5 písniček, které mají koule aneb Movember je v plném proudu

sindlauerovamarta

Listopad je Movember, tedy měsíc věnovaný dobročinné akci na podporu prevence rakoviny prostaty, během kterého si muži solidárně pěstují knír. A to bychom byli špatná Koule.cz, abychom se taky nezapojili! Nenecháme si sice narůst vousy, ale nabízíme pětici songů, které mají to, o co tu jde: koule.

Miley Cyrus – Wrecking Ball

Miley Cyrus úderem kladiva ruplo v kouli – jinak se její náhlé přeorientování mysli vysvětlit nedá. Najednou začala cíti potřebu olizovat předměty, objevily se u ní slepičí pudy vysedávat na koulích a všelijak jinak sprosťačit: obtěžovala Robina Thicka, šermovala na koncertech nafukovacími penisy nebo svítila zadkem na Instagramu.

Pravda je, že z psychologického hlediska se na Cyrus zřejmě velmi nepěkně podepsala frustrace z rozchodu s krasavcem Liamem Hemsworthem, s nímž kdysi plánovala i svatbu. Za celým projektem ovšem stojí hlavně osudové setkání se slavným newyorským prasákem/umělcem Terry Richardsonem. Ten režíroval klip k Wrecking Ball, nafotil se zpěvačkou photosession, kterou asi taťka Billy Ray Cyrus neviděl, jinak by dcerka už dávno klečela v koutě na hanbě, a tak nějak obecně dokonal dílo Mileyiny morální zkázy. 

Protože text k Wrecking Ball nenapsala Miley, nelze jednoznačně říci, co přesně se z něho máme dozvědět. Nabízí se pochopitelně verze o Liamovi, a to by pak text naznačoval, že blonďaté střele lásku neopětoval. Anebo se zde bavíme o svévolném přerodu ze svatouška v ďábla (a v tom případě bychom Richardsonovi křivdili), kterého už nebaví postávat jako chudý příbuzný u vrat do nejvyšší vrstvy showbusinessu. Ustupte stranou, řítí se koule!

Lea Michele – Cannonball

Písniček, které se jmenují Cannonball, je hafo. Ale z té od americké herečky a zpěvačky Lea Michele si srandu dělat nemůžeme. Od začátku do konce je naplněna bolestí a utrpením, kterým si hvězda Glee prošla po ztrátě milovaného přítele Coryho Monteitha. Potkali se právě během natáčení muzikálového seriálu. a i když Lea dobře věděla, že měl Cory v minulosti problémy s drogami, věřila ve světlou budoucnost. Veškeré její naděje zhasly 13. července 2013. Herec si namíchal smrtelnou dávku heroinu s alkoholem a jeho organismus to nevydržel.

Když pak Michelle nahrávala debutovou desku, zkontaktovala Siu. Proč zrovna ji? Australanka je totiž pověstná svým neobvyklým přístupem k psaní písní. Obvykle se sejde s klientem v kavárně, poslechne si, co má interpret na srdci, všechno to vyprávění zrýmuje a nakonec si v hlavě zformuje melodii (Sia neumí hrát na žádný nástroj). Ze spolupráce Furler – Michelle vznikly ty nejlepší skladby z alba (právě Cannonball nebo třeba You’re Mine), které jinak kritici docela potopili. Ale za  životní sílu, která ze songu srší, si Lea zaslouží velké uznání.

Pitbull – Fireball

Pitbull. Každý člověk, který má rád své uši, raději vypne. Jestli už dáváte dohromady zuřivý argument, že Pitbull umí dělat hity, pak si uvědomte, jaké songy na první příčku nejprestižnější americké hitparády nedosáhly: Michael Jackson a Thriller, Led Zeppelin a hit Stairway To Heaven nebo dokonce Wonderwall od Oasis. Samy o sobě by písně Armanda Péreze (občanské jméno tohoto psa) nebyly tak špatné, kdyby do nich neštěkal on sám. Pitbullovy party nemají prakticky žádnou výpovědní ani literární hodnotu, frázuje na úrovni korely a rádoby mačo-postoj mu věří asi jenom jeho babička.

Proč je tedy Fireball v našem seznamu? Protože obsahuje asi nejchytlavější sample roku a dá se na něj docela dobře tančit, i když nejste v těžce podnapilém stavu. A jen tak mimochodem: samply, které si rapper pro své songy často půjčuje, zpravidla pochází z mnohem kvalitnějšího materiálu: Hotel Room Service má mladšího bráchu v

.

Keane – Crystal Ball

Song britské kapely Keane byl původně o něčem trochu jiném, než co zobrazuje klip. Hlavní skladatel Time Rice-Oxley vycházel hlavně ze zkušenosti hromadné ponorkové nemoci celé kapely na turné. „Jako vždycky jsem si sednul, že napíšu písičku, ale nešlo to. Nic jsem necítil. Nebylo mi ani dobře, ani špatně. Bylo to hrozné, protože se mi ještě nikdy nestalo, abych neměl na srdci absolutně nic.“ Po turné se zpěvák Tim Chaplin odebral do protidrogové léčebny, takže je celkem jasné, co přesně způsobilo onu otupělost. Právě z tohoto nesnesitelného pocitu prázdnoty vzniká touha po poznání budoucnosti, touha dozvědět se, jestli někdy v budoucnu bude líp. Proto hledal Rice-Oxley východisko v pohledu do křišťálové koule, pravěkého prostředku k předpovídání budoucnosti.

Zajímavě pojatý klip pak tuto filozofii dále rozebírá. Díváme se na muže, který je úspěšný: má ženu, děti, dům, auto, zajímavou práci realitního agenta. Co když to  však jednoho dne všechno zmizí? Co bude? Místo zpěváka se pak na scéně objevuje jiný muž a všechno to štěstí shrabává. Kdyby v kouli viděl všechno dopředu, dopadly by věci jinak? To nikdo neví.

Pod libeňskou koulí

Říká se tak v průměru téměř dvacetimetrovému kulatému plynojemu v pražské Libni, postavenému v roce 1932. Za druhé světové války mu granát způsobil poranění pláště, a protože neustále hrozilo nebezpečí úniku plynu, blízké okolí bylo obehnáno drátěným plotem. Časem se stupeň ohrožení snížil a posledních padesát let už Koule nekoriguje dodávky plynu pro Libeň a Vysočany, ale slouží k různým vědeckým účelům.

Ivan Mládek a Banjo Band: Pod libeňskou koulí

A posloužila i Ivanu Mládkovi v jedné z jeho písní. Pod Libeňskou koulí (1986) vypráví příběh o vojínovi Josefu Říhovi a jeho milé Aničce, které souží odloučení. Normální písnička? Jak se to vezme. Koule se nachází v hororovém prostředí polorozpadlých opuštěných staveb a nepropustných křovin s minimálním (vlastně žádným!) osvětlením. Brrr!

Pod libeňskou koulí
děvčátko se choulí
do klubíčka.

Tahle Anča tedy musela mít koule, když se choulila zrovna tady!

Témata: