5 zásadních písniček Kurta Cobaina

honza-m

Dnes (v sobotu 5. dubna) je tomu přesně dvacet let, co si Kurt Cobain v sedmadvaceti letech prostřelil hlavu brokovnicí. Znamenalo to nejen konec Nirvany, ale i konec jedné hudební éry, vždyť například skladba Smells Like Teen Spirit se pravidelně umísťuje v žebříčcích "nejlepších skladeb světa". K výročí Cobainova tragického úmrtí jsme i my zkusili sestavit přehled písní, které byly pro Cobaina a Nirvanu (10. dubna vstoupí do rock´n´rollové síně slávy) nějakým způsobem zásadní.

1. About a Girl (album Bleach)

Když tuhle pohodovou skladbu z debutu Bleach Nirvana po letech zapomnění vykopala na akustickém vystoupení pro MTV, Kurt Cobain ji uvedl slovy: „Tohle je z naší první desky. Moc lidí ji nezná“. Přitom to byla ale právě About a Girl, která do jisté míry předznamenala další, posluchačsky mnohem přístupnější směr kapely. Na syrovém a neučesaném prvním albu vyčnívá svou až beatlesáckou melodičností a jednoduchostí.

http://www.youtube.com/watch?v=AhcttcXcRYY

2. Drain You (album Nevermind)

Jeden z polozapomenutých hitů přelomového alba Nevermind. Její nahrávání trvalo déle než u ostatních písní. Producent alba Butch Vig musel Cobainovi, který nesnášel předělávání už nahraných songů, dokonce lhát, že se nahrávka nešťastnou náhodou vymazala, aby ho přiměl znovu ji natočit. Ve střední pasáži plné zvláštních ruchů a šumů zní dokonce pískání gumové kachničky, s níž si ve vaně hrají děti.

In Utero od Nirvany slaví 20 let. My oslavujeme Nirvanu
Poslechněte si Nirvanu v Youradiu

http://www.youtube.com/watch?v=Rkqjx6Gsh0U

3. Heart Shaped Box (album In Utero)

Když hrál Kurt Cobain ústřední riff téhle písně své manželce Courtney Love, zeptala se ho, jestli by ho nemohla použít pro svou kapelu Hole. „Fuck off,“ odmítl ji tehdy Kurt. Inspirací k názvu mu údajně byla krabička ve tvaru srdce, již mu žena darovala, text však Kurt napsal po shlédnutí dokumentu o dětech trpících rakovinou. Courtney nedávno uveřejnila na twitteru, že píseň je ve skutečnosti o její vagíně. Vzápětí však zápis smazala.

http://www.youtube.com/watch?v=n6P0SitRwy8

4. Frances Farmer Will Have Her Revenge On Seattle (album In Utero)

Trestuhodně nedoceněná píseň a jeden z klenotů desky In Utero s typicky nirvanovskou dynamikou a velmi syrovým, ale přesto chytlavým refrénem. K textu téhle skladbě inspiroval Kurta příběh herečky Frances Farmerové, seattleské rodačky, kterou ve čtyřicátých letech zavřeli na jedenáct let do blázince kvůli politickým názorům. Frances se z křivdy nikdy nevzpamatovala. Kurt v textu předpovídá, že Frances se „vrátí jako oheň a spálí všechny lháře“ – její pomstu má přinést sopka svaté Heleny. Podle Frances Farmerové Kurt pojmenoval svou dceru Frances Bean Cobain.

http://www.youtube.com/watch?v=wVLD0L-9u0g

5. Smells Like Teen Spirit (album Nevermind)

Píseň, která učinila z neznámé klubové kapely nesmrtelnou legendu a její úvodní čtyři akordy indentifikuje bez problémů snad úplně každý, zkrátka nemůže v tomto žebříčku chybět. A to i přes to, že se samotnému Kurtovi během let zprotivila natolik, že ji odmítal naživo hrát.

Témata: