6 technologických trendů, které změní naše životy

Redakce

Za deset let by vaším šéfem v práci mohl být klidně robot. Vaše topení budet volat zákaznickou podporu a tak dále. Mrkli jsme se na trendy v oblasti IT a o ty nejvíc překvapivé se podělíme. Společnost Gartner je předpovídá na příštích pár let.

  1. V roce 2018 bude 20% veškerého firemního obsahu tvořeno stroji. Text firemního webu, emaily a lákavé nabídky pro zákazníky bude sestavovat inteligentní počítačový system. To vše na základě zákazníkova předchozího chování.
  2. 6 miliard připojených věcí bude potřebovat zákaznickou podporu. V rámci internetu věcí si třeba vaše topení vzpomene, že potřebuje odvzdušnit, a spojí se ze servisem. Obdobně lednička nebo pračka. Na druhé straně bude také stroj přijímat požadavky a posílat k vám technika.
  3. Za pět let bude mít několik miliónů pracovníků robobose, tedy šéfa počítač. Představte si, jak vám robotický šéf říká, že jste se jako recepční v hotelu neusmála na VIP zákazníka. Přehraje vám k tomu i videozáznam se záběry zasmušilého výrazu. Šéf asi nebude vypadat jako oživlá loutka z filmů, ale když vám sáhne na prémie, tak to bude stejně jedno.
  4. Chytré budovy napojené na internet se stanou oblíbeným terčem útoků digitálních vandalů. Ti budou jen tak pro legraci pouštět topení v létě anebo svítit přes den. Možná se budou nazývat digitálními sprejery.
  5. V telefonech budeme mít tak za pět let digitální prodejní asistenty, kteří nás poznají po hlase a obličeji. Podle naší nálady nám pak nabídnou nějaké zboží nebo služby.
  6. Opět za tři roky celosvětově více než 2 miliony lidí budou kvůli práci nosit náramky sledující zdravotní stav. Firmy tak o svých zaměstancích budou vědět, kdy jsou ve stresu a zda zdravě žijí. Tím bude možné jim zadávat pracovní úkoly s přihlédnutím ke zdraví.

10 důkazů, které vás usvědčí ze závislosti na mobilu

Video: Koncept iPhonu 7? Je od mladého Slováka a dostane vás!