5 neslavných momentů hudební historie aneb co se asi nemělo stát

Redakce

Na některé momenty v hudebním světě se vzpomíná ještě dlouho, ovšem jsou i takové, na které by lidé nejradši zapomněli. Na ně se podíváme v dnešním článku.

U2 a jejich album, které se objevilo ve všech iPhonech. V roce 2014 vydali své třinácté album Songs of Innocence irští U2. Ale že by ho vydali normálně, to ne. Podepsali smlouvu se společností Apple, která jim tučně zaplatila za autorská práva. A celé album se najednou objevilo ve všech zařízeních těch uživatelů, kteří používali iTunes. Nikoho vůbec nezajímalo, že většina uživatelů tuto hudbu u sebe v telefonu nechce a potichu nezůstali ani hudební kolegové z branže, kteří měli pocit, že díky této události nastane devaluace celého hudebního průmyslu. Původní účel tak celá akce bohužel nesplnila – místo toho, aby lidé poslouchali album a hodnotili ho, se ze všech stran ozývalo handrkování nad tím, jestli Apple jedná správně, či ne. Společnost s jablkem v logu ale už podobný kousek zatím nezopakovala, a tak se z neúspěchu asi poučili.

Kanye West přerušuje děkovnou řeč Taylor Swift. Při cenách VMA 2009 se stalo něco, co se ještě nestalo nikdy. Kanye West na sebe mermomocí chtěl upozornit (a nemohl posečkat do skončení pořadu, kdy by to možná mohl napsat na některou ze sociálních sítí) a přerušil děkovnou řeč tehdy devatenáctileté Taylor Swift, která přebírala cenu za nejlepší videoklip k songu You Belong With Me. Pro Swift to byl tenkrát velký úspěch, jedna z prvních jejích opravdu velkých cen. Jenže Kanye se prostě zvednul, vytrhl Taylor mikrofon a musel všem říct, že nejlepší klip měla Beyoncé se Single Ladies. Zarážející na tom je, že měl West – s odstupem času – pravdu. Na klip You Belong With Me si dnes vzpomene málokdo, za to Single Ladies dnes platí za jeden z nejikoničtějších klipů vůbec.

Rebecca Black vydává song a video Friday. Jsou songy, které jsou sice relativně neposlouchatelné až hrozné, ale přesto si své fanoušky najdou. Zkuste ale najít někoho, kdo by obdivoval song či video k písni hvězdičky jménem Rebecca Black. Orientovat se podle YouTube disliků není sice zrovna moc objektivní, ale 88% palců dolů u prvotního videa a 79% u znovu nahraného videa hovoří o mnohém. Mimochodem to v počtu disliků překonalo i Baby od Justina Biebera. Na tomhle songu je špatně prostě všechno – text, hudba, instrumentál, video i zpěv. A pokud si čtete někdy články o nejhorších písních historie, vezměte jed na to, že tam bude i tenhle kousek.

Miley Cyrus prasečí s Robinem Thickem na VMA. MTV Video Music Awards se na sebe buď snaží upoutat co největší pozornost, nebo mají prostě smůlu a během ceremoniálu se vždycky přihodí něco, na co se ještě dlouho (a ne zrovna v pozitivním smyslu) vzpomíná. Před třemi lety si tam chtěli na pódiu zaskotačit pruhovaný Robin Thicke a spoře oděná Miley Cyrus ke svým písničkám Can’t Stop a Blurred Lines, ale asi to trochu přehnali, protože jejich tanec byl zkrátka až moc erotický, ne-li přisprostlý. Zajímavé je i to, co se po skandálu dělo. Robin Thicke totiž vehementě odmítal to, že by celý ten taneček byl jeho nápad. Miley Cyrus to ovšem vyvrátila a ještě k tomu dodala, že Thicke chtěl, aby byla co nejvíc nahá. Tak nevíme, nevíme.

Madonna a její video k Like A Prayer. Není to nic nového pod sluncem, že Madonna je takový ten divočejší typ. Ale posledních dvacet let se chová velice normálně – to musíme uznat. V mládí totiž provokovala, jak jen mohla, a o hudbě to teda moc zrovna nebylo. Když se ale zamyslíte nad jejím největší průšvihem, pak to bude bezesporu kontroverzní video ke skladbě Like A Prayer, které platí za jedno z nejskandálnějších videí vůbec. A to tam není zpěvačka ani nahá. Problém je totiž v tom, že jsou v něm zobrazeny hořící kříže a taky náznak náklonnosti k černošskému svatému. Každopádně Vatikán video pochopitelně odsoudil a potichu nezůstaly ani mnohé jiné náboženské a sociální organizace.

Adele: Bez Amy Winehouse by tu žádná Adele nebyla

Timberlake a Spears chtějí nahrát písničku, i když se navzájem nesnesou