5 výstav, kvůli kterým stojí za to vycestovat

karolinabranikova

Svět bude letos plný velkého umění. Dejte cestování nový smysl a okořeňte si romantický výlet do Paříže o návštěvu největšího Warholova díla v Evropě nebo se zaleťte podívat za velkou louži na intimní zpověď Björk v MoMA.

Marlene Dumas: The Image as Burden

Kdy: 5. 2. – 10. 5. 2015
Kde: Tate Modern, Londýn

Přední britské muzeum moderního umění Tate Modern označilo umělkyni Marlene Dumasovou za jednu z nejvýznamnějších osobností malířského světa současnosti a od letošního února hostí její výstavu nazvanou The Image as Burden. Dumasová, která pochází z Jihoafrické republiky, se věnuje především figurativní olejomalbě, ale retrospektivní výstava v Tate Modern představuje i její kresby a koláže, které vytvořila v posledních dvaceti letech. Dumasová se ve svých obrazech soustředí především na postavy a obličeje a kromě sebe a své rodiny si často bere mušku i známé osobnosti. V Londýně tak můžete hledat portréry Piera Paola Pasoliniho, Usamy bin Ladina nebo Alna Turinga. 

David Bowie Is

Kdy: 3. 3. –  31. 5. 2015
Kde: Philharmonie de Paris, (překvapivě) Paříž

Ziggy Stardust, Aladdin SaneThe Thin White Duke, Major Tom a David Bowie se potkali v Paříži a čekají na rande vous se svými fanoušky. Výstava věnovaná kultu britské popové ikony ve vypasovaných kalhotách se po úspěších v Londýne, Berlíně, Torontu či Sao Paolu přemístila do budovy Pařížské filharmonie, kde setrvá až do konce května. Přehlídka Bowieho převleků, textů s originálním rukopisem, fotografií, ale i hudebních videí přibližuje návštěvníkům, kdo zpěvák byl a je, kdy se z Davida Roberta Jonese stal David Bowie a hlavně oslavuje osobnost všestraně nadaného umělce, bez kterého by nebyla osmdesátá léta zdaleka tak barevná. 

Björk

Kdy: 8. 3. – 7. 6. 2015
Kde: Museum of Modern Art, New York

Ve městě, které nikdy nespí, byla na začátku března zahájena jedna z nejočekávanějších výstav první poloviny letošního roku. Islandská zpěvačka a herečka

, šaty od Alexandera McQueena a ukázky z nového alba Vulvicura, včetně fialovo-modrého tekoucího hudebního videa k písni Black Lake. 

Zero

Kdy: 31.3. – 6. 8. 2015
Kde: galerie Martin-Gropius-Bau, Berlín

Berlínská galerie Martin-Gropius-Bau poskytne na několik měsíců prostor výstavě Zero, která mapuje vznik a život stejnojmenného uměleckého hnutí. Zero vznikalo v 50. a 60. letech minulého století v Německu, jako nový koncept svobodného uměleckého projevu po 2. světové válce. S touhou začít od nuly přišli první němečtí umělci Heinz Mack, Otto PieneGünther Uecker, ke kterým se později přidali i další, například Yves Klein nebo Lucio Fontana. Směr Zero předtsavují instalace, fotografie, plastiky i kresby, jejichž rysy můžete vidět v současných uměleckých dílech. 

Andy Warhol: Stíny

Kdy: 2. 10. 2015 – 7.2. 2016
Kde: Muzeum moderního umění v Paříži

Možná si říkate, že ve světě umění začíná být trochu přewarholováno. Zvlášť po téměř nekonečné pražské výstavě I’m OK. Ale jestli vám ještě avantgardní obtazy neprolezly krkem, zajeďte si na konci roku do Paříže na přehlídku Andy Warhol: Stíny. Tamní Muzeum moderního umění totiž jako první v Evropě vystavuje Warholovu 130 metrů dlouhou sérii Stíny, složenou ze 102 částí. Tato pop-artová epoppej vznikla v roce 1979 za pomoci mycí houby, 17 různých barev a abstraktních fotografií, které Warhol pořídil ve svém newyorském studiu The Factory. Podél díla se můžete procházet hezkých pár minut a určitě se vám zalíbí alespoň pár metrů z obrazového monumentu výtvarníka, který jednou provždy změnil pohled na obyčejný banán či plechovku fazolí.