6 gadgetů, které nejsou jen o vyspělé technologii, ale mají i smysl

Redakce

Koule.cz vybrala z nepřeberného množství gadgetů na netu ty, o kterých si myslí, že by mohly prorazit. Kromě technologie totiž nabízejí i něco navíc.

  • DelfAcopter – napůl helikoptéra, napůl letadlo. Tento dron navržený na technické univerzitě v holandském Delftu startuje a přistává vertikálně. Létá ovšem jako letadlo. Spojuje tak výhody obou. Může létat do těžko přístupných terénů a například tam dopravit léky.
  • Kara – pouliční lampa, která svítí jen na lidi. Tradiční pouliční osvětlení zná jen polohu zapnuto a vypnuto. Kara umí svítit, jen když má na koho svítit. Je smart a šetří životní prostředí. Navíc je z LEDek. S projektem přišel jeden francouzský startup.
  • Elektronické tetování pro komunikaci. Koule.cz ví, jak důležité pro vás je tradiční tetování. Microsoft a vědci z MIT přišli s dočasným tetováním obsahujícím funkce pro komunikaci. Jsou jednoduché na výrobu a mohou třeba sloužit k pilotování dronů nebo měnit barvu podle toho, jakou máte teplotu.
  • Wynd – smart mobilní čistička vzduchu. Spojení slov smart a mobilní je in. Tradiční výrobci si povšimli, že pro ně znamená trh. Wynd je osobní čistička velká asi jako menší láhev na pití vody. Čistit tak můžete i v autobuse nebo ve škole, ale i v sámošce, pokud vám to přijde nutné.
  • I Lock it – inteligentní zámek na kolo. Co k tomu říct? No, konečně! Zámek je přes Bluetooth napojen na apku ve vašem chytrém telefonu. Při příchodu ke kolu se tak automaticky otevře. Naopak, když kolo opouštíte, sám se zamkne. Je to vychytávka pro roztržité cyklisty. Ocení ji i ti, kteří se zamykáním kola nechtějí zdržovat, nicméně bezpečnost vyžadují.
  • Wayv Adventurer – přenosná mikrovlnka. Při kempování se ohřívá jídlo různě. Tadyto je  způsob, který znáte ze své domácnosti. Jen si ji kus vezmete sebou na výlet. Wayv je na baterky a vejde se do něj asi to, co do běžné polní láhve. Ohřeje pevné i tekuté potraviny a nepotřebuje k tomu oheň, který se v přírodě někdy těžko shání.

Video: Helma na kolo, která vypadá jako z Lega

Díky tomuto prstenu můžete běhat a nebát se, že vás někdo sejme