5 nejmenších domů na světě: Tohle jste ještě neviděli

Redakce

Na světě existují domy mnoha velikostí. My jsme se teď zaměřili na ty, které se pyšní tím, že patří mezi ty nejmenší na světě. Možná si říkáte, proč si někdo takový domeček pořizuje, odpověď je velmi jednoduchá. Je to ekologické a zároveň úsporné. Není to o tom, že by ti lidé neměli peníze na větší, ale přijde jim to lepší a útulnější. Zde jsou důkazy, že ne vždy je větší to lepší.

  • Tumbleweed dům. Od roku 1997 Jay Shafer ze společnosti Tubleweed Tiny House žije v domech, které jsou menší než stěny domů většiny lidí. Tento domeček je sice malý, ale útulný a vejde se tam vše, co potřebujete. Pracovna, koupelna a obývací pokoj. 
  • Micro Compact dům. Je malinký, ale vejde se sem hodně věcí, jako dvě manželské postele, koupelna, vstupní hala, jídelna pro čtyři až pět osob a vybavená kuchyň.
  • Domeček v Torontu. Pidi domeček schovaný mezi dvěma baráky klasické velikosti. Dům není jistě ten nejmenší na světě, ale je tím nejmenším v Torontu.
  • Eco Bike domeček. Paul Elkins původně navrhl tento cyklistický přívěsný vozík na festival, aby v něm mohl přespat. To se mu však zalíbilo a nyní v něm žije. Pokud však budete potřebovat třeba na toaletu, tak si musíte dojít ven, ale jinak je domeček vybaven troubou či solárními panely, které zajišťují teplo.
  • Nejmenší dům ve Velké Británii. Známý také jako Quay House, je turistickou atrakcí ve Walesu. Je zde místo pouze na sporák, umyvadlo, noční stolek a postel. Jinak se tam nic jiného nevejde.

Nápady a tipy: Palety všude, kam se podíváte

Atypické budovy světa – co na ně říkáte?