5 tipů na zajímavé výstavy v tuzemských galeriích

karolinabranikova

Výstav je všude po republice spousta. Dáváme pět tipů na naše jarní koně a přihazujeme odkazy na zajímavé galerie, které bývají zárukou kvalitiy.

Galerie Rudolfinum

Výstava: Model
Termín:
29. ledna – 3. května 2015

Co vás napadne, když se řekne model? Jednáct českých i zahraničních umělců zabývajících se modelovou tvorbou vystavuje svá díla v Galerii Rudolfinum v Praze. Fenomén modelu pojal každý po svém. Díla pocházejí z různých časových období a liší se i technika jejich výroby. Návštěvníci tak vedel sebe mohou vidět bronzový kostel, zmenšeniny domů a věžé, díla vytvořená z odpadových materiálů nebo prototyp výzkumné stanice na Antarktidě. Zda jsou vystavované kusy samostatnými uměleckými díly nebo jen jejich předlohami, můžete až do začátku května posuzovat sami. Více informací zde. 

Galerie Středočeského kraje

Výstava: Štěpán Černohorský – Digitised Painting
Termín: 8. února – 17. května 2015

Otevírá digitalitace fotografie nové obzory, nebo nám hranice technologických možností svazují ruce? A jak může autor zasáhnout do výsledku procesu reprodukce díla? I takovými otázkami se zabývá Štěpán Černohorský v rámci své výstavy Digitised Painting, která bude již zanedlouho k vidění v kutnohorské Galerii Středočeského kraje. Absolvent Fakulty umění a designu UJEP v Ústí nad Labem se specializuje na digitalizací kulturního dědictví od uměleckých děl až po historické dokumenty a zabývá se postavením a funkcí digitální fotografie ve sféře archivace. Více o výstavě se dočtete zde

Dox

Výstava: Diapozitiv (Pohled do Archivu 7)
Termín: 19. února – 10. května 2015

Pražské Centrum současného umění DOX připravuje sedmý díl volného cyklu výstav Pohled do Archivu. Tentokrát bude prostor Malé věže patřit mrtvému médiu – diapozitivnům. Výstava vychází ze sbírky Galerie H v Kostelci nad Černými lesy, která v 80. letech používala diapozitivy k dokumentaci a prezentaci tehdejší české a slovenské tvorby. Čtyři diaprojektory budou po stěnách i stropu DOXu promítat záznamy Vladimíra Gebauera, Václava Hůly nebo Václava Vokolka. Více informací o výstavě zde.

 

 Chodíte rádi na výstavy?

Sledujte skvělý program Galerie hlavního města PrahyNárodní galerie anebo Musea Kampa. V Ostravě bývají pěkné výstavy v Galerii výtvarných umění, v Brně v Moravské galerii a v Plzni v Západočeské. Za výlet stojí Galerie moderního umění v Roudnici nad Labem. Odtud pak můžete vyrazit třeba na výlet na Říp. 

Západočeská galerie v Plzni

Výstava: Gottfried Lindauer (1839–1926), plzeňský malíř novozélandských Maorů
Termín: 6. května – 20. září 2015

Plzni bude letos vládnout umění všeho druhu. Je Evropským hlavním městem kultury roku 2015 a bude dělat vše proto, aby si tento čestný titul obhájila. Snad i proto přichází tamní Západočeská galerie s výstavou jednoho ze svých nejslavnějších rodáků – Gottfireda Lindauera. Lindauer byl významným malířem období kolonialismu, žijící na Novém Zélandu, kde maloval především portréty maorských náčelníků. Realistické obrazy Maorů Plzni zapůjčila galerie v Aucklandu a pro většinu českých milovníků umění tak bude tato výstava asi jedinou příležitostí, jak spatřit novozélanské domorodce očima Plzeňáka. Více informací zde.

Moravská galerie v Brně

Výstava: Václav Stratil  – Nedělám nic a jiné práce
Termín: 29. května – 23. srpna

Maláíř, performer, konceptuální fotograf a pedagog brněnské FAVU Václav Stratil dostal speciální cenu Michala Ranného, i proto se Moravská galerie rozhodla uspořádat mu výběrovou retrospektivu. Zaměří se na autorovy práce z let 1998 – 2015. „Výstava bude první příležitostí interpretovat tvorbu tzv. brněnského obdob.“ říká kurátor Jiří Ptáček. Více informací je zde, podívejte se i na další plán galerie.