5 nejlepších klipů inspirovaných videohrami. Let’s play a game!

Redakce

Videohry hýbou světem. A to už pěknou řádku let. Není divu, že se proto objevuji občas i v hudebním světě. Někdy je totiž trochu složité uvést své nápady do hmotné podoby. Ale s s počítači a hrátkami s grafikou jde všechn snáz. S pomocí her se můžeme dostat i do světů, které by jinak bylo dost obtížné vytvořit. Pojďte tedy s námi dnes tam, kam byste se jinak nedostali.

Seether – Careless Whisper

Rocková kapela Seether (která se mimo své hudby proslavila například i tím, že její frontman chodil se zpěvačkou Evanescence) je bohužel / bohudík další z těch kapel, mezi jejíchž největší hity patří kromě vlastní tvorby i cover na nějakou slavnou píseň. Zde je tou slavnou písní vynikající doják George Michaela Careless Whisper z roku 1984. V klipu Seether to ale zase tak hořkoromantické jako v písni není. Vlastně se songem vůbec nesouvisí, spíše se soustřeďuje na špatné události, které se staly kolem roku 2008, to všechno zobrazené v osmibitové herní grafice. A samozřejmě s osmibitovou verzí samotného George na konci.

Moby – Wait For Me

I u Mobyho se dříve nebo později dalo čekat, že se vrhne do světa videoher. Jeho klipy totiž vždycky šly s dobou. A byly na úrovni. Skvělého videa se tedy dočkal i song Wait For Me. V něm vidíme příběh chlapíka (respektive jednu jeho ranní příhodu), který postupně kvůli různým nepěkným událostím (třeba když ho píchne vosa nebo pokouše pes) ztrácí životy. Když mu nakonec zbyde poslední život, opustí ho manželka a on se vrhne do hlubin a zemře. Celé je to zabalené do graficky velice pěkné podoby, kde by jeden ani nečekal, že to bude mít tak smutnou koncovku.

Björk – Hypperballad

U Björk se pochopitelně nedá příliš čekat, že by k svým písnim dělala nějaké fádní, nemastné neslané vizuály. Nejvíc ji baví dělat klipy, které moc nepochopíte, i kdybyste snědli všechnu moudrost světa. Podobně je to i s Hyperballad, která zachycuje hudebnici jako videoherní postavu, procházající dvoudimenzní krajinou a vrhající se z útesu. Zajímavostí je, že zpěvačka v klipu zpívá naživo a že všechno je to práce spíše manuální a práce šikovných rukou než počítače. Hodně se využíval odraz světla, různá optika a světelné efekty.

Junior Senior – Move Your Feet

Nejznámější song (vyšel v dalekém roce 2002) téhle dánské skupiny si vysloužil skutečně pozoruhodný videoklip. Společnost Shynola si s videoklipem pěkně pohrála. Ve stylu pixel artu a v atmosféře ranních Atari konzolí můžeme být svědky takového roztomilého chaotického snímku, který příliš nedává smysl. Je v něm totiž naprosto všechno – od veselých tanečků, po dopravní špičku až k holubům zobajícím zrní. Jediný prvek, který to tam všechno tak nějak spojuje, je alkoholická veverka.

Red Hot Chilli Peppers – Californication

Pokud bychom se měli bavit o nejzásadnějším videoklipu z oblasti hudebně-herního oblasti, jsme přímo povinni zmínit dějově napínavý a efektně propracovaný snímek Californication od amerických papriček Red Hot Chilli Peppers. Ve videu můžeme vidět všechny členy kapely, kterak dostanou svůj vlastní avatar a jsou následně vsazeni do žánrově různých her, kde jde většinou o to, že kromě sbírání bodů musí i všelijak přežívat.

Kvíz: Pamatujete si ještě všechno o letních hitech? Prověřte si znalosti!

5 nejlepších hudebních momentů v Simpsonových. Slavný seriál slaví 600 epizod