6 nejlepších potravin, které si na podzim musíte užít

Redakce

Podzim je tu a s ním úžasné potraviny, které si musíme vychutnat. V tomto období jsou totiž na vrcholu a jsou nejlahodnější. Navíc se z nich dají udělat výborná zdravá jídla.

Jablka. Jablka jsou plná antioxidantů a vlákniny. Je tedy vhodné zařadit je do svého jídelníčku. Můžete si je buď nakrájet, nebo z nich udělat sladký koláč. Jedno je jasné, rozhodně si na nich pochutnáte. Tip na konec: Neloupejte je. Slupka totiž obsahuje zdravé flavonoidy a byla by škoda odstranit je.

Růžičková kapusta. Moc lidí ji nemusí, ale je tak moc zdravá! Má mírně hořkou chuť, takže je vhodné kombinovat ji s pikantním jídlem nebo surovinami, jako je třeba ocet balsamico. Mezi její plusy patří to, že obsahuje vitamín K, je zdrojem kyseliny listové a také zdrojem železa.

Hrušky. Sladká a šťavnatá chuť je to, na co si vzpomeneme, když se řekne hruška. Její úprava záleží na vás, protože si s ní můžete pohrát jako s jablkem. Hruška je výborným zdrojem vitamínu C a vlákniny.

Květák. Milujeme květák a co vy? Smažený, vařený nebo pečený. Všechny varianty jsou dokonalé. Květák reprezentuje sladká ořechová chuť, která je ideální přílohou k podzimním jídlům. Můžete si ho usmažit nebo ho třeba rozmixovat s bramborami, dá se toho vymyslet hodně. Navíc obsahuje sloučeniny, které mohou zabránit vzniku rakoviny a je také zdrojem vitamínu C.

Dýně. Lahodná nasládlá chuť, která k podzimu jednoznačně patří. Vzhledem ke své silné slupce ji navíc můžete skladovat doma dlouho. Nejlépe chutná s kořením, jako je skořice nebo zázvor. Pokud vás nenapadá žádný recept, tak ji můžete upéct v troubě nebo z ní udělat polévku, ale i další zajímavé věci. Dýně obsahuje draslík a je také zdrojem vitamínu B.

Sladké brambory neboli batáty. Tahle forma brambor je velmi nutričně nabitá a také lahodná. Mají trošku nasládlou chuť, ale vše můžete napravit solí. My jsme je zkoušeli péct v troubě a chutnali přímo nadpozemsky. Batáty jsou navíc skvělým zdrojem vitamínu A, železa a mají protizánětlivé účinky.

5 potravin, které je nejlepší snídat

Pět nejlepších podzimních workoutů aneb shoďte před Vánoci, ať se můžete pak pořádně nacpat