pláži téměř nedá koupat, protože tu milovníci letních sportů jezdí velmi blízko u kraje. Většina lidí pak raději z vody vyleze, aby nepřišla k úrazu.

5. Lindos

Lindos je krásná vesnička ležící na úpatí starověké akropole s chrámem Athény Lindosské. Svou architekturou místních staveb se velmi podobá ostrovu Santoriny. Malé bílé domečky stojí prostě všude. Procházka úzkými uličkami plné stánků s místními suvenýry vás dostane, budete jimi naprosto okouzleni. Z vesničky až do starověké akropole nemusíte chodit pěšky, ale nastoupit na tzv. Lindos taxi. Sedět na hřbetu osla není nic jednoduchého, neustále se musíte nahýbat na různé strany, abyste udrželi rovnováhu a nedej bože si v úzkých uličkách neodřeli nohy o zdi.

Chrám Athény Lindosské tvořilo 42 dórských sloupů. Zachovalo se jich sice jen 15, ale i přesto se řadí mezi nejstarší a nejvzácnější památky v Evropě. Z nejvyššího bodu paláce máte možnost vidět zátoku s průzračně modrým mořem.