7 faktů o Vánocích, které vám (možná) unikly. Vánoční stromečky se věšely na strop!

Redakce

Vánoční atmosféra je v plném proudu. Nakupujete dárky a zdobíte domácnosti. Proto byste se měli dozvědět zajímavosti, které jsou s Vánoci spojené.

  1. Bible neuvádí, kdy se Ježíš narodil. Tradice Vánoc vznikla zhruba ve 4. stol. n. l. Křesťané se sami nějakým způsobem dopídili, že Ježíšek se narodil 24.12, v některých zemích dokonce 25.12.
  2. Před pár stoletími se vánoční stromeček věšel ze stropu obráceně. Dokážete si představit, jak velký jehličnan visí ze stropu špičkou dolů? My tedy ne.
  3. V první světové válce Britové a Němci uzavřeli na Štědrý den mír. Na jeden den přerušili zákopovou válku a veselili se spolu. Dávali si drobné dárky, popíjeli spolu pivo a přátelili se. O to bylo těžší se druhý zase navzájem zabíjet.
  4. Polibek pod jmelím je jedna z vánočních tradic. Málokdo však ví, že tato rostlinka je jedovatá. Stačí ochutnat malou bobulku a strávíte Vánoce přinejlepším na toaletě.
  5. Betlém nebyl ještě před pár stoletími symbolem Vánoc. S nápadem, že doma vystavíme zmenšený chlév se zmenšenými postavičkami, přišel František z Asisi ve 13. stol. n. l.
  6. V Česku je již několikaletým zvykem namísto vánočních pohlednic posílat svým blízkým esemesky. Češi zpohodlněli a raději utratí spoustu peněz za zprávy, než aby poslali pohled. Každý rok na Štědrý den telefonní společnosti zaznamenávají několik desítek milionů esemesek.
  7. Každoročně na Vánoce posílají děti i dospělí dopisy na Aljašku. Několik tisíc dobrovolníků na ně otiskne razítko a pošle zpět do domácností.

10 věcí, které jsou na Vánoce důležitější než dárek pod stromkem: Sentimentalita, chlupaté ponožky i svářo

10 nejkrásnějších vánočních citátů: Na Vánoce vedou všechny cesty domů