5 prokletých předmětů, které s sebou nesou smrt

Redakce

Můžou to být obrazy, šperky, masky, kameny, rituální předměty... Jsou staré desítky, stovky i tisíce let a lidé věří, že jsou prokleté. K následujícím věcem se za žádnou cenu nepřibližujte!

  1. Diamant naděje
    Každému, kdo ho vlastnil nebo nosil, přinesl neštěstí. K šílenství a sebevraždě měl kámen dohnat jednoho ze svých majitelů, Jacquese Colota a údajně stojí i za krachem klenotníka Simona Frankela, který ho měl též chvíli v držení. Kámen měl být původně ukryt v soše bohyně Síty, odkud ho někdo ukradl. Kněz z chrámu, kde socha stála, na něj proto uvalil kletbu. Jedná se o zřejmě nejznámější klenot světa.
  2. Maorská válečná maska
    Maorové jsou původními obyvateli Nového Zélandu. Podle tradice si maorští válečníci své bojové masky před bitvou sami vyřezávali, zdobili a malovali a pokud v boji padli, jejich duch v masce uvízl už na věky. Říká se, že když do styku s takovou maskou přijde těhotná žena, vyvolá to prokletí. Budoucí matky jsou totiž pro Maory posvátné bytosti. V roce 2010 dokonce jedno novozélandské muzeum doporučilo gravidním dámám, aby se k vitríně s těmito maskami vůbec nepřibližovaly.
  3. Black Orlov
    Black Orlov, známý také jako Brahmovo oko, je nádherný černý diamant, který v sobě ale údajně nese smrtící kletbu. V 19. století měl být ukraden ze sochy buddhistického božstva, umístěné v jistém indickém chrámu. Odcizil ho jeden z mnichů a tím na šperk i sebe sama přivolal prokletí – jako i na každého, kdo ho vlastnil po něm. První známá smrt spojena s tímto diamantem byla smrt klenotníka J. W. Parise, který roku 1932 spáchal sebevraždu skokem z mrakodrapu v New Yorku. Dalšími vlastníky klenotu, kteří zemřeli brzy poté, co se jim dostal do rukou, byly princezny Nadia Vyegin-Orlov a Leonila Galitsine-Bariatinskij.
  4. Kámen Glavendrup
    Glavendrup obecně znamená kámen popsaný runami. Jeden konkrétní je ale prý prokletý – leží na ostrově Funen v Dánsku a každý, kdo se ho pokusí znesvětit, zemře děsivou smrtí. Pochází asi z 10. století a je to kámen s nejdelším runovým nápisem v zemi.

  5. Obraz Plačícího chlapce
    Výtvor italského malíře Giovanniho Bragoliniho byl hodně oblíbený, ale jednoho dne se v novinách objevil titulek, že existuje prokletý obraz Plačícího chlapce doplněný seznamem domů, ve kterých malba visela a které vyhořely. Obraz hasiči vždy našli zcela nepoškozený. Po letech to někdo vysvětlil tím, že obraz byl natřen ohnivzdorným lakem. Proč ale shořelo tolik budov, jejichž zdi chlapec zdobil?

VIDEO: Žena odešla z promítání hororu Annabelle 2 s křikem, před sálem se začala bít do obličeje

5 neuvěřitelných příběhů lidí, kteří prožili klinickou smrt