7 filmů, na které vyrazit v Karlových Varech

ivaprivrelova

Jubilejní 50. karlovarský festival začíná už v pátek a jako vždy se tam bude hrát spousta filmů, ve kterých čert aby se vyznal. Pokud ještě nevíte, na jaké chcete zajít a podle čeho volit, přečtěte si naše následující doporučení. Vybírali jsme z titulů, které zatím nejsou koupené do českých kin, takže hrozí, že je jinde než ve Varech na plátně neuvidíte.

Klub

Projekce: 5. 7., 8. 7., 11. 7.
Režie: Pablo Larraín
Co to je: Provokativní chilská  černá tragikomedie o kněžích, které za jejich různá provinění církev „vyhostila“ do společného domu.
Proč na to jít: Protože to je chytrý, krutě vtipný a nekompromisní film o morálce a hříchu s vizuálem napodobujícím 70. léta. Velkou cenou poroty, kterou dostal letos na Berlinale, mu všichni přáli. Režisér Pablo Larraín mimochodem natočil i skvělé a na Oscara nominované NO.

Pohádka pohádek

Projekce: 7. 7., 8. 7., 10. 7.
Režie: Matteo Garrone
Co to je: Příběhy králů a princezen tří království, v nichž žijou i podmořské obludy, zbytnělé blechy, čarodějnice a obři.
Proč na to jít: Protože to je vizuálně omračující, šílený film a obsahuje scénu, v níž Salma Hayek jí srdce. Natočil ho tvůrce Gomorry, kromě Salmy v něm hraje pár dalších známých herců a v Cannes patřil k hitům. I když tam nakonec nic nevyhrál.

Heil

Projekce: 4. 7., 5. 7., 7. 7.
Režie: Dietrich Brüggemann
Co to je: Radikální satira, která se s punkovou bezstarostností naváží do neonacistů, médií, policie i EU.
Proč na to jít: Protože mladý německý talent s originálními nápady natočil i jeden z nejlepších filmů loňska Křížová cesta a jeho novinka promítaná v hlavní soutěži MFF KV slibuje inteligentní, burcující a sžíravý zážitek. Film mají přijet uvést režisér i známý herec Benno Fürmann.

Humr

Projekce: 3. 7., 6. 7., 11. 7.
Režie: Yorgos Lanthimos
Co to je: Absurdní drama z blízké budoucnosti, ve kterém jsou všichni singles zavření do hotelu. Pokud si tam do 45 dní nenajdou partnera, stane se z nich zvíře.
Proč na to jít: Kvůli pověsti z Cannes, Ceně poroty z Cannes, hvězdám v hlavních rolích (Colin Farrell, Rachel Weisz, Ben Whishaw), černému humoru a bezbřehé imaginaci režiséra, zásadní postavy řecké „divné vlny“ (viz filmy Špičák a Alpy).

Špinavý prachy

Projekce: 5. 7., 11. 7.
Režie: Michaël R. Roskam
Co to je: Kriminálka o dvou majitelích brooklynského baru, kde si mafiáni schovávají špinavé peníze. Když je bar vykraden, hlavní hrdinové musí prachy dostat zpátky.
Proč na to jít: Kvůli skvělému obsazení v čele s Tomem Hardym a Jamesem Gandolfinim v jeho posledním filmu, slušným americkým recenzím a belgickému režisérovi, který má nominaci na Oscara za Býčí šíji a ve Varech svůj druhý celovečerák osobně představí. 

Ztrácení

Projekce: 5. 7., 7. 7., 10. 7.
Režie: Carol Morley
Co to je: Britský mysteriózní portrét generačního konfliktu v roce 1969.
Proč na to jít: Protože „příběh o pokřiveném dospívání na pozadí doby, jež sama dospívala“ slibuje záhadu, lehkost, retro atmosféru a poetičnost. A taky proto, že tam hraje Maisie Williams, alias Arya ze Hry o trůny.

Hoffmannovy povídky

Projekce: 5. 7., 9. 7.
Režie: Michael Powell, Emeric Pressburger
Co to je: Slavná a inspirující adaptace Offenbachovy opery o básníkovi, který vzpomíná na své tři dávné lásky.
Proč na to jít: Z filmu z roku 1951 se za ta léta stala legenda, nejen proto, že se o jeho jedinou dostupnou kopii kdysi přetahovali Martin Scorsese a George A. Romero. Jeho vynalézavou a extravagantní vizuální stránku v zářivých technicolorových barvách uvidíte v nově zrestaurované verzi. Navíc jen ve Varech svou srdcovku uvede sám G. A. Romero, zakladatel žánru zombie hororů.

 

 

Témata: