5 okouzlujících míst, která se stala inspirací pro Disneyho pohádky

Redakce

Umělci potřebují pro svojí tvorbu vždy nějakou inspiraci. Studio The Walt Disney Company se pro své animované filmy inspirovalo krásnými místy z celého světa. Prozradíme vám, o jaké místa se jedná.

  1. Neuschwanstein, Šípková Růženka (1959)

Tradiční pohádka natočená společností The Walt Disney Company měla ve své době velký úspěch. Sličná dívka se píchne o trh a usne. Princ se probojuje na zámek, kde kráska spí, a svým polibkem ji probudí. Růženka spí na zámku, který je inspirován reálnou stavbou Neuchwansteinu. Tento skvost byl postaven v letech 1869 – 1887 Ludvíkem II. Bavorským v Německu. Panovníkovi sloužil jako bezpečné útočiště a hlavně jako operní scéna pro hudebního skladatele Richarda Wagnera.

  1. Mont-Saint-Michel, Na vlásku (2010)

Pohádka Na vlásku je v současnosti jedna z nejoblíbenějších disneyovek. Hlavní hrdinka princezna Locika byla v dětství unesena a zavřena do vysoké věže. Pyšní se krásnými vlasy, které mají délku zhruba 70 stop. Mladá dívka touží po dobrodružství, což se jí splní. Tvůrci pohádky našli inspiraci na žulovém ostrově Mont-Saint-Michel. Název se do češtiny překládá jako Hora sv. Michaela. Mont-Saint-Michel se nachází na pobřeží Normandie. Ostrov zdobí klášterní budova. Celé místo je zapsáno na seznam světového dědictví UNESCO.

  1. Tádž Mahal, Aladin (1992)

Animovanou pohádku Aladin znají snad úplně všichni. Proslulý příběh patří do souboru perských, indických a arabských pohádek nesoucí název Pohádky tisíce a jedné noci. Společnost The Walt Disney Company přendala Aladina z pohádkové knihy na filmové plátno. Hlavní hrdina je Aladin, mladý a chudý chlapec, kterého již nebaví žít v chudobě. K tomu ještě touží po princezně Jasmíně. Osud mu přeje. Najde létající koberec a kouzelnou lampu, ve které sídlí džin. A ten svému majiteli může splnit tři přání. Palác sultána v pohádce Aladin je inspirován monumentálním pomníkem Tádž Mahal. Nechal ho postavit mogul Šáhdžahán na počest své zesnulé ženy v Ágře. Pomník je tak skvostný, že se stal symbolem Indie a také je součástí památek UNESCO.

  1. Salto Ángel, Vzhůru do oblak (2009)

Animovaný film Vzhůru do oblak je v pořadí desátý natočený snímek ve studiu Pixar. Příběh pojednává o stařičkém Carlovi Fredricksenovi. Touží po velkém dobrodružství. Splní si sen. Na svůj dům přiváže několik stovek tisíc balonků a odletí zkoumat svět. Naneštěstí pro něj se k jeho výpravě připojí osmiletý Russell. Oba doletí až vodopádům snů. Tvůrci se inspirovali největšími vodopády na světě. Nazývají se Salto Ángel. Nacházejí se ve Venezuele a měří přes 900 metrů. Voda stéká z hory Auyantepui.

  1. Alcázar, Sněhurka a sedm trpaslíků (1937)

Pohádka Sněhurka a sedm trpaslíků je vůbec prvním animovaným filmem na světě. Také jako první za něj obdrželo studio Walta Disneyho Oscara. Od této chvíle započala tradice animovaných snímků, které mají velký úspěch i dnes. Zlá macecha chce nevlastní dceru Sněhurku kvůli její kráse zlikvidovat. Pověří myslivce, aby ji zavedl do hlubokého lesa a zabil. Ten na takový hrůzný čin neměl povahu a pustil ji. Sněhurka bloudila, až nalezla chaloupku sedmi trpaslíků. Zlá macecha ji poté otrávila jablkem, ale sličný princ Sněhurku políbil a tím i zachránil. Všechno dobře dopadlo. Hrad, ve kterém sídlila zlá macecha, je inspirován skutečným místem Alcázarem. Hrad stojí blízko město Segovia ve Španělsku. Tvůrci se inspirovali jeho podobou z roku 1869. Poté velká část hradu shořela a byla nově zrekonstruována.

Podzimní cestování: Nejlepší místa, kam vyrazit v říjnu

Turistika v zahraničí: Kde si ji nejvíc užijete?