5 písniček, které slyšíte všude, ale neznáte je podle jména – druhý díl

Redakce

A máme tu druhý díl songů, kterých buď máte už po krk, a po tom, abyste věděli jejich název, nijak neprahnete, nebo se nám naopak podařilo pomoci vám ve vašem celoživotním hledání a konečně se v tomto článku dozvíte pro vás skutečně zásadní informaci. Tak či onak, napsat píseň, která by zaujala už jen několikavteřinovou ukázkou, je skutečně umění. Ale teď už dost řečí a jdeme si o tom umění počíst.

Dick Dale – Misirlou. Herní série CS:GO, sample v jedné z nejznámějších písní od The Black Eyed Peas a hlavně a především – Pulp Fiction. Jedna z vůbec nejohranějších písní ale bohužel zůstává také jedinou vyloženě známou od vynikajícího kytaristy Dicka Dalea. Ten se proslavil a v podstatě se i stal králem v žánru zvaném „surf rock“, který je přímo spojován s jižní Kalifornií, kde se surfingem nejvíc žije. Zpočátku byl surf rock spíše instrumentální, tak jako v tomto případě, avšak postupně se k melodiím začaly přidávat i texty. Byl to právě Dale, jenž stanovil takové nepsané pravidlo pro surf rock – nemůžete jej hrát na kytaru bez reverbního efektu. Což později inspirovalo takové velikány jako Jimi Hendrix či Eddie Van Halen, kteří oba reverb rádi užívali.

Scott Joplin – The Entertainer. Teď se dostáváme k písničce, kterou milují učitelky na klavír. Je to totiž skvělé cvičení pro mírně pokročilé hráče, neboť se zde skvěle cvičí pravá ruka (která hraje složitější melodii), zatímco levá hraje poměrně jednoduchý basový doprovod, díky kterému se výborně procvičí ani ne tolik hbitost, jako časování. Jen je velká škoda, že z tohoto kousku obvykle slyšíte maximálně prvních šedesát vteřin. Když si poslechnete skladbu do konce, zjistíte, že si udržuje grády až do samého konce. Každopádně Scott Joplin byl vynikající americký pianista, který dodnes platí za krále žánru zvaného „ragtime“. Co je o něm důležité vědět, je to, že se v něm často využívá jistá rytmická finta, která pak v kombinaci s melodií zní jako opožděná či zrychlená, tedy mimo rytmus. Nemusíte poslouchat sto let staré písničky, abyste ragtime uslyšeli. Hodně se používá třeba v dubstepu, housu či nu-metalu. Není ale vždy lehké drobné odchylky od rytmu poznat. „The Entertainer“ je nicméně vynikající ukázkou této zvláštní techniky.

George Frideric Handel – Zadok the Priest. Fotbaloví fanoušci, teď by se vám mělo rozbušit srdce jako zvon. Tohle je totiž ta strhující skladba, která hraje před každým zápasem konaným v rámci poháru UEFA. O tom, že je nesmírně oblíbená v reklamní branži, už ani nemá cenu diskutovat. Z dnešního žebříčku je to i navíc nejstarší píseň – Handel ji složil už v roce 1727 u přiležitosti korunovace krále Jiřího II. a při slavnostní události zazněla ještě spolu s dalšími třemi korunovačními hymnami. Od té doby je rovněž používáná při každé korunovaci britského panovníka.

Wolfgang Amadeus Mozart – Symfonie č. 40, 1.dění. Ne vždy je klasická hudba tak univerzální, aby ji znal z doslechu prakticky každý, kdo žije v civilizovaném světě. V tomhle byl Mozart bezesporu velký mistr. A zde se bavíme i o kompozici, která platí za jednu z nejgeniálnějších v celé hudební historii lidstva. Možná nejvíce pozoruhodné na ní je, jak dokonale využívá jemných motivů, které se opakují po celý průběh písně hned několikrát, a zároveň se střídá i jejich nálada: od tónů naléhavých, opravdu vážných až po ty odlehčenější. Zvláštní je, že se dosud přesně neví, zda Mozart tuto skladbu slyšel zahranou, či ne. Odborníci se příklánějí k názoru, že spíše ano, protože skladatel skladbu ještě upravoval a přidal k ní poměrně zásadní party klarinetů.

The Caesars – Jerk It Out. Pokud jste se dívali na letošní ročník Eurovize, tak vás možná překvapilo, že v krátkém mixu, kde Švédsko připomnělo většinu svých největších světových hitů, se mihla i tato píseň. Kapela The Caesars pochází skutečně z nejbohatší skandinávské země. A protože je Švédsko nejen jednou z nejvlivnějích zemí, co se hudby týče, ale i herní kolébkou, zazněla skladba „Jerk It Out“ v mnoha herních titulech, ať už šlo o fotbal, či výuku tance, a samozřejmě v reklamách na ty nejprestižnější výrobky.

5 písniček, které slyšíte všude, ale neznáte je podle jména – první díl

5 demo verzí písniček, které předcházely slavným hitům: Jak zněl původně Thriller od Michaela Jacksona?