5 nejlepších klipů, které byly inspirovány filmy

Redakce

Filmy nás můžou inspirovat k lecčemu. Třeba k natočení videoklipu. Můžete si myslet, že je pak s tím klipem méně práce, když jsou rekvizity a choreografie v podstatě odněkud více či méně okopírované, ale tak to vůbec není. Kolikrát se musíte hodně snažit, abyste předvedli svou inspiraci v důstojném světle, aby to nevypadalo jako fraška.

My Chemical Romance – The Ghost Of You. My Chemical Romance měli jako správní emaři vždycky hodně emotivní klipy a výjimkou není ani tento k srdceryvnému singlu The Ghost Of You, který platí za jeden z nejlepších rockových klipů historie (taky že byl pořádně drahý!). Je v něm hodně cítit a vidět vliv válečného filmu Zachraňte vojína Ryana a tudíž je v něm spoustu scén z bojiště; Mike, jeden z bratrů Wayových, v boji dokonce umírá a medikovi Rayi Torovi se ho nepodaří zachránit. Záběry z bojů se pak střídají se záběry z taneční zábavy.

30 Seconds To Mars – The Kill. V klipu 30 Seconds To Mars na jeden z jejich nejcharakterističtějších songů The Kill je inspirace filmem velmi patrná. Ptáte se jakým? Pokud jste fanda Stanleyho Kubricka, tak to můžete poznat velice snadno. Jedná se o jeden z nejzásadnějších filmů tohoto originálního režiséra – Osvícení. Z něho právě pochází témata jako rozpolcení osobností, dvojí identita, opakované záběry na psací stroj, a vůbec průběh děje v hotelovém prostředí, které je velmi skličující, což se k náladě celého songu výborně hodí.

Kanye West – Love Lockdown. I Kanye West se nechal lehce inspirovat filmovým průmyslem. Sněhobílý byt, ve kterém rapper v klipu sedí, měl totiž i Patrick Bateman ve filmu Americké psycho, a hudebník se navíc přiznal, že pár hereckých triků odkoukal i od samotného Christiana Balea. Ostatní prvky klipu už jsou trochu těžší na pochopení, ale to už je holt Kanye. Afričtí bubeníci své opodstatnění mají, neboť perkuse v refrénu skutečně tribálně zní. Na tuto píseň mimochodem existuje nespočet coverů a mnohé z nich platí za dokonce lepší, než je původní verze. Mimo jiné můžete aktuálně jeden z novějších coverů slyšet ve filmu Sebevražedný oddíl.

Madonna – Material Girl. Madonna svou lásku k Marilyn Monroe nikdy nijak zvlášť neskrývala, a v klipu k Material Girl to dokazuje, jak jen může. Kromě toho, že se plně stylizovala do stylu legendární herečky, tedy lépe řečeno do její role ve filmu Páni mají radši blondýnky (konkrétně přímo do scény, kde zazní populární píseň Diamonds Are Girls‘ Best Friends) a nutno dodat, že na Madonnu je to velice vkusné video a svůj idol ztvárnila skvěle, i když pochopitelně, že po svém.

Michael Jackson – Thriller. Asi se nemusíte dívat na ten videoklip (který je vlastně takovým malým filmem sám o sobě), abyste věděli, že je inspirován tématikou hororu. To ví přece každá malá surikata. Any similarity to actual events or persons living, dead, (or undead) is purely coincidental – přesně tahle věta je napsána i v hororu Americký vlkodlak v Londýně (mimochodem doporučujeme zhlédnout) a Jackson vyloženě trval na tom, aby se tam tato věta objevila, neboť byl v té době Jehovista; mimoto můžete ve filmu slyšet strašidelný hlas Vincenta Price, který se svými hereckými výkony proslavil právě v četných hororech. Referencí je tam tolik, že by to vystačilo na celý článek.

Kompletní sestava nových soutěžících pořadu Tvoje tvář má známý hlas: To je skvadra!

5 nejerotičtějších klipů: Tato videa vás nažhaví

Témata:, ,